Amazon pod istragom u Italiji zbog porezne prijevare i izrabljivanja radnika

novilist - prije 4 sata - link

RIM – Talijanska financijska policija preventivno je u srijedu zaplijenila oko 121 milijun eura talijanskog ogranka Amazona na temelju istrage državnog tužitelja o mogućoj poreznoj prijevari i izrabljivanju radnika.

Milanski ured državnog tužitelja sumnja da Amazon nezakonito prepušta poslove dostave podizvođačima kako bi sveo troškove rada na minimum i plaćao manji porez.
Milanski tužitelji otvorili su više od desetak sličnih istraga, sumnjajući da se takvom praksom služe i DHL, GLS, Uber, Lidl, BRT, Geodis, Esselunga, Securitalia, UPS, GS, grupa Carrefour i GXO. Početkom srpnja zaplijenili su 84 milijuna eura GXO-a, navodi agencija ANSA.
U nalogu o zapljeni 121 milijuna eura talijanskog ogranka Amazona stoji da kompanija nije plaćala PDV, mirovinske i zdravstvene doprinose.
Talijanske vlasti spominju u priopćenju “složenu poreznu prijevaru”, preko “nezakonitog mehanizma fakturiranja za “pravno nepostojeće” poslove, s obzirom na ugovore s podizvođačima.
Mehanizam je još u upotrebi i stvara velike gubitke talijanskom proračunu, uz kontinuirano izrabljivanje radnika u korist Amazon Italia Transporta, ističe se.
Amazon je u priopćenju istaknuo da poštuje sve relevantne zakone i propise u svim zemljama u kojima posluje, dodavši da isto traži i od tvrtki s kojima posluje.
“Usvojili smo visoke standarde, i za vlastito poslovanje i za dobavljače, i kodeks ponašanja koji dobavljači moraju poštovati da bi s nama surađivali”, dodaje tvrtka u priopćenju.
“Nastavit ćemo blisko surađivati s vlastima za vrijeme istrage”, dodaju.

Objava Amazon pod istragom u Italiji zbog porezne prijevare i izrabljivanja radnika pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Amazon (6)italija (153)Novosti (1300)radnici (37)Svijet (1683)tužba (13)