Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom. Startupima gase račune

novilist - prije 19 sati - link

Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupima i tehnološkim tvrtkama, koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a, javlja Forbes Hrvatska.

Hrvatska se tako našla na listi sa zemljama poput Sjeverne Koreje, Afganistana, Kube ili Irana. Radi se o prilično neobičnoj odluci američke fintech kompanije, ako uzmemo u obzir da je Hrvatska članica Europske unije, ali i eurozone.

Računi se gase 22. kolovoza

Jedan od pogođenih ovom odlukom – ali ne i jedini – je Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa, koji na američkom tržištu posluje već godinama, a račun u Mercuryju ima od 2019. godine i nikada nije imao nikakvih problema. Sada ima mjesec dana da nađe novu banku jer je dobio obavijest da mu se 22. kolovoza gasi račun.

“Sa žaljenjem vas obavještavamo da, zbog nedavnih promjena u načinu na koji određujemo podobnost računa, više nismo u mogućnosti podržavati račune za tvrtke  s pridruženim adresama koje se nalaze u zemljama na popisu. Kao rezultat toga, zatvorit ćemo Mercury račun za CircuitMess, Inc. 22. kolovoza 2024. Ova odluka nije donesena olako. Ispričavamo se zbog mogućih poremećaja koje ova odluka može uzrokovati, a naš tim je ovdje da vam pomogne u procesu zatvaranja računa tijekom sljedećih nekoliko tjedana”, stoji u dopisu koji je Gajšak dobio od Mercuryja.

Gajšak, kojeg je Forbes Hrvatska telefonski kontaktirao, kaže da je niz hrvatskih tech kompanija pogođen ovom odlukom.

Mercury je fintech kompanija osnovana 2017. godine koja se specijalizirala za pružanje usluge upravo startupima i tehnološkim kompanijama. Njihove usluge koriste mnoge kompanije tog profila iz Europe, koje se probijaju na američko tržište.

“Prvi put u životu se osjećam loše zato što sam iz Hrvatske”, rekao je Gajšak. Pojasnio je da je, kako se čini, problem što osnivači tvrtke imaju hrvatske adrese.

“Mi imamo tvrtku registriranu u SAD-u, ali su osnivači iz Hrvatske i to im očito predstavlja problem. Preselit ćemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila za taj potez. Pogledajte popis zabranjenih zemalja. Sjeverna Koreja, Ruanda, Nigerija… i Hrvatska. Mi smo u ligi prvaka”, kaže Gajšak.

Upitali smo i Mercury kako je došlo do toga da se Hrvatska nađe na popisu zemalja s kojima ne žele imati posla. Iz njihove službe za odnose s javnošću dobili smo odgovor iz kojeg nije moguće previše toga zaključiti.

“Mercury uzima u obzir brojne čimbenike pri procjeni rizika i nastoji se držati strogih standarda usklađenosti. Ovu odluku smo donijeli zajedno s našim partnerskim bankama i drugim  partnerima. Svjesni smo da su mnogi legitimni poslovi pogođeni ovom odlukom i iskreno se ispričavamo zbog neugodnosti koje ona može prouzročiti”, stoji u njihovom odgovoru.

Dodali su i da će i dalje biti otvoreni za međunarodne poduzetnike koji imaju tvrtke u SAD-u, ali očito ne i one iz Hrvatske, javlja Forbes Hrvatska.

“Međutim, kao dio naše stalne posvećenosti usklađenosti s propisima, nedavno smo ažurirali naše uvjete podobnosti i obavijestili određene klijente da ih više ne možemo podržavati zbog adresa koje su dostavili ili lokacija gdje smo zabilježili čestu aktivnost računa. Razumijemo utjecaj koji ovo može imati na mali broj pogođenih klijenata i izravno komuniciramo vlasnicima tvrtki o sljedećim koracima kako bi se bez poteškoća prebacili s Mercuryja”, poručuju iz te banke.

 

Pranje novca

Jedan od razloga zbog kojih je Mercury blokirao Hrvatsku vjerojatno je Financial Action Task Force, točnije činjenica da ta organizacija Hrvatsku drži na sivoj listi, javlja Index. Financial Action Task Force (FATF) je osnovan 1987. na inicijativu država G7 (SAD, Kanada, U.K., Francuska, Njemačka, Italija, Japan) s ciljem svjetske suradnje država u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, piše Index.

Objava Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom. Startupima gase račune pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3316)Mercury (6)pranje novca (7)