Grad koji peče. Za neke je spas sladoled ili voda, za Slavonke je to – vrućina na riječkom Korzu

novilist - prije 6 dana - link

RIJEKA – Riječki Korzo obukao je svoje ljetno ruho. Ono poznato điranje uzduž Korza prebačeno je za trenutke sumraka, a toplina podnevnog sunca u grad poziva samo najhrabrije. U 14 sati Rijeka je »Grad koji peče«, no, sudeći po onome što smo zatekli za potrebe ove reportaže, hrabrih ima poprilično, a svaki od njih i način kako se rashladiti.

U danima natopljenim znojem, cijeni se svaki dašak vjetra. Sladoled ili omiljeno osvježavajuće piće su i gušt i potreba, a pješaci, kao da je riječ o kakvoj pješačkoj regulaciji prometa, svoje korake ustrajno usmjeravaju prema osjenčanoj strani ulice.

Slavonke »prodisale«

U doba najviših dnevnih temperatura na Korzu su oni koji idu traže put na posao ili s posla, velik broj turista i putnika namjernika, kao i onih koji u Rijeci provode aktivni odmor. ​Dora Vuković iz Osijeka u Rijeci pohađa ljetnu školu psihologije, a u kratkom razgovoru rekla nam je kako u ljetnim danima pronalazi razloge za uživanje.

– Meni su ove riječke vrućine spas, s obzirom na to da je u mome Osijeku nepodnošljiva sparina i tijekom noći nije svježe nego skroz vruće. Ovo je za mene osvježenje. Ugodnije je, ima barem malo vjetra i more za rashladiti se. U Rijeci sam turistički, točnije na aktivnom odmoru. Tu sam vezano uz faks. Imamo istraživačku ljetnu školu psihologije. Provodimo istraživanje u timovima, a kad nisam u ljetnoj školi, kupam se na moru. Bili smo nedavno na Sablićevu i ugodno se iznenadili. Komentirali smo da je jako lijepa plaža. Iako je mala, našli smo svoje mjesto i uživali, opisala nam je Dora Vuković.

Foto Vedran Karuza

Prilog statistici Slavonaca u Rijeci daje i Marija Maroš. Djevojci sa sladoledima u rukama naprosto smo morali prići da s nama podijeli svoj odnos s ljetnim temperaturama. Okus kokosa i kikirikija pravi je odabir, a poznatu Vermeerovu »Djevojku s bisernom naušnicom« zamijenit će Karuzina »Dama sa sladoledima.«

Foto Vedran Karuza

– Spas u temperaturama pronašla sam u sladoledima. Jedan je od kokosa, a drugi od kikiriki maslaca. Sestra i ja smo htjele isprobati te okuse. Došla sam iz Slavonskog Broda u Rijeku na odmor. Tamo je još više vruće negoli ovamo. Baš je grozno, ne pomažu ni klima, ni ventilator. Ovdje se još može disati. Ovdje je još dobro. Zasad. Blizina mora je jedan od razloga zašto je tu ugodnije. Zbog blizine mora može se disati, a u Brodu ne možete doći do zraka. Osim toga, i u moru pronalazim osvježenje, kazala je Marija Maroš.

Spasonosne špine

Jedan od najpoznatijih saveznika Riječana u suživotu s visokim temperaturama je voda. Najbolje ona riječka iz špina postavljenih na nekoliko lokacija. Najpoznatije su ona na Jelačićevom trgu te Trgu 128. brigade HV-a. Stanicu s nasušno potrebnom tekućinom koriste mnogi kako bi se osvježili pa tako i Milan s kojim smo izmijenili par riječi o ljetnim guštima.

Foto Vedran Karuza

– Imam previše kose i onda moram močiti glavu. Nemam nikakvu neugodu, jer ću u protivnome pasti u nesvijest. To je moj recept. Samo more, voda i šta drugo reći… Šest litara vode dnevno minimalno. Kupanje, druženje, prijatelji, vježbanje… to je moja ljetna svakodnevica. Nemam klimu doma, sad ti mogu reć’ sve. Sada sam izašao od doma, ovo je čista majica, izašao sam od kuće natopljen. To je to. Moraš si pomoć kako znaš. Ali to su ti ljetni gušti. Neki ne mogu živjeti bez klima uređaja, ali ja jedva čekam ovo. Mene je sad strah kad okrene nakon Vele Gospe. Meni je to to. Ja volim ljeto više nego zimu. Zato što ti manje toga treba. Možeš izać’ u kupaćima, rekao je Milan Vujnović.

Pitka voda, sladoledi, more, hlad. Pa tako u krug. Možda ne nužno tim redom, ali to su sastojci za ljetni predah. Dodajte koju dragu ohlađenu voćku i ljetne »tridesetice« proći će u trenu.

 

Objava Grad koji peče. Za neke je spas sladoled ili voda, za Slavonke je to – vrućina na riječkom Korzu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1249)vrućina (69)