U dubokoj starosti svijet napustio John Mayall, kum britanskog bluesa

novilist - prije 2 dana - link

U dubokoj starosti od 90 godina, umro je John Mayall, pionir bluesa s ove strane Atlantika, često tituliran kao „kum britanskog bluesa“.

Kao samouki glazbenik naučio je svirati usnu harmoniku, gitaru i klavir, ali kasnije završio u umjetnički koledž u Manchesteru, odselio se u London, 1963. osnovao prateći bend Bluesbreakers i počeo s njima svirati redovito u legendarnom Marquee klubu. Ostalo je povijest.

I dok sam nije ostao upamćen toliko po rock evergrinima, i nezaboravnim hitovima, u svojoj dugoj karijeri koja broji 40-ak albuma, njegovi Bluesbreakers ostat će zapisani kao neka vrsta inkubatora za rock zvijezde u nastajanju.

Od Erica Claptona s kojim je 1966. snimio istoimeni album kolokvijalno zvan The Beano Album, jedan od klasika ranog blues/rocka, Petera Greena i Johna McViea koji su kasnije napravili veliku karijeru s Fleetwood Mac, Jacka Brucea (Cream), Micka Taylora koji će iz Bluesbreakersa otići u Rolling Stonese nakon smrti Briana Jonesa…, lista važnih i velikih glazbenika koji su prošli kroz njegov bend je fascinantna.

John Mayall je nakon 60-ih i 70-ih, kad je bio opće popularan i medijski prisutan, nastavio raditi i nastupšati uživo nesmiljenim tempom, no sad uglavnom za probranu blues-rock publiku daleko od velikih svjetala pozornice.

Nije posustajao do zadnjih dana, posljednji studijski album izdao je prije dvije godine, a još prošle je nastupao pred publikom, kao jedan od najstarijih aktivnih rock glazbenika uopće.

Ovu je jesen trebao napokon biti promoviran u Kuću slavnih rock and rolla u Clevelandu. I bit će, ali nažalost nije dočekao da mu se ta čast ukaže uživo.

Objava U dubokoj starosti svijet napustio John Mayall, kum britanskog bluesa pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

RIF (101)smrt (81)