Biden će u obraćanju naciji objasniti svoju odluku da napusti predsjedničku utrku

novilist - prije 5 sati - link

Američki predsjednik Joe Biden će se u srijedu navečer iz Bijele kuće obratiti javnosti kako bi objasnio zašto je odustao od kandidature za drugi mandat dok je do predsjedničkih izbora ostalo nešto više od tri mjeseca.

To će biti prvo Bidenovo obraćanje naciji otkako je na društvenim mrežama u nedjelju objavio da je izašao iz utrke za Bijelu kuću te je kao svoju nasljednicu podržao potpredsjednicu Kamalu Harris.

Biden se prošlog tjedna povukao iz javnosti kada se zarazio koronavirusom i otišao u samoizolaciju u svoju privatnu rezidenciju u saveznoj državi Delaware.

Nazvao je sjedište svoje predizborne kampanje u ponedjeljak kako bi djelatnike i volontere pozvao da “daju cijelo srce i dušu” za Harris.

Tijekom četverominutnog telefonskog poziva, Biden je rekao da neće biti na glasačkom listiću, no da će biti “potpuno angažiran” u posljednjih šest mjeseci svog mandata.

Biden se u utorak navečer vratio u Washington nakon što je bio negativan na covid-19.

Građanima će se obratiti iz Bijele kuće u 20 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

Predsjednikova iznenadna odluka je poremetila izbore, no istovremeno je Bidenovim demokratima ponudila priliku da izmjene glavne poruke koje šalju u borbi protiv republikanca Donalda Trumpa, koji se namjerava vratiti u Bijelu kuću odakle je otišao 2021.

Očekuje se da će Biden u svom govoru istaknuti svoja postignuća tijekom protekle tri i po godine, obrazložiti zašto bi Harris bila dobra predsjednica te upozoravati na rizike koje bi predstavljao drugi Trumpov mandat.

Ovogodišnja predsjednička utrka nije nalik ni na jednu drugu.

Trump je u svibnju postao prvi trenutni ili bivši predsjednik zemlje koji je osuđen. Proglašen je krivim za krivotvorenje dokumenata s ciljem prikrivanja isplate za ušutkavanje porno zvijezde Stormy Daniels uoči izbora 2016.

Bidenov slab nastup na televizijskom sučeljavanju protiv Trumpa u lipnju je uznemirio demokrate koji su počeli sumnjati u njegove sposobnosti kao kandidata iako su predizborne ankete mjesecima ukazivale na zabrinutost javnosti glede 81-godišnjeg predsjednika.

Sedamdesetosmogodišnji Trump je prije 11 dana preživio pokušaj atentata na predizbornom skupu u Pennsylvaniji. Metak ga je promašio za dlaku, no u napadu mu je ozlijeđeno uho, a lice mu je prekrila krv te je odveden s pozornice.

Biden, koji je počeo gubiti podršku javnosti, donatora i viših članova stranke, u nedjelju je popustio višetjednim pritiscima i povukao se iz utrke. Odmah je podržao Harris kao svoju zamjenu.

Harris, koja će, bude li izabrana, postati prva predsjednica u američkoj povijesti, već održava predizborne skupove, a njezin stožer je rekao da je prikupio više od 100 milijuna dolara od nedjelje navečer.

Objava Biden će u obraćanju naciji objasniti svoju odluku da napusti predsjedničku utrku pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

američki predsjednički izbori (30)joe biden (208)Novosti (1295)sad (252)Svijet (1684)