FBI: Atentator na Trumpa tražio je na internetu informacije o atentatu na Kennedyja

narod - prije 13 sati - link

trumpatrumpa

Dvadesetogodišnji muškarac osumnjičen za pokušaj ubojstva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa tražio je na internetu informacije o atentatu na Johna F. Kennedyja.

Na dan kada se registrirao za Trumpov predizborni skup u Butleru u Pennsylvaniji, napadač je pretraživao internet tražeći informacije o atentatu na Kennedyja, rekao je šef FBI-a Christopher Wray.

“Analiza laptopa koji istraga povezuje s napadačem otkrila je da je 6. srpnja pretraživao Google za (informaciju o tome) ‘koliko je daleko (Lee Harvey) Oswald bio od Kennedyja‘”, rekao je Wray u svjedočenju pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma, prenosi HRT.

“To je isti dan kada se, čini se, registrirao za skup u Butleru”, kazao je, dodavši da je osumnjičeni Thomas Crooks tada postao “veoma usredotočen na predsjednika Trumpa i njegov predizborni skup”.

Napadač je okrznuo Trumpa, ubio jednog posjetitelja i ranio još dvije osobe

Bivšeg predsjednika Kennedyja je u teksaškom gradu Dallasu 22. studenog 1963. ubio Lee Harvey Oswald.

>Čelnica američke tajne službe podnijela ostavku zbog kritika da nije zaštitila Trumpa

Wray je kazao da je Crooks, pomoćnik u domu za starije i nemoćne, ispalio najmanje osam komada streljiva s krova u blizini skupa 13. srpnja. Pritom je republikanskog predsjedničkog kandidata pogodio u uho, ubio jednog posjetitelja skupa i ranio druge dvije osobe.

Crooks je koristio pušku AR-15 sa sklopivim kundakom, “što bi objasnilo zašto ju je ljudima možda bilo teže primijetiti”, rekao je Wray.

Motiv za pokušaj atentata je i dalje nepoznat. Wray je pojasnio da su mnogi ljudi Crooksa opisali kao samotnjaka te da je popis kontakata u njegovom telefonu bio kratak.

Napadač na Trumpa imao je i bespilotnu letjelicu

Wray je zastupnicima također rekao da je Crooks upravljao bespilotnom letjelicom oko 180 metara od pozornice gdje se Trump obraćao okupljenima. Uživo je 11 minuta prenosio snimku, otprilike dva sata prije događaja.

>Bilandžić za Narod.hr: Atentati su kontinuitet u SAD-u, Trumpova pobjeda ne bi značila izolacionizam

Rekao je da su u Crooksovom autu i domu pronađene primitivne eksplozivne naprave namijenjene detoniranju s udaljenosti. Crooks je sa sobom u vrijeme pucnjave imao odašiljač, dodao je Wray. No, rekao je da FBI vjeruje da osumnjičenom ne bi pošlo za rukom detonirati naprave da je to pokušao.

Kimberly Cheatle podnijela je ostavku na mjesto šefice američke Tajne službe nakon što su to tražili članovi obiju velikih stranaka zbog neuspjeha da se spriječi pokušaj atentata.

Objava FBI: Atentator na Trumpa tražio je na internetu informacije o atentatu na Kennedyja pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

atentat (136)Donald Trump (302)fbi (8)Izdvojen članak (57)Svijet (1699)