Nogometaši Rijeke večeras u gostima kod Corvinul Hunedoare. Smolčić: ‘Rumunji su slični Lokomotivi’

novilist - prije 2 dana - link

RIJEKA – Odbrojavanje je završeno, nogometaši Rijeke zaželjeli su se nogometa i natjecateljskih utakmica, a na startu sezone Europa im nudi svojevrsnu avanturu u kojoj su izraziti favoriti. Momčad Željka Sopića uz nužnu dozu opreza večeras gostuje u Rumunjskoj kod ekipe koja kao da je predodređena za senzacije. Kormilar Bijelih puše i na hladno, u prvom euro sudaru želi stabilnu i pravu Rijeku, Rijeku koja će dokazati zašto je gotovo osam puta vrednija od Corvinula i koja će neokrznuto proći prvu postaju, uz nastojanje da već u prvoj utakmici trasira put prema 3. pretkolu prestižnog natjecanja.

Rijekin pomalo šaren pripremni sastav izrauban ozljedama pokazao je da se može nositi i s jednim RB Salzburgom, u ovom ogledu treba mu pak ponajviše hladna glava. Srčanosti Riječani imaju i previše…

– Igramo protiv nezgodne momčadi koja jako dobro koristi kontru i polukontru. Moramo biti spremni na to. Znamo i da smo favoriti i moramo se tako i postaviti – kaže Ivan Smolčić, novi kapetan, 30. u povijesti Rijeke u europskim utakmicama. – Kapetanska vrpca? Iskreno, nikad nisam razmišljao o tome, više sam razmišljao da zaigram za Rijeku u seniorskoj momčadi. No, kako je brat Hrvoje postao kapetan, i ja sam nekako to imao u primislima i sada mogu samo zahvaliti klubu na povjerenju.

Smolčić je prošli tjedan osjetio bol u listu, no dobro se osjeća i trebao bi biti spreman da povede momčad u premijernoj utakmici.

Dobro ozračje

– U pripremnim utakmicama rezultat nije bio primaran, ali uvijek je lijepo i u njima pobijediti. Dobro smo radili, bilo je puno trke i vjerujem da smo podigli kapacitete. Dosta smo mlada momčad, mlađa nego prošle godine, izgubili smo na iskustvu, ali vjerujem da ćemo trkački biti bolji – tvrdi kapetan.

Ozračje unutar momčadi Bijelih nikad nije bilo problem.

– Svake godine bude određenih promjena, prinove su dobro prihvaćene i ukopile su se. Zasad je sve dobro i neka tako i ostane.

Obrana je doživjela najveće promjene. Otišli su Dilaver i Mitrović, došli su Majstorović i vratar Posavec. Zadnja linija bila je prošle sezone zaštitni znak u igri Riječana.

– Ni sada kao mlađi ne dopuštamo puno prilika protivniku. Otišli su iskusni igrači, ali prošle godine je protiv Lillea igrala praktički ista ova momčad. Dobro smo se nosili i ne vjerujem da će s te strane biti bilo kakvih problema. Posavec je dobar vratar i konkurencija Zlomisliću. Dobro se uklopio i drago mi je što je došao – kaže Smolčić.

Novi motivi

Treneru Sopiću bilo je teško usporediti igru Rumunja s nekom hrvatskom momčadi, no Smolčić ima odgovor na to.

– Po meni nekako najviše sliče našoj Lokomotivi, imaju ozbiljnu tranziciju, napadači su im dosta potentni i brzi, a stoje u niskom bloku iz kojeg znaju biti opasni. Nadam se da ćemo biti pametni i da ćemo mi voditi igru. Paksi je bio favorit i na papiru pa smo vidjeli kako je sve završilo. Iako su drugoligaš, moramo biti koncentrirani i budni. Moramo im igru svesti na minimum. Ždrijeb? Prolazak Sheriffa malo nam je otežao protivnika, protivnici su dobri, ali i mi imamo dobre šanse. Sve je na nama. Raspored je takav da vjerujemo da možemo igrati Europu na duži period na Rujevici, a na nama je da pokažemo da to zaslužujemo jer već nekoliko sezona klub nije igrao grupnu fazu. Dobre su obje lige, sve ukupno bilo bi to 12 europskih utakmica.

Već 4. kolovoza počinje i HNL, na Rujevicu stiže Lokomotiva.

– Radujemo se što sve napokon kreće. Nova je sezona, novi motivi, sve ispočetka. Mladi smo i gladni utakmica. Daj Bože da taj ritam potraje što duže. Imamo već iskustva, bit će to sve dobro. Stil igre? Ostao je isti, ali ugradili smo u njega neke nove stvari. Principi su isti, trener Sopić njeguje taj stil nogometa.

Ivan Rakitić sletio je na Poljud, Dinamo se pojačava, Osijek bitno mijenja momčad, Rijeka će opet biti dobra… HNL opet jamči zanimljivost.

– Drago mi je što je Raketa došao u HNL. Bit će to zanimljiva sezona. Konkurencija se pojačava, ali mi vjerujemo u sebe. Sve u svemu, radujem se utakmicama i derbijima – zaključio je Smolčić.

CORVINUL
HUNEDOARA

(4-1-4-1)

LEFTER

BRADU

LICA

MANOLACHE

IACOB

HREZDAC

LUPU

ROGER

NEASCA

PIRVULESCU

BUS

RIJEKA

(4-1-4-1)

ZLOMISLIĆ

SMOLČIĆ

GALEŠIĆ

RADELJIĆ

BOGOJEVIĆ

PETROVIČ

PAŠALIĆ

HODŽA

FRUK

JANKOVIĆ

IVANOVIĆ

Objava Nogometaši Rijeke večeras u gostima kod Corvinul Hunedoare. Smolčić: ‘Rumunji su slični Lokomotivi’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Corvinul (4)HNK Rijeka (199)NK Rijeka (159)Sport (9571)