Predstavnici prosrpske i proruske koalicije ulaze u crnogorsku Vladu

novilist - prije 6 sati - link

Vlada crnogorskog premijera Milojka Spajića mogla bi ovog tjedna biti rekonstruirana, a kako se spekulira u medijima tri ministarska mjesta i jedno potpredsjedničko trebali bi pripasti predstavnicima prosrpske i proruske koalicije Za budućnost Crne Gore, koju predvodi predsjednik skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Prema postizbornom sporazumu koji su potpisali predstavnici vladajuće koalicije u Crnoj Gori nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, rekonstrukcija vlade planirana je za prosinac. No, očekuje se da će se dogoditi narednih dana, te da će ministarstva prosvjete, prometa i prostornog planiranja pripasti predstavnicima prosrpske desnice.

Poziv za sudjelovanje u novoj vladi upućen je i Bošnjačkoj stranci koja bi u ponedjeljak kasno navečer na stranačkim tijelima trebala odlučiti hoće li prihvatiti Spajićev poziv.

Uvjet koji je Bošnjačkoj stranci postavljen za ulazak u vladu je da do kraja godine izađe iz vlasti u općinama u kojima je u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Prema pisanju podgoričkih medija rekonstruirana crnogorska vlada trebala bi imati šest potpredsjednika i 24 ministarstva.

Sadašnja ima 23 člana i 19 ministarstava.

U crnogorskoj vladi su predstavnici Spajićevog populističkog Pokreta Europa sad, Demokratske Crne Gore, partije centra koju predvodi Aleksa Bečić, SNP-a – umjerene prosrpske desnice i predstavnici Albanske alternative.

Spajićevu vladu nakon izbora podržali su predstavnici prosrpske koalicije Za budćnost Crne Gore, a postizbornim ugovorom bilo je predviđeno da oni uđu u vladu u prosincu ove godine.

Crnogorska oporba za koaliciju Andrije Mandića, tvrdi da je produžena ruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnoj Gori, te da se iza „strategije pomirenja Crne Gore“, koju Mandić zagovara u javnosti krije politika uništenja Crne Gore.

Oporba Mandića i njegovu koaliciju optužuje da želi uništiti dorbosusjedske odnose koje je Crna Gora imala sa zemljama regije.

Podsjećaju da je upravo Mandić predlagač rezolucije o Jasenovcu, koju je nedavno usvojio crnogorski parlament i nakon koje je Repuplika Hrvatska uložila prosvjednu notu Crnoj Gori, dok su hrvatski dužnosnici ustvrdili da bi takvo ponašanje Crne Gore moglo ugroziti njezin europski put.

Mandić je prethodno zaoštrio i crnogorske odnose s BiH, kada je dočekao Milorada Dodika u službenim prostorijama, a da nisu bila istaknuta obilježja BiH, već entiteta RS-a.

Zbog toga je Sarajevo uputilo prosvjednu notu Podgorici.

Dodik je tijekom obraćanja novinarima tada koristio termin „srpski svet“, a za taj koncept rekao je da je fenomenalna ideja.

Termin “srpski svet” odnosi se na ideologiju objedinjavanja svih Srba gdje god žive, a nastao je po uzoru na “ruski svet”, koji je služio širenju kulture van Rusije, svagdje gdje se govori ruski jezik.

Uoči moguće rekonstrukcije vlade crnogorski premijer ja najavio da će se projekt “Europa sad 2” početi ostvarivati od listopada, a predviđa rast plaća i mirovina. Taj projekt bio je i glavno predizborno obećanje koje je Spajiću donijelo i pobjedu na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

“Prosječna plaća u Crnoj Gori uskoro će biti 1000 eura, a prosječna minimalna zarada 700 eura”, priopćio je crnogorski premijer prošlog tjedna predstavljajući program “Europa sad 2”, dodajući da će minimalna zarada koja je sada 450 eura biti povećana na 600 eura za zaposlene koji imaju završenu srednju školu , odnosno na 800 eura za one koji imaju visoku školsku spremu.

Spajićevi kritičari tvrde da će program Europa sad 2 uništiti crnogorsko gospodarstvo i mirovinski sustav.

Prvi je kritiku uputio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, do nedavno Spajićev politički saveznik, koji je na mreži X napisao da se ne smije ugroziti desetljećima izgrađivan mirovinski sustav te je naveo da je „gospodarski populizam u suprotnosti s održivim razvojem Crne Gore”.

Za oporbenu Demokratsku partiju socijalista program povećanja plaća i mirovina „bacanje je prašine u oči građanima, kako bi im se skrenula pažnja dok se ne finalizira proces rekonstrukcije vlade, na način da će u vladu ući predstavnici ekstremno desnih, otvoreno proruskih političkih organizacija”.

Premijer Milojko Spajić bio je ministar financija u prvoj vladi nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. na čiji je sastav veliki utjecaj imala Srpska pravoslavna crkva.

On je tada zajedno s Milatovićem osmislio i proveo projekt “Europa sad 1” kojim su minimalne plaće u Crnoj Gori porasle s 222 na 450 eura.

Upravo na tom projektu izgradili su političku moć političke stranke Pokret Europa sad, koji je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima.

U veljači ove godine Spajić i Milatović su se politički razišli, a Milatović je tada napustio sve stranačke funkcije u PES-u.

Objava Predstavnici prosrpske i proruske koalicije ulaze u crnogorsku Vladu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crna gora (168)Milojko Spajić (4)Svijet (1675)