Radost i tuga za mlade hrvatske tenisače u Umagu: Dodigu prva pobjeda, Poljičak ostao kratak

novilist - prije 6 sati - link

UMAG Pet minuta poslije ponoći, četiri dana nakon što je proslavio 19. rođendan, Osječanin Matej Dodig darovao je sam sebi najljepši dar – prvu pobjedu na jednom ATP turniru. Kao i mnogi hrvatski igrači, mjesto sreće bio je Plava Laguna Croatia Open. Iskoristio je Dodig dobar ždrijeb i u prvom kolu pobijedio francuskog kvalifikanta Enza Couacauda nakon velikog preokreta u meču odigranom na – dva terena. Nije mu se dvadesetak minuta kasnije uspio priključiti 20-godišnji Splićanin Mili Poljičak, koji je bio dvaput po jednu loptu udaljen od prve pobjede na Touru protiv 54. igrača svijeta Talijana Lorenza Sonega. Poljičak je vodio 6:5 i 8:7 u »tiebreaku« trećeg seta, da bi Sonego, unatoč grčevima, na kraju slavio sa 11:9 poslije tri sata i 16 minuta igre.

Dodigu je pomogao – bijeli dim. Naime, kod zaostatka 1:2 u trećem setu jedan od reflektora počeo je dimiti pa je susret nastavljen na »jedinici« zbog sigurnosti gledatelja i igrača. U nastavku meča Francuz nije osvojio nijedan gem. Dodig je s pet gemnova u nizu došao do pobjede i izborio susret s četvrtim nositeljem Argentincem Franciscom Cerundolom.

Navijači

– Ne mogu opisati taj odličan osjećaj. Ovo mi je jedan od težih i dražih mečeva u karijeri. Suparnik je prošao, ako se ne varam, kvalifikacije na svim Grand Slam turnirima, uzeo set Đokoviću na Australian Openu, a zanimljivo je da mu je trener Hrvat Lovre Rončević. Jako sam zadovoljan što sam prošao dalje – rekao je Dodig nakon velike pobjede poslije dva sata i 10 minuta igre, za koju je iskoristio tri od devet, a spasio osam od devet »break« lopti.

– Uvijek ulazim na teren s mišlju da ću pobijediti, dati sve za pobjedu. Na početku se nisam baš snašao sa svjetlima. Ne sjećam se jesam li kad igrao ovako kasno. Publika me digla. Došlo je dosta mojih Osječana. Zahvalan sam svima. Da nije bilo navijača, ne znam bih li pobijedio – dodao je Dodig, koji će s 25 osvojenih ATP bodova s 308. skočiti do novog plasmana karijere, 285. mjesta.

Veliku podršku imao je i Mili Poljičak, koji u prvom setu nije bio na razini 29-godišnjeg Talijana Lorenza Sonega, prošlogodišnjeg polufinaliste. No, kada je dečko zlatne ruke počeo sjajno kratiti lopte i pronalaziti prava rješenja, došao je do vodstva 5:3 u drugoj dionici. Imao je i set-loptu, još jednu kod 6:5, ali Sonego je odvukao meč u 13. igru, koju je Poljičak odigrao briljantno.

Isprika

Treći set također je odlučen u »tie-breaku«, u kojem je Poljičak imao dvije meč-lopte. Kod druge Sonego je lopticom počistio vanjski dio crte. Presudili su milimetri, ali i potez Talijana, koji je kod vodstva 4:2, na izmjeni strana, zatražio pomoć fizioterapeuta zbog grčeva. Masirao je kvadriceps, šepao između poena, ali kad je jednom lopta bila u igri… Imao je Sonego 5:2 i dva servisa, ali Poljičak se uspio koncentrirati, dobio je četiri poena zaredom… Na kraju je lopta Splićanina završila u mreži, Sonego je iskoristio treću meč-loptu, ali umjesto pljeska, dočekali su ga zvižduci. Talijan se po završetku meča ispričao. Uzalud.

– Njegova isprika mi ništa ne znači. Ja sam izgubio meč. Ubio je ritam meča, moj momentum. To je bio jedini način da on dobije meč. I ja sam osjećao bolove, ali nisam zvao fizioterapeuta. To je njegova stvar. Ja ne gledam nikoga, gledam sebe, tako ću i dalje. Njemu želim svu sreću – rekao je tužni Mili Poljičak. – Mogu biti ponosan i jesam ponosan. On je stvarno igrao dobro. Nedostajalo je malo sreće. Nadam se da će se sljedeći put ukazati na mojoj strani. Nadam se da ću naučiti nešto iz ovoga, u budućnosti biti 50. igrač na svijetu i igrati svaki tjedan na ovoj razini.

Uspješan start imao je 36-godišnji Talijan Fabio Fognini, umaški finalist prije 11 i pobjednik prije osam ljeta. Sada ga čeka sretni gubitnik Chun-Hsin Tseng.

– Bilo je jako vruće, s puno vlage, a imam koju godinu. Nije bilo lako, ali moraš biti spreman. Sretan sam zbog pobjede i imam priliku izboriti četvrtfinale. Na putu neće biti Holger Rune, što je olakšavajuća okolnost, ali kada dođeš na teren, šanse su 50:50 posto – rekao je Fognini.

Prvi se u četvrtfinale plasirao prvi nositelj Andrej Rubljov, koji je uz dosta muke prošao Argentincva Camila Uga Carabellija.

Objava Radost i tuga za mlade hrvatske tenisače u Umagu: Dodigu prva pobjeda, Poljičak ostao kratak pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Ostali sportovi (464)Sport (9475)