Volonteri prijavili azil. “Psi su bolesni, gladni i ostavljeni da umru” Inspekcija potvrdila brojne nepravilnosti

riportal - prije 5 sati - link

Nakon što su volonteri prijavili slatinsko sklonište Državnom inspektoratu, ukazujući im na propuste koje su uočili tijekom svog volonterskog rada, Državni inspektorat potvrdio je za Index da je proveden inspekcijski nadzor, piše INDEX.HR

Uginulo je osam pasa

Kako su rekli, u skloništu je “utvrđena nesukladnost vezana za članak 22. stavak 2. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa za životinje, a za što će se izdati rješenje o uklanjanju utvrđene nepravilnosti i poduzet će se predviđene prekršajne mjere”. 

“U skloništu je evidentirano uginuće 8 pasa, svi su bili prethodno terapirani, što je utvrđeno putem dostupne dokumentacije (7 pasa je uginulo od parvoviroze, od čega je prvi oboljeli pas uginuo 5.7.2024., a ostali kasnije)”, napisali su iz Državnog inspektorata.

Članak 22. Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje odnosi se na temperaturu, svjetlo, grijanje, hlađenje i prozračivanje prostorija. Stavak 2. tog Članka za koji je inspekcija utvrdila da slatinsko sklonište ne ispunjava glasi:

“Štencima i mačićima tijekom prvih mjesec dana života treba osigurati grijanje usmjerenim izvorom topline koji osigurava temperaturu na ležaju od + 20°C do + 25°C (infracrvena svjetiljka, grijani pod i sl.), s negrijanim prostorom u koji se životinje mogu pomaknuti u slučaju da im je prevruće, odnosno, ukoliko nije osigurano grijanje usmjerenim izvorom topline, temperatura prostora u kojem se nalaze životinje ne smije biti niža od +18°C, a ležište za životinje treba biti toplinski izolirano.”

Sklonište se ne oglašava o situaciji

Podsjetimo, nedavno su se volonteri skloništa u Slatini požalili na rad skloništa i uvjete u kojima borave životinje. Ustupili su nam fotografije stanja koje su zatekli u skloništu te nam dali uvid u prijavu Državnom inspektoratu u kojoj su naveli sve nepravilnosti koje su uočili tijekom svog volonterskog rada. 

Volonteri su rekli kako su svjedočili da je, između ostalog, prehrana pasa loša, u boksevima nisu stavljene posudice s hranom, posudice s vodom nerijetko završe prevrnute, pa psi nemaju ni vode, boksevi su puni izmeta i mokraće, a veterinari se o njima ne brinu. Volonteri su tvrdili kako je nekoliko pasa uginulo od parvovirusa, što je sada potvrdio i Državni inspektorat.

Index je upit poslao 15. srpnja poslali i slatinskom skloništu, ali i dalje nisu dobili odgovor.

The post Volonteri prijavili azil. “Psi su bolesni, gladni i ostavljeni da umru” Inspekcija potvrdila brojne nepravilnosti appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2251)inspekcija (7)psi (30)