Četrdesetpetogodišnja Hernando, koja teško pronalazi posao u barovima i restoranima, rekla je da si ne može priuštiti cijene najma koje su značajno porasle dijelom zbog brzog razvoja turizma na španjolskom otoku.

“Cijene se podižu, stanarine se podižu, sve raste osim plaća”, kazala je Hernando.

Ona je jedna od brojnih stanovnika Mallorce koji su počeli živjeti u kamp-prikolicama parkiranim u privremenim kampovima s obzirom na previsoke cijene stanova i vlasnike koji ih radije iznajmljuju turistima.

Taj je trend prouzročio prosvjede na otoku kao i u najposjećenijem španjolskom gradu Barceloni te na drugim mjestima. Prošle nedjelje je oko 10.000 prosvjednika sudjelovalo u skupu protiv masovnog turizma u Palmi de Mallorci.

U gradu su tri takve lokacije s kamperima. Lokalne vlasti su osigurale sustav za reciklažu, no stanovnici kažu da postoji tek jedno mjesto na otoku za odlaganje otpadnih voda. Tvrde da im nije dozvoljeno otvarati prozore ili vani postavljati stolove jer su parkirani na javnim površinama.

Policija im prijeti novčanim kaznama dok lokalna vlada tvrdi da im ne može osigurati dodatne uvjete te ih je preusmjerila službama za socijalnu skrb, rekli su kamperi.

Vlada Balearski otoka nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Istisnuti

Protuturistički aktivisti u Španjolskoj kažu da posjetitelji podižu cijenu smještaja, zbog čega si stanovnici ne mogu priuštiti život u središtima gradova.

Španjolsku je do svibnja posjetilo 33 milijuna međunarodnih turista, što je 14 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2023.

Baleari su nakon Katalonije prošle godine bili najpopularnija španjolska pokrajina za turiste, kojih je došlo 14,4 milijuna, rekao je španjolski zavod za statistiku.

Na turizam također otpada 45 posto BDP-a otoka, reklo je udruženje turističke industrije Exceltur.

Posjetitelji sve više preferiraju unajmljivati kuće za odmor aplikacijama poput Airbnba, pri čemu je kratkotrajni najam stranih turista porastao za 24 posto između ožujka i svibnja, objavio je Exceltur.

Stanarine su na otocima u proteklom desetljeću narasle za 158 posto, što predstavlja najoštrije povećanje u Španjolskoj, prema internetskoj stranici Fotocasa.

Prosječan stanarina za stan od 80 kvadratnih metara na španjolskom arhipelagu je u lipnju iznosila 1447 eura, prema Fotocasi. Prosječna plaća u Španjolskoj iznosi 1925 eura, prema zavodu za statistiku.

Četrdesetosmogodišnja Aina Anamaria je uzela kredit kako bi kupila kamper, za koji plaća mjesečnu ratu od 323 eura, što je oko pola plaće od 700 eura koju prima za rad u trgovini. Najam sobe u stanu na otoku uglavnom stoji između 400 i 500 eura, kazala je.

“Nema načina da se opiše kako moramo na ovaj način živjeti na našem vlastitom otoku”, dodala je.