Kurelić i Smokvina načelnici Udović podnijeli prijedlog za osnivanje mjesnih odbora u Viškovu

novilist - prije 5 sati - link

Predsjednik Općinskog vijeća Viškova Bojan Kurelić (Akcija mladih) i vijećnica Tamara Smokvina (Kvarnerska inicijativa) podnijeli su načelnici Viškova Sanji Udović Prijedlog za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo.

Održane su tri tribine na kojima su mještani izrazili volju i želju za osnivanjem mjesnih odbora. Ocijenili su da je model s četiri nova mjesna odbora, uz već postojeći MO Marčelji najbolji.

Tako je predloženo osnivanje mjesnih odbora: MO Marinići, MO Viškovo, MO Saršoni-Mladenići i MO Sroki-Kosi. Tako će biti približno isto stanovnika u svakom mjesnom odboru, a bit će i manji administrativni trošak, nego da su osnovana još dva odbora za svako naselje odnosno, zasebno i MO Saršoni, Mladenići, Sroki i Kosi.

Podneseni prijedlog općinska će uprava uputiti na odlučivanje Općinskom vijeću Općine Viškovo, očekuje se u rujnu ili listopadu, a zatim se ide odmah u proceduru izmjena Statuta Općine Viškovo čime će se formalno i osnovati novi mjesni odbori.

Ako se sve pravne formalnosti realiziraju prema planu, mještani Viškova imat će priliku do kraja godine izabrati svoje predstavnike u vijećima mjesnih odbora na području cijele Općine Viškovo.

Predlagači Kurelić i Smokvina ističu da je Općina Viškovo brojem stanovnika daleko najveća općina u Hrvatskoj. Taj snažan rast broja stanovnika nažalost nije pratio razvoj komunalne i društvene infrastrukture na području općine, a kao jedan od razloga zasigurno je nedostatak mjesne samouprave.

Općina Viškovo je općina u kojoj većina građana nema kanalizaciju, plin, dovoljan pritisak vode ili napon struje.

Općina smo u kojoj nemamo dovoljno mjesta za našu djecu u vrtiću i školi niti naši najmlađi učenici imaju mogućnost produženog boravka, nemamo dovoljno nogostupa, dječjih igrališta i parkova, nemamo ni pošten dom zdravlja i ginekologa, nemamo prostora za mlade i programe za mlade.

Malo je mjesta u našoj općini gdje se možete baviti rekreativno sportom, a kulturno zabavna ponuda je skromna jer nemamo prikladne javne prostore za održavanje istih.

Osnivanjem mjesnih odbora na cijelom području Općine Viškovo vjerujemo da ćemo pokrenuti ili ubrzati procese uređenja komunalne i društvene infrastrukture i poboljšati kvalitetu života naših sugrađana.

Objava Kurelić i Smokvina načelnici Udović podnijeli prijedlog za osnivanje mjesnih odbora u Viškovu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1273)Rijeka & Regija (1263)viškovo (64)