Kardiološka skrb u KBC Rijeka na zavidnoj razini: Stigla nova oprema vrijedna 400 tisuća eura!

riportal - prije 5 sati - link

Monitori za nadzor vitalnih funkcija, kao i instalacije medicinskih plinova osigurani su osobnom donacijom vrijednom preko 37 tisuća eura i sredstvima resornog Ministarstva u visini od 232 tisuće eura

Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka značajno je proširila kapacitete i obnovila postojeću opremu za nadzor vitalnih funkcija. Ovi uređaji od iznimne važnosti za kvalitetu rada u suvremenoj kardiologiji, a kojima se kontroliraju funkcija srca, broj otkucaja, krvni tlak, disanje, saturacija krvi kisikom, te niz drugih naprednih parametara što do sada nije bilo dio standardne opreme na Zavodu za kardiomiopatije, bolesti zalistaka i zatajivanje srca s dnevnom bolnicom (ZKBZZ) Klinike za bolesti srca i krvnih žila na kojem se ponajviše liječe iznimno zahtjevni klinički slučajevi bolesnika sa zatajivanjem srca, plućnim embolijama i drugim teškim kardiološkim stanjima, ali bez indikacije za boravak u jedinici intenzivnog liječenja. Zahvaljujući donaciji anonimnog donatora –  koji već niz godina svake godine nesebično daruje KBC Rijeka značajnim materijalnim donacijama, a u želji da u osobno ime i u ime svoje obitelji iskaže zahvalnost Ustanovi i doprinese boljitku regionalne zajednice i njenih stanovnika – ovog je puta nabavljena navedena oprema za ZKBZZ u vrijednosti od 37.220,00 eura.

Druga organizacijska jedinica Klinike za bolesti srca i krvnih žila, Zavod za intenzivno kardiološko liječenje, zbog dotrajalosti i tehnološke zastarjelosti uređaja za nadzor vitalnih funkcija istodobno je opremljena novim takvim sustavom najnovije generacije. Obzirom na posebne tehničke zahtjeve i potreban širi opseg koji je Zavod za intenzivno kardiološko liječenje zahtijevao, navedena je oprema više vrijednosti te iznosi 154.006,25 eura, financirana sredstvima Ministarstva zdravstva. Kako je napredak tehnologije donio nove zahtjeve i u pogledu kapaciteta instalacija medicinskih plinova jer postojeće starosti više desetljeća nisu bile u mogućnosti zadovoljiti danas neophodne moderne uređaje za potporu disanju, koji se u liječenju najtežih srčanih bolesnika koriste u Zavodu za intenzivno kardiološko liječenje KBC-a Rijeka, a riječ je o uređajima u rasponu od većeg broja respiratora, uređaja za neinvazivnu ventilaciju, pa do onih za disajnu potporu visokim protokom, nedavno je u cijelosti obnovljen i sustav medicinskih plinova u vrijednosti radova i opreme od 77.908,00 eura također financiranih sredstvima resornog Ministarstva.

„Novi monitoring sustav s deset naprednih invazivnih monitora vitalnih funkcija i stanicom za centralni nadzor već je u funkciji. Radi se o velikom iskoraku u mogućnostima nadzora vitalnih funkcija najtežih životno ugroženih bolesnika koji je bitno olakšao rad svih djelatnika našeg Zavoda, a istovremeno i značajno povećao kvalitetu pružene medicinske skrbi. Osoblje je adekvatno educirano za korištenje novog sustava, a prva iskustva su odlična“, naglasio je pročelnik Zavoda za intenzivno kardiološko liječenje doc. dr. sc. David Gobić, dr. med.

Veliki napreci u segmentu liječenja bolesti srca i krvnih žila omogućili su da se smrtnost od ovih bolesti posljednjih godina kontinuirano smanjuje. Usprkos ovakvog ohrabrujućeg trenda, bolesti srca i krvnih žila su do danas ipak ostale vodeći uzrok u ukupnoj smrtnosti. Starenjem populacije i napretkom medicine, znanstveni podaci ukazuju i na neke nove, važne pojave među kojima se posebno ističe trajni porast osoba koje obolijevaju od zatajivanja srca.

Zatajivanje srca je kompleksna bolest – sindrom koji zahvaća niz organskih sustava, ima lošu prognozu i bez primjerenog liječenja već u kratkoročnom razdoblju iznimno visoku smrtnost. Zatajivanje srca javlja se u više oblika, no svi oni redom značajno narušavaju kvalitetu života oboljelih i globalno predstavljaju sve veće društveno opterećenje u svim razvijenim zemljama. Ovi trendovi u modernoj kardiologiji nisu samo znanstvene činjenice i dio stručnih međunarodnih preporuka, već realnost kojoj svjedoče i naši kardiolozi u KBC Rijeka u svom svakodnevnom radu. Tim kojem je na čelu  Koraljka Benko, dr. med.  dominantno je posvećen upravo bolesnicima sa zatajenjem srca.

Voditeljica Zavoda za kardiomiopatije, bolesti zalistaka i zatajivanje srca s dnevnom bolnicom (ZKBZZ) Klinike za bolesti srca i krvnih žila Koraljka Benko, dr. med. zahvalila je na donaciji koja, kako je istaknula, jamči kvalitetniju skrb rizičnih kardioloških bolesnika te opušten i usmjeren rad svih koji su uključeni u svakodnevne izazove liječenja.

„Zahvaljujući vrijednoj donaciji našeg tradicionalnog anonimnog dobrotvora, kao i potpori Ministarstva zdravstva, ciljanim usmjeravanjem financijskih sredstava u područje od najviše koristi za jednu od najugroženijih skupina bolesnika o kojima skrbimo, učinili smo izniman iskorak u kvaliteti i sigurnosti zdravstvene skrbi koju pružamo. Kao kardiolog i ravnatelj iskreno želim zahvaliti i svim kolegicama i kolegama s riječke kardiologije koji su redom vrhunski stručnjaci i divni suradnici u skladnom timu koji djeluje kao jedna velika, složna obitelj u kojoj su naši kardiolozi redom nesebični zaljubljenici u svoj posao, spremni u svako doba učiniti sve što mogu za dobrobit svog bolesnika. Nastavit ćemo izgrađivati sve dostupne uvjete kako bi zadržali sadašnju, najvišu međunarodnu kvalitetu koju je riječka Klinika za bolesti srca i krvnih žila u svim segmentima postigla“, istaknuo je ovom prilikom ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Manjim nabavkama te racionalizacijom opreme unutar ustanove i internim preraspodjelama uspjelo se proširiti i postići optimalnu pokrivenost bolničkih postelja sustavima nadzora vitalnih funkcija i na drugim ustrojstvenim jedinicama, na Zavodu za ishemijsku bolest srca i angiologiju, te na Zavodu za aritmije i elektrostimulaciju srca. Time sada na Klinici za bolesti za srca i krvnih žila postoji ukupno 40 postelja opremljenih nadzorom vitalnih funkcija uz dodatnih 12 mobilnih jedinica.

The post Kardiološka skrb u KBC Rijeka na zavidnoj razini: Stigla nova oprema vrijedna 400 tisuća eura! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

kbc rijeka (40)RIJEKA I PGŽ (976)Zdravlje (301)