Mentalno zdravlje mladih: PGŽ-ov inovativni pristup nagrađen prestižnom nagradom

riportal - prije 8 sati - link

Župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar primili su predstavnike županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo predvođene ravnateljem Željkom Linšakom povodom nedavno osvojene HealthComm nagrade za izvrsnost u zdravstvu koja je ovoj ustanovi, u konkurenciji 52 projekta u šest kategorija, dodijeljena za najbolji projekt u području mentalnog zdravlja.

„Čestitam našem Zavodu na nagradi. To je samo dokaz da imamo sjajan Zavod koji se i u koroni pokazao najboljim u Hrvatskoj. Provodimo puno preventivnih programa, odnosno nadstandarda, i nastojimo to održati. Vremena su složena, kao i financije, međutim, izvrsne projekte treba uvijek podržati“, rekao je župan.

O tome je posvjedočila i pročelnica Čavar koja je iznijela podataka da PGŽ s oko 130 tisuća eura financira preventivne i edukativne programe, od čega se oko 60 tisuća eura odnosi na programe očuvanja mentalnog zdravlja. Pridruživši se čestitkama, Čavar je naglasila da nagrade za izvrsnost u zdravstvu nisu toliko česte, što ovo priznanje čini još i vrijednijim.

Nagrada je hvalevrijedna utoliko što je dodijeljena od strane stručnjaka iz zdravstva i komunikacije koji su prepoznali važnost ovakvog programa, rekao je ravnatelj Linšak koji je predstavio nagrađeni „Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji“. Kako je naveo, program je financiran od strane Ministarstva zdravstva u vrijednosti od gotovo 160.000 eura, a s provedbom je započeo u dječjim vrtićima prošle godine. Njegova dodana vrijednost je suradnja zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, civilnog i sektora socijalne skrbi.

Daina Udovicich Corelli, članica tima, iznijela je detalje istaknuvši da od početka pandemije bilježe veliki porast teškoća u mentalnom zdravlju kod mladih, a sve češće teškoće pograđaju djecu rane osnovnoškolske dobi.

„Kada smo odlučivali što prijaviti na natječaj Ministarstva, zaključili smo da bi bilo korisno uspostaviti vertikalu od vrtićke do odrasle životne dobi. Tako da smo, postojećem programu “Trening životnih vještina”, koji provodimo 20 godina u gotovo svim osnovnim školama u PGŽ-u, a namijenjen je promicanju mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti među učenicima od 3. do 7. razreda, dodali program „Na valovima“ koji se bavi socijalno-emocionalnim opismenjavanjem i promicanjem rezilijentnosti kod djece u vrtiću koja uče kako imenovati svoje osjećaje i koji su načini za suočavanje s onim neugodnim. Kolegice iz Odsjeka održale su i predavanja za roditelje, a s udrugom HEPATOS i Teatrom „Edukas“ razvijena je predstava „Mreža“ usmjerena na vršnjačko nasilje na društvenim mrežama. Razvili smo i internet aplikaciju „OnMyMind“ gdje mladi mogu samostalno pretraživati pojmove vezane uz teškoće mentalnog zdravlja, dobiti neke oblike samopomoći i kontakt za psihološku pomoć. Surađivali smo i s Klubom liječenih alkoholičara gdje se pružila supervizijska podrška voditeljima grupa“, navela je Udovicich Corelli.

Osvrnula se i na rad Savjetovališta za mlade NZZJZ PGŽ, jednog od rijetkih besplatnih savjetovališta u PGŽ-u, koji prema trenutnim podacima bilježi oko tisuću dolazaka adolescenata i studenata. Brojka je to koja, kako kaže Udovicich Corelli, potvrđuje porast teškoća mentalnog zdravlja među mladima. Savjetovalište djeluje u Rijeci na dvije adrese, u ulici Fiorello la Guardia 23 i Studentskoj ulici 1 te u Delnicama, Malom Lošinju, Cresu i Krku, a nudi psihoterapijski i savjetodavni rad s mladima i njihovim obiteljima.

Istaknuto je i da NZZJZ PGŽ kroz Odjel školske i sveučilišne medicine pruža pomoć i djeci koja se upisuju u prvi razred osnovne škole kao i da je jedan tim na raspolaganju stanarima Doma za starije osobe na Kantridi.

Jedna od tema bila je i financiranje programa, a ravnatelj Lišak ukazao je da se programi ne bi mogli provoditi bez pomoći Županije uzevši u obzir da su sredstva Ministarstva od ove godine duplo manja.

“Ministarstvo zdravstva nam smanjuje financije, a uz pomoć osnivača nastojimo zadržati kadrovski i organizacijski kapacitete da odradimo programe jednakom mjerom i intenzitetom, pa i većim, jer su nažalost, potrebe sve veće”, zaključio je Linšak.

Na današnjem prijemu sudjelovali su ispred NZZJZ Ena Baus i Ines Lazarević Rukavina, a uz prisutne, projekti tim programa, čine i voditelj tima Darko Roviš te članice Andrea Mataija Redžović, Sanja Ćosić, Ines Jakovčić, Zrinka Selestrin, Ksenija Petrović Ljubotina, Martina Semitekolo i Dina Knežević Butković.

The post Mentalno zdravlje mladih: PGŽ-ov inovativni pristup nagrađen prestižnom nagradom appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

mentalno zdravlje (18)projekt (19)RIJEKA I PGŽ (979)