U Opatiji održana spektakularna završnica Jerry Ricks Blues Festivala

novilist - prije 11 sati - link

Preksinoć je na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji sjajnim blues nastupima okončan ovogodišnji Jerry Ricks Blues Festival koji je u proteklih sedam dana donio pregršt blues senzacija na raznim kvarnerskim lokacijama. Od otvaranja 15. srpnja blues karavana je krenula od Klane i Kastva, preko Matulja, Mošćeničke Drage, Ike i Lovrana, da bi velika finalna večer pripala Opatiji.

Ovacije publike

Na posljednjoj večeri glazbene su izvedbe potaknule ovacije mnogobrojne publike. Slovačko-češki WBand kvintet predstavio se svojim blues rock programom, a posebnu energiju na scenu potom su donijeli i Charlie And The Superbad News uz ikonu Sira Walda Weathersa koji je poznat kao originalni, dugogodišnji saksofonist legendarnog kralja funk soula Jamesa Browna.

Sveukupni line-up objedinio je neka od najvećih imena u blues današnjice koja su opravdala kvalitetu festivala, kao i neke neotkrivene talente koji su također oduševili publiku. Cilj je organizatora i voditelja bio pritom uključiti ne samo klasične blues forme, već i iskorake na sceni te nova imena na blues funk sceni Europe i svijeta. Dvadesetak bendova iz SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije, Švicarske, Češke, Slovačke, pa čak i Australije, opravdali su međunarodni karakter festivala, iako je naglasak stavljen i na domaće sastave.

Od headlinera valja istaknuti iznimnu finsku blues gitaristicu Erju Lyytinnen, američku kantautoricu Katie Henry, Krissyja Matthewsa koji je održao i blues radionicu, te svakako saksofonista Walda Weathersa, ali i regionalne blues snage poput Sunnysidersa i Love runnersa.

Umjetnički voditelji festivala i glazbenici Riccardo Staraj i Damir Halilić Hal posebno su istaknuli ovo izdanje festivala, inače na snazi od 2019. godine, kao jedno od najboljih, što po posjećenosti, što po kvaliteti.

– Svakim danom je odaziv publike rastao, feedback je sjajan, a ove godine u prilog ide i odlično vrijeme. Zahtjevno je raditi blues festival u sedam dana, organizacija i posao su vrlo složeni, ali ponosni smo na rezultate. Možemo reći da se festival potvrdio kao najveći ovakav u Hrvatskoj te općenito jedan od najvećih blues festivala u ovom dijelu Europe. Također, izostanak ijedne primjedbe od cijele logistike, promotora i samih izvođača, daje sigurno jamstvo i motivaciju da nastavimo dalje, istaknuo je Riccardo Staraj.

Publika je uživala u nastupima

Uspomena živi

Damir Halilić Hal nadodao je kako se cijela ova blues priča zapravo oslanja na afroameričkog glazbenika iz Philadelphije, Jerryja Ricksa, koji je posljednje godine svog života proveo upravo u Hrvatskoj, u Kastvu.

– Nakon njegove smrti ovaj je festival započeo kao memorijalni festival, održavan u čast tako velikom glazbeniku. Posebnost festivala jačala je i zbog živopisnih lokacija ovog mediteranskog kraja čiji ambijent uz blizinu mora i veličanstvene poglede, doprinosi cjelokupnom ugođaju i glazbenom doživljaju, dodao je Hal.

Objava U Opatiji održana spektakularna završnica Jerry Ricks Blues Festivala pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (544)Jerry Ricks Blues Festival (7)Mozaik (688)