Nositelj hrvatske zastave na otvaranju uoči OI: “Plasman u finale ispunio bi očekivanja, a onda je sve moguće”

novilist - prije 8 sati - link

NOVIGRAD Sunce je još dobrano pržilo dok su glineni golubovi na streljani u novigradskoj Bužiniji glumili olimpijske mete. Bio je to zadnji trening našeg olimpijca, strijelca u disciplini trap, Giovannija Cernogorza prije odlaska u Francusku na Olimpijske igre. Cernogoraz je olimpijsku vizu izvadio prošle godine osvojivši u Azerbajdžanu svjetski naslov, nakon čega se okitio i europskim zlatom u Osijeku.

Dvije prestižne medalje, osim nastupa na Olimpijskim igrama, osigurale su mu i titulu sportaša godine po izboru HOO-a, a ista nagrada za najboljeg sportaša dodijeljena mu je i od Istarske županije. Kao nagrada za odličan prošlogodišnji rezultat stigla je i odluka HOO-a da Cernogoraz bude i nositelj hrvatske zastave na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, uz džudašicu Barbaru Matić.

– Iznimno sam ponosan što ću uz Barbaru predvoditi hrvatsku sportsku delegaciju na ceremoniji otvaranja u Parizu. Već sam imao čast nositi hrvatski barjak na otvaranju Mediteranskih igara u turskom gradu Mersinu 2013. godine, ali ovo je mnogo veća sportska manifestacija, tako da je i ponos veći – rekao je Cernogoraz, premda mu dugotrajna šetnja olimpijskim stadionom za vrijeme svečanosti ne ide u prilog s obzirom na njegov raspored natjecanja.

– Problem je što se natjecanje u streljaštvu odvija u Chateaurouxu koji je 250 kilometara udaljen od Pariza, a plan je da se tamo putuje odmah po završetku ceremonije tako da neće biti puno spavanja tu noć nakon otvorenja. Samo natjecanje počinje već 29. srpnja kad gađamo tri serije po 25 meta, dok su dvije serije odmah drugi dan kad je na rasporedu i finalno natjecanje u koje ulazi šest najboljih nakon ukupno 125 meta.

Kroz izlučne serije uopće ne pratim rezultate konkurenata i na taj načim čuvam koncentraciju za finalnu seriju, a kad si među šest, onda je sve moguće – rekao je naš najbolji strijelac koji se ne opterećuje plasmanom, ali sigurno će dati sve od sebe da se vrati s još jednom medaljom s velikih natjecanja. Za sada ima jedno olimpijsko (London 2012.) i svjetsko zlato, dva europska zlata i jedno srebro, mediteransku broncu i što je možda i najvrjednije, osvojena dva Svjetska kupa, radi lakšeg razumijevanja možemo ih usporediti s Kristalnim globusom u skijanju.

Iznimno skup sport

Puška je praktički sastavni dio tijela, rekvizit koji se rijetko mijenja u ovom sportu. Zanimalo nas je koliko je streljaštvo, prvenstveno disciplina trap, skup sport.

– Vrijednost puške je 9.000 eura, svaka patrona je oko pola eura, a 25 glinenih golubova je 8 eura. Godišnji prosjek je oko 30 tisuća ispucanih meta. Bez puške to je oko 25 tisuća ispucanih eura kojima moramo dodati i troškove putovanja do natjecanja. Dio toga iznosa pokrivaju sponzori, tvornica oružja Beretta iz Brescije i tvornica municije iz Verone Mirage, a tu su i Grad i Turistička zajednica Novigrad bez čije pomoći bi bilo izazovno funkcionirati. Kod vrhunskih rezultata se ulazi i u program Olimpijskog odbora tako da i oni plaćaju jedan dio troškova – objasnio je naš olimpijac financijsku stranu streljačkog sporta.

VAR

U streljaštvu mnogo faktora odlučuje o pobjedniku, od vremenskih prilika, raspoloženja samog strijelca toga dana, do sudskih odluka. Mnogi nisu upoznati s činjenicom da se i u streljaštvu koristi VAR sustav, odnosno provjeravaju snimke pogodaka.

– Bilo je dosta prijepora oko sudačkih odluka oko priznavanja pogodaka u metu pa je zadnje dvije godine uvedena VAR tehnologija na nekim natjecanjima, nadam se da ćemo je imati i mi na predstojećim Igrama. Svatko može dva puta tražiti provjeru i ta mogućnost ostaje dok je strijelac u pravu s procjenom.

Pogodak je čim se otkine komadić mete, a to je ponekad zaista teško vidjeti golim okom. Radi lakšeg uočavanja pogotka, na OI se koriste fosforne mete jer se one zadime kad ih dohvati sačma. Suci odlučuju i o prekidu tijekom vremenskih nepogoda, gdje mogu zaustaviti natjecanje uslijed jakog vjetra ili pljuska. Važan faktor natjecanja je i poznavanje streljane gdje se puca. Samo Francuzi su imali pristup i mogućnost treniranja na novoj olimpijskoj streljani, što je ispalo diskriminirajuće prema ostalim reprezentacijama. Mi ćemo imati mogućnost svega nekoliko dana za trening u kojem moramo brzo pohvatati krajolik jer za periferni vid, koji je jako bitan, svaki detalj je važan – kaže Cernogoraz o raznim faktorima koji utječu na rezultat.

Pripreme za Olimpijske igre počele su još u listopadu prošle godine. Zanimljivo je čuti kako izgledaju treninzi jednog vrhunskog strijelca da bi se došlo do mogućnosti osvajanja medalje.

– Zimi se više radi na fizičkoj spremi gdje do izražaja dolazi trening u teretani i trčanje. Krajem veljače su krenula natjecanja Svjetskog kupa, tako da sam od tada više u pucačkom modusu u kombinaciji s tjelesnim vježbama. Puno je tu detalja na koje se mora paziti, tako da se sve radi po programu koji je unaprijed napravljen. Nema prostora za pogrešku. Od sredine veljače do sredine ožujka imao sam i tri nenajavljene doping kontrole gdje i običan andol može biti koban i kažnjiv. No, sav taj dio je sada iza mene, trenutno je najbitnije zadržati smirenost i koncentraciju.

Brušenje kundaka

O fizičkoj spremi Cernogorza već dvanaestu godinu brine se kondicijski trener Nenad Popović iz Umaga.

– Moram reći da je Giovanni na vrlo visokoj fizičkoj razini, što je preduvjet dobrog rezultata. Koliko je sve to zahtjevno, objasnit ćemo na primjeru gubitka kilaže. Jedan dan mi je rekao da mu puška ne leži dobro na licu, da uopće ne vidi nišan. Zbog gubitka nekoliko milimetara masnog tkiva na licu morali smo nositi pušku u Italiju na brušenje kundaka. To je najbolji primjer do kojih detalja moramo ići i paziti na svaki gram tjelesne mase – rekao je trener Popović.

Tatine zasluge

Cernogoraz je član Streljačkog društva Gusar iz Novigrada koji broji dvadesetak članova. Streljanu u sklopu koje djeluje društvo izgradio je Giovannijev otac i trener Valter Cernogoraz još 1996. godine, koji je ove godine poput sina sportaša, dobio godišnju nagradu za najboljeg sportskog trenera u 2023. godine po izboru HOO-a i Istarske županije.

– Tata je najzaslužniji što sam se uopće počeo baviti ovim sportom, a i dalje je tu uz mene. Što se tiče Gusara, aktualni smo prvaci države i moram reći da imamo nekoliko talentiranih juniora poput Antonika Chiavalona iz Vodnjana, te Diega i Carla Dunisa iz Grožnjana, a tu je i Francesco Ravalico iz Umaga koji je uz mene reprezentativac Hrvatske, ali na žalost on nije uspio ispuniti olimpijsku normu. Kao klub često organiziramo razna natjecanja, a u planu je da dovedemo i Svjetski kup u Novigrad – rekao je Cernogoraz o klupskim planovima.

Proveo nas je Giovanni na kraju streljanom u Bužaniji i pokazao kako iz skloništa izlijeću mete koje se aktiviraju glasovno. On, kao i većina drugih strijelaca, obično koristi glas »a« za izbačaj, a vidjeli smo i podzemni rov s metama u postoljima iz kojih izlijeću brzinom od 120 km/h. U ugodnom društvu vrijeme je brzo proletjelo poput glinenog goluba kojeg je naš domaćin, za demostraciju, pustio u zrak. Uz alkarski pozdrav, »mirnu ruku i oštro oko«, zaželjeli smo našem strijelcu uspjeh na Olimpijskim igrama.

Pobijediti pritisak

Giovanni Cernogoraz, Petar Gorša i Miran Maričić u pratnji trenera Damira Bošnjaka, Valtera Cernogorza i Siniše Viteza, otputovali su u Pariz iz Zračne luke »Franjo Tuđman«.

– Forma je dobra, a ovo su mi pete Igre. Nadamo se najboljem, iako nikad nije bila veća kvaliteta u streljaštvu nego danas – rekao je Petar Gorša, kojeg očekuju nastupi u zračnoj i malokalibarskoj puški, baš kao i Mirana Maričića.

– Osjećam se spremno. Pripreme su prošle dosta dobro. Na treninzima sam ostvarivao dosta visoke rezultate, koji bi trebali biti dostatni za finale. No, glavni je cilj pobijediti taj pritisak koji donose igre. To sam prvi put osjetio u Tokiju. Želja mi je ulazak u finale – rekao je Maričić.

Objava Nositelj hrvatske zastave na otvaranju uoči OI: “Plasman u finale ispunio bi očekivanja, a onda je sve moguće” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Ostali sportovi (463)Sport (9469)