Novi Kolektivni ugovor povećao rashode ACI-ja. Prihodi od prodaje su 9 posto veći nego lani

novilist - prije 2 dana - link

Nastavak stabilnog poslovanja uz rast prihoda od prodaje obilježili su prvih šest mjeseci ove godine u ACI-ju, najvećem lancu marina na Mediteranu. U prvom polugodištu je, naime, ACI ostvario ukupno 15,1 milijun eura prihoda od prodaje, što je za 9 posto više u odnosu na prethodnu godinu ili 1,2 milijuna eura više, pri čemu je najveći rast, i to u visini 1,1 milijun eura, zabilježen kod usluge godišnjeg veza, priopćili su iz kompanije, dodajući kako su rezultati ostvareni u prvom polugodištu u skladu s rezultatima koji uobičajeno obilježavaju početak poslovne godine, a prethode samom vrhuncu turističke sezone.

– Poslovanje Društva u prvoj polovini 2024. godine obilježeno je pripremama za sezonu u vidu promotivnih aktivnosti i sudjelovanja na sajmovima, formiranjem komercijalnih uvjeta koji se uobičajeno donose početkom travnja za tekuću godinu te pripremom i oplemenjivanjem marina kroz ulaganja i investicijsko održavanje. Realizirana ulaganja u iznosu od 1,4 milijuna eura pokazuju usmjerenost Društva na infrastrukturni razvoj, modernizaciju postojeće infrastrukture te poboljšanje sigurnosti i kvalitete usluga. U promatranom periodu spomenuta ulaganja su realizirana u marinama Rab, Skradin i »Veljko Barbieri«. Ostvareni financijski rezultati pokazuju porast poslovnih prihoda za 8 posto, te poslovnih rashoda za 15 posto, što za posljedicu ima smanjenje bruto rezultata. Najznačajniji se udio godišnjih prihoda ostvaruje uglavnom tijekom trećeg kvartala. S obzirom na najave i trendove, očekujemo uspješan vrhunac same sezone, kao i posezone te tradicionalno dobre rezultate na godišnjoj razini, istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

U prvih šest mjeseci ovaj je nacionalni nautički lanac ostvario 15,6 milijuna eura poslovnih prihoda, što u odnosu na usporedni period prethodne godine predstavlja rast od 1,2 milijuna eura ili 8 posto, a ponajprije je rezultat rasta prihoda od usluge godišnjeg veza. Što se tiče prihoda od prodaje, značajan je zabilježen u ACI marinama Dubrovnik, Split, Opatija i Cres, kod kojih je u prvom polugodištu ostvareni prihod od prodaje veći od 100 tisuća eura više u odnosu na usporedni period 2023. godine. Društvo očekuje uspješnu glavnu nautičku sezonu te porast prihoda od prodaje u svim poslovnim jedinicama.

Ističu i da je sukladno Kolektivnom ugovoru, a kojim se plaća trajno vezuje uz Uredbu o visini minimalne plaće, uslijedio rast troškova plaća za 1,3 milijuna eura, što je s udjelom od 60 posto u ukupnom rastu troškova posljedično dovelo do rasta poslovnih rashoda za 15 posto, odnosno 2,1 milijun eura. Spomenute promjene, kao i troškovi usluga, utjecali su na iskazani rast troškova, stoga je rezultat poslovanja u prvom polugodištu 2024. godine za 700 tisuća eura slabiji u odnosu na isti period lani. Prioritet u razvoju i provođenju svih daljnjih poslovnih aktivnosti jest produženje trajanja ugovora o koncesiji, što predstavlja preduvjet za dodatna ulaganja u postojeći sustav ACI marina.

Budući da sve ACI-jeve koncesije, izuzev marine »Veljko Barbieri« i sidrišta Žut, istječu 2030. godine, pitanje produženja koncesija predstavlja apsolutni imperativ u daljnjem razvoju poslovanja kompanije i to je pitanje kojemu menadžment Društva u ovome trenutku posvećuje značajnu pozornost, poručili su iz ACI-ja, inače tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.

Objava Novi Kolektivni ugovor povećao rashode ACI-ja. Prihodi od prodaje su 9 posto veći nego lani pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

marina (7)more (201)