Arno Blečić ponosni dobitnik nagrade za životno djelo Grada Opatije

novilist - prije 8 sati - link

OPATIJA – U susret blagdanu sv. Jakova, zaštitnika grada kojeg Opatijci slave u četvrtak 25. srpnja, u Velikoj dvorani Centra »Gervais« održana je svečana sjednica opatijskog gradskog vijeća na kojoj su nagrađeni ovogodišnji laureati. Sjednici je uz opatijske vlasti, rukovoditelje opatijskih ustanova i tvrtki prisustvovao predsjednik Republike Zoran Milanović, bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, kao i predstavnici Primorsko-goranske županije, susjednih općina i gradova, saborski zastupnici te brojni drugi uzvanici iz javnog života.

Središnji događaj sjednice obilježilo je uručenje Nagrade za životno djelo Arnu Blečiću, istaknutom opatijskom sportskom radniku koji je najviše priznanje svoga grada zaslužio za sudjelovanje u osnivanju Plivačkog kluba, a zatim i Vaterpolo kluba Opatija u kojima je obavljao predsjedničku dužnost. Blečić, doživotni počasni predsjednik VK-a i čovjek koji i danas služi kao spona između igrača, uprave i javnosti, gradski medaljon i povelju dobio iz ruku gradonačelnika Opatije Fernanda Kirigina i predsjednika Gradskog vijeća Dušana Kotura.

Vezanost uz more

– Moja mladost i posao vezani su uz more, a vaterpolo i plivanje njeni su neizostavni dijelovi. U Opatiji sam proveo većinu svog radnog vijeka i zahvaljujem se od srca na ovom visokom priznanju koje mi je moj grad uručio. Zahvaljujem se i svim igračima, trenerima i suradnicima koji su kroz godine gradili ove sportske klubove – kazao je dobitnik nagrade za životno djelo.


Nagrade Grada Opatije za ovu su godinu dobili Vida Brozović za rad u području kulture te Udruga Žmergo čijoj je predsjednici Dijani Kovačić uručena povelja za djelovanje u području zaštite okoliša i održivog razvoja. Vida Brozović se istaknula svojim višedesetljetnim angažmanom u Folklornom ansamblu Zora, maškaranoj grupi 90-60-90 i odgojiteljskim radom, dok je udruga Žmergo priznanje dobila za 30 godina postojanja tijekom kojih je organizirala i provela brojne edukativne i druge projekte i zelene akcije čišćenja.

Velike obljetnice

Gradske zahvalnice primili su Maša Dunatov za područje društvenog života, Boško Budaj u ime 15. godišnjice Počasnog Zastavnog voda koji djeluje pri opatijskom ogranku UDVDR-a PGŽ-a i Roberto Žigulić, dugogodišnji darivatelj krvi koji je u akcijama prikupljanja sudjelovao čak 156 puta.
Također, zahvalnice su uručene i direktorici Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić za izuzetan doprinos u promociji destinacije Opatije i ravnatelju opatijske Thalassotherapije dr. Viktoru Peršiću za izniman doprinos u pozicioniranju Opatije kao destinacije zdravstvenog turizma.

Gradska svečanost bila je prilika da se istakne učinjeno u proteklih 12 mjeseci pa je tako gradonačelnik Fernando Kirigin kazao da Opatija ove godine obilježava nekoliko velikih obljetnica od kojih je najznačajnija ona organiziranog turizma duga 180 godina.
– Gradimo grad po mjeri našeg stanovništva i turista koji nas posjećuju već 180 godina. I ovaj je gradonačelnički mandat posvećen održivom turističkom gospodarstvu, a zbog posebnog ekosustava mi u Opatiji o održivosti moramo razmišljati u svakom svom projektu. Naš cilj mora biti dodatna zaštita prostora kao naše komparativne prednosti u turizmu i zaštita prostora od neumjerene izgradnje – kazao je Kirigin koji je predstavio neke od završenih i nadolazećih projekata te svojim sugrađanima čestitao Dan grada.

Predsjednikov pozdrav

Ispunjenu veliku dvoranu »Gervaisa« pozdravio je predsjednik Republike Zoran Milanović, opisavši Opatiju kao jedno od pera u perjanici Hrvatske.
– Posebnost je nešto što daje priroda, a izvrsnost se stječe radom i upornošću. I jedno i drugo Opatija ima, ovo je uspješan, bogat, miran i inkluzivan kraj kojeg ja osobito volim. Ono što je ovdje posebno u ovom prekrasnom gradu je blizina hladnog i vrućeg, dvaju polova, nigdje u Europi nema da za 20 minuta vožnje dolazite iz Mediterana u planinski kraj nego na Kvarneru. Čestitam vam Dan grada i želim da budete uporni borci za svoja prava i interese, da iz europskih fondova uzmete sve što vam se daje i da ne budete na tome previše zahvalni jer za to dajete puno – zaključio je predsjednik.

Dan grada Opatijcima u svojim su obraćanjima čestitali i predsjednik opatijskog gradskog vijeća Dušan Kotur, saborski zastupnik Ivica Lukanović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te izaslanik Vlade RH Josip Ostrogović.

Objava Arno Blečić ponosni dobitnik nagrade za životno djelo Grada Opatije pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Fernando Kirigin (5)Grad Opatija (6)Opatija (306)Rijeka & Regija (1250)zoran milanović (376)