U Senju potpisan ugovor za izgradnju transportnog cjevovoda Hrmotine – Stinica

novilist - prije 5 sati - link

SENJ-Na prigodnoj svečanosti održanoj u Kongresnoj Sali senjskog hotela Bura 45 danas su potpisani ugovori o izvođenju radova za izgradnji paralelnog cjevovoda na dionicama PK „Lokve“-PK „Stinica“ i Uređaj „Hrmotine“-PK „Lokve“.

Nositelj investicije je Vodovod Hrvatsko primorje -južni ogranak d.o.o. Senj , a uz direktora Vodovoda Milana Nekića sa suradnicima i predstavnike izvođača radova na pojedinim dionicama cjevovoda potpisivanju su prisustvovali i brojni uzvanici, ministrica Zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, veleposlanik Narodne republike Kine u Republici Hrvatskoj njegova ekselencija Qianjin Qi , državni tajnici Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić i Ministarstva pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župani Ličko-senjske županije Ernest Petry i Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos, te gradonačelnici i načelnici gradova i općina suvlasnika Vodovoda, a koje Vodovod snabdijeva vodom, odnosno gradova Senja, Raba, Novalje i Paga i općina Karlobag, Lopar, Kolan i Povljana.

Povijesni značaj

Kako je uvodno istaknuo direktor Vodovoda Milan Nekić projekt izgradnje paralelnog cjevovoda kandidiran je i sufinancira se sredstvima Nacionalnog programa za otpornost i oporavak . Procijenjena vrijednost mu je bila 36,531 milijuna eura bez PDV-a, a nakon natječaja za izbor izvođača radova, koji je dva puta ponavljan, vrijednost radova projekta bez PDV-a iznosi 46,587 milijuna eura.

 

„Bez obzira na povećanje od 10,256 milijuna eura u odnosu na procijenjenu vrijednost suvlasnici društva su donijeli odluku da se projekt mora završiti te da će se u slijedeće dvije proračunske godine nedostajuća sredstva iznaći iz drugih izvora. Projekt je podijeljen u dvije faze, a svaka od njih u tri etape.

Danas potpisujemo pet ugovora u vrijednosti od 41,451 milijun eura bez PDV-a, te ugovor o uslugama stručnog nadzora u visini od 223.300 eura bez PDV-a, s tim da je ugovor za jednu etapu već potpisan 12.lipnja sa tvrtkom INŽENJERING GEORAD i ti radovi su već otpočeli.

Glavni cilj projekta je osigurati dovoljne količine vode na Uslužnom području 28, prvenstveno za otok Pag kojem u ovom trenutku ne možemo isporučiti količine vode koje su mu potrebne.“ rekao je među ostalim direktor Milan Nekić.

Ispred Skupštine društva o, kako je rekao, povijesnom značaju ovog projekta govorio je gradonačelnik Novalje i saborski zastupnik Ivan Dabo.

Kako je istaknuo projekt objedinjuje tri županije i osam jedinica lokalne samouprave čija su vodstva još davne 1979.g. procijenili da je ovo jedino moguće rješenje za opskrbu Senja, Podvelebita i otoka Raba i Paga jer bez vode se ne može zamisliti današnje funkcioniranje i opstanak stanovništva na ovim prostorima .

„Zato je i skupština Vodovoda 6.lipnja donijela vizionarsku odluku da uđemo u ovaj projekt. Vodovod Hrvatsko primorje je regionalni vodovod koji je provedbom reforme vodokomunalnog sektora određen kao preuzimatelj na Uslužnom području broj 28. Problemi vodoopskrbe na ovom ruralnom i demografski neuređenom području su veliki , a ti problemi nas ujedinjuju i učvršćuju u našim nastojanjima za rješavanje gorućeg problema dostave dovoljnih količina pitke vode .Specifičnost područja je visoka potrošnja vode u turističkoj sezoni i redukcije u potrošnji na otocima Pagu i Rabu.

Nastavak izgradnje paralelnog cjevovoda na kopunu doprinijet će kvaliteti vodoopskrbe i stvoriti uvjete za polaganje druge podmorske cijevi za otok Rab i treće za otok Pag. Zahvaljujem i upravi Vodovoda Hrvatsko primorje na velikom poslu koji su odradili u pripremi ovog projekta. Uz zahvalu na dosadašnjim ulaganjima državnih institucija u komunalnu infrastrukturu ovog područja vjerujem da ćemo zajedničkim snagama iznaći sredstva za ovaj projekt koja trenutno nedostaju.“ rekao je Ivan Dabo.

Bez vode nema života

„ Izgradnja ovog projekta osigurava se na području Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Zadarske županije. Bez vode nema života, a bez pročišćavanja voda nema čistog mora. Integracija komunalnih poduzeća lokalnih samouprava i Vodovoda Hrvatsko primorje kao preuzimatelja u jedno uslužno područje daje rezultate i jedino tako se može planirati daljnji razvoj.“ rekao je direktor HV Zoran Đuroković.

„ Sudeći po dosadašnjim brojnim realiziranim investicijama na ovom području vjerujem da ćemo se svi zajedno dodatno angažirati da se zatvori financijska konstrukcija ovog projekta.“ rekao je među ostalim ličko-senjski župan Ernest Petry.

Kao podrška projektu i kineskoj tvrtki Norico ,koja će graditi dio cjevovoda i koja je na senjskom području izgradila vjetroelektranu, skupu se je obratio i veleposlanik Narodne republike Kine u Republici Hrvatskoj njegova ekselencija Qianjin Qi i istaknuo kako kineskim tvrtkama nije cilj samo dobit nego i dobrobit Hrvatske i prijateljstvo sa hrvatskim narodom.

“Ovaj projekt je još jedan odličan model suradnje između Kine i Hrvatske i Kine i Europe.“ rekao je veleposlanik.

Obraćanje uzvanika zaključeno je obraćanjem ministrice Vučković.

„ Ovim projektom izgradnje cjevovoda ste vi kao osnivači Vodovoda Hrvatsko primorje na sebe preuzeli obvezu osiguranja nedostatnih 10,2 milijuna eura sredstava i upravo to pokazuje Vaše zajedništvo, te želju i volju da se projekt realizira i to može biti put i drugima u realizaciji projekata i na tome Vam čestitam.

Voda je zaštićena Ustavom i mnogo je prilika u Hrvatskoj da povećamo učinkovitost i ovog najvrjednijeg resursa kojim smo mi kao država bogati, ali sa svakim bogatstvom potrebo je dobro i odgovorno upravljati, Cilj nam je našim sugrađanima i gospodarstvu osigurati najviši novo komunalne infrastrukture ali i poboljšati sustav zaštite voda , navodnjavanje i svođenje gubitaka vode na najnižu moguću mjeru.

Radi toga smo nedavno usvojili Nacionalni plan smanjenja gubitaka vode i zajedno ćemo sa lokalnom i regionalnom samoupravom i preuzimateljima uslužnih područja taj plan realizirati. „ rekla je ministrica Vučković.

Ugovori su potpisani sa izvođačima radova koji će graditi pojedine dionice cjevovoda, tvrtkama NORICO i VODOPRIVREDA SPLIT, MIAB ŠIBENIK , BK MONTAŽE i ZG MARINE , a za nadzor radova sa tvrtkom WIG savjetovanje.

Poboljšanje za otoke

Paralelni transportni cjevovod koji je dužine 31,5 km u potpunosti će eliminirati sve potencijalne havarije koje se mogu dogoditi obzirom da dio postojećeg cjevovoda nema alternativu. Uz to, postojeći cjevovod nije moguće rekonstruirati jer se radi o transportnom cjevovodu koji je u stalnoj funkciji i u slučaju rekonstrukcije veliki broj potrošača (otoci Rab i Pag i Podvelebitsko primorje), na duži period bi ostao bez vode, a i dijelovi postojećeg čeličnog cjevovoda su stari i preko 40-tak godina te se mogu očekivati problemi zamora materijala.

Nastavak izgradnje paralelnog cjevovoda na kopnu doprinijet će poboljšanju kvalitete vodoopskrbe na otocima jer će se izgradnjom ovog cjevovoda omogućiti dobava veće količine zdravstveno ispravne vode, naročito na otok Pag kojem je kroz sadašnji vodoopskrbni sustav moguće dovesti 190,4 l/s, a potrebe su puno veće, posebno u naselju Povljana na krajnjem jugu otoka Paga koji danas zbog nedostatnih količina ne uspijeva dobiti vodu iz sustava Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak, nego se koriste lokalni izvori i desaliniziraju što je ljeti nedostatno.

Etape i faze izgradnje

Prva Faza – dionica PK „Lokve“-PK „Stinica“ – podijeljena u 3 etape,

1. Etapa u ukupnoj duljini od 4.854m sa spojnim cjevovodom za naselje Šegote –
2. Etapa u ukupnoj duljini od 5.619m
3. Etapa u ukupnoj duljini 5.905m s izlaznim cjevovodom iz PK Lokve i spojim
cjevovodom za naselje Klada te odvojkom za naselje Gornji Starigrad

Druga Faza – dionica Uređaj „Hrmotine“-PK „Lokve“ – podijeljena je u 3 etape

1. Etapa u ukupnoj duljini od 4.673m s dovodnim cjevovodom u PK Lokve i spojnim
cjevovodom za naselje Lukovo te odvojkom za mjesto Ažić Lokvu –
2. Etapa u ukupnoj duljini od 6.494m
3. Etapa u ukupnoj duljini 3.874m

Objava U Senju potpisan ugovor za izgradnju transportnog cjevovoda Hrmotine – Stinica pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (307)Lika & Senj (180)marija vučković (7)Novosti (1295)Rijeka & Regija (1254)Senj (54)