‘Rusija i Kina sve snažnije surađuju na Arktiku, aktivirane su stotine baza iz sovjetskog doba’

novilist - prije 6 sati - link

Rusija i Kina sve snažnije surađuju u arktičkoj regiji, što bi moglo imati negativne posljedice na regionalnu sigurnost, objavila je američka vojska u ponedjeljak u svojoj strategiji za Arktik.

Rusija je na Arktiku ponovno aktivirala stotine vojnih lokacija iz sovjetskog doba, stoji u izvješću. Kina, koja se proglasila zemljom „bliskom Arktiku”, tamo ima ambicije izgradnje „polarnog Puta svile”.

Peking privlače mineralni resursi regije te smatra kako povlačenje leda otvara nove trgovačke puteve, piše Reuters.

„Kina i Rusija sve snažnije surađuju diljem arktičke regije putem raznih instrumenata nacionalnih ovlasti”, piše Pentagon u svom dokumentu.

„Iako preostaju mnoga područja neslaganja između Kine i Rusije, njihovo sve veće usklađivanje u regiji je zabrinjavajuće, pa ministarstvo obrane nastavlja pratiti tu suradnju”, dodaje se.

Arktički pomorski putevi sve se više koriste za trgovinu između velikih ekonomija diljem Tihog i Atlantskog oceana jer je globalno zagrijavanje donijelo duže periode bez leda.

Kina i Rusija zajedno razvijaju nove puteve jer Rusija želi nove načine dostave energenata Kini, a Peking traži alternativu za Malajski prolaz.

Pentagon u izvješću piše kako Kina želi iskoristiti „promjenu dinamike na Arktiku kako bi tamo imala veći utjecaj i pristup, koristila resurse i igrala veću ulogu u regionalnom upravljanju”.

SAD, Kanada i Finska ovaj će mjesec osnovati konzorcij koji će graditi ledolomce. Cilj je ojačati tamošnje sposobnosti NATO saveznika i suprotstaviti se sve većem utjecaju Moskve i Pekinga.

Objava ‘Rusija i Kina sve snažnije surađuju na Arktiku, aktivirane su stotine baza iz sovjetskog doba’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Kina (138)Rusija (420)Svijet (1673)