Primorsko-goranska županija traži 180 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama

novilist - prije 8 sati - link

 

RIJEKA – U sklopu projekta »Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji« raspisan je javni poziv za izbor pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama, a koji su temeljem rješenja o primjerenom programu školovanja integrirani u redovni sustav osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja u školama čiji je osnivač Primorsko-goranska županija. Iduće školske godine školama Primorsko-goranske županije bit će potrebno čak 180 pomoćnika u nastavi, a cilj raspisivanja javnog poziva je pronalazak stručnog kadra, s najmanje završenom četverogodišnjom srednjom školom, koji će svojom visokom motivacijom za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi olakšati učenicima s teškoćama njihov obrazovni proces i socijalizaciju.

Pomoćnici će se u okviru projekta angažirati u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Primorsko-goranska županija, a odabir osoba koje će izvršavati poslove pomoćnika izvršit će povjerenstvo za odabir pomoćnika u nastavi. Za vrijeme trajanja projekta s odabranim pomoćnicima sklopit će se ugovor o radu na određeno, nepuno radno vrijeme kojim će se definirati međusobna prava i obaveze. Odabrani pomoćnici obvezni su proći 20-satnu edukaciju za osposobljavanje za rad s učenicima s teškoćama, a uz prijavu na javni poziv, kandidati su dužni priložiti i životopis, dokaz o stručnoj spremi, dokaz o hrvatskom državljanstvu, dokaz o prebivalištu, kao i dokaz o nekažnjavanju.

Rok za podnošenje prijava je 1. kolovoza, a nedavno je objavljen i novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima te je po prvi put određena minimalna satnica za pomoćnike u nastavi. Ta minimalna satnica je 7,5 eura bruto, ugovori se sklapaju za cijelu školsku godinu, a pomoćnici imaju pravo na edukaciju i usavršavanja. Dosadašnja praksa bila je neujednačena satnica za pomoćnike u nastavi, jer su njezinu visinu određivali sami osnivači škola i prestanak ugovora o radu s krajem nastavne godine, a s novim pravilnikom takve prakse više neće biti.

Objava Primorsko-goranska županija traži 180 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

javni poziv (7)pgž (133)rijeka (1269)Rijeka & Regija (1250)