Sigurdsson na kraju opatijskih priprema: “Četvrtfinale je naš primarni cilj, a onda su sva vrata otvorena”

novilist - prije 2 dana - link

OPATIJA Stigao je kraj i pripremama, najbolji hrvatski rukometaši proteklih su 12 dana u Opatiji tražili puteve kako se što bolje pripremiti za Olimpijske igre, što u petak počinju u Parizu. Tko o tome može bolje govoriti nego sam izbornik, Islanđanin Dagur Sigursson, čovjek koji je Hrvatsku uspješno proveo kroz kvalifikacijski turnir za OI, da bi sada sa svojim sastavom morao zagristi puno krupniji zalogaj poput ovoga u Francuskoj. U ćakuli za naš list obavljenoj uz pomoć Riječanina Borisa Konjuha, člana Upravnog odbora HRS-a i čelnika ovdašnjeg Županijskog rukometnog saveza, istaknuo je zadovoljstvo stanjem u kojem su se njegovi izabranici pojavili u Opatiji na početku netom okončanog rada.

– Igrači su na pripreme došli puno bolje pripremljeni nego što je to bilo na našem prošlom okupljanju u svibnju – konstatirao je Dagur Sigurdsson. – Sada su bili puno, puno spremniji. Jako sam zadovoljan jer su radili vrlo snažno, itekako su dobro trenirali. Bile su to pripreme jakog intenziteta, čime sam jako zadovoljan. Mogu samo konstatirati da smo fizički spremni, cijenim da su s obzirom na zahtjeve koji su pred nama jako spremni. Jasno, u završnim danima priprema itekako smo radili na taktici.

Novo vrijeme nosi nove načine rada, a Sigurdsson je čovjek svog vremena koji se ponaša u skladu s tim. Igrači, inače umorni od naporne klupske sezone, do sada su na ovakvim pripremama bili navikli na nešto drugo, no sada se pričalo o novom sprecifičnom načinu rada u kojem je bio predviđen jedan trening dnevno na kojem je podignut intenzitet vježbanja.

– U posljednjih deset godina rukomet se potpuno promijenio. Nisam uveo ništa novo, u posljednjem desetljeću se, naime, primjenjuje ovakav način rada iz jednostavnog razloga jer je sama igra preintenzivna i prezahtjevna za igrače. Sada mnogi treneri uvode treninge jednom dnevno. Treninzi su pak puno intenzivniji nego oni prije i to zbog zahtjeva novog vala rukometa. Osim toga, sam trening duže traje, ali s druge strane, igrači imaju 21 sat da bi se oporavili.

To vrijeme za odmor je jako važno. U onom drugom ritmu, kada se vježba dva ili čak tri puta dnevno, svaki se treći dan mora dati slobodno, što nije dobro. Primjerice, kada smo bili u Prelogu, u tih dvanaest dana smo trenirali svaki dan jer smo imali mogućnost oporavka između treninga. Ovakvo vježbanje smanjuje i ozljede, nema takvih problema, čak i onih osnovnih, primjerice, upale pokosnica. Korist je višestruka. Na ovaj se način dovodi igrače do gornjeg limita pripremljenosti, ali ga se neće preći i postići kontraefekt, dovesti ih u stanje u kojem se mogu ozlijediti.

Kvaliteta

Ovakvim se ritmom stiglo do samoga kraja i ovoga puta, srećom, nitko od igrača nije otpao zbog ozljede.

– Mogu samo reći da sam iznimno zadovoljan jer sam ovoga puta na raspolaganju imao sve igrače, osim Domagoja Duvnjaka neko kratko vrijeme, posljednjih četiri, pet dana. Nije bio u punom treningu. Stanje ekipe je dobro. Znači, potvrđuje se da je način ove vrste treninga dobar. Jako je važno pritom napomenuti važnu činjenicu, a to je da na Olimpijskim igrama imaš samo četrnaest, a ne šesnaest igrača kao na ostalim turnirima. S obzirom na to, bilo bi puno teže da su nam u ovom razdoblju nedostajali jedan ili dva igrača, da su bili ozlijeđeni. Teško bi bilo provoditi taktičke zamisli, sve bi to duže trajalo.

Dagur Sigurdsson je suvremeni nomad, bez dvojbe je riječ o svjetskom putniku koji je obišao mnoga lijepa mjesta diljem planeta. No, ni on nije odolio šarmu kvarnerske ljepotice kao što je Opatija, hrvatskog turističkog dragulja u kojem je provodio ove pripreme.

– Ovaj ambijent je tako lijep da mislim da je jednostavno nemoguće ne voljeti Opatiju, nezamislivo je da ti se ona ne sviđa. Nevjerojatno je lijepa. Inače, vrijeme je bilo jako dobro, no bilo je jako vruće, ali, što je jako važno, bilo je jako dobro za treninge.

Islandski trenerski internacionalac je svakako bio upoznat s mogućnostima igrača koje je preuzimao, sada ih je mogao još bolje upoznati i steći konkretnije uvide u njihovu kvalitetu.

– Sigurno da imamo jaku momčad s jakim igračima, ali smo sada došli u jednu fazu tranzicije, prelaska, to je generacija koja dolazi. Pomlađujemo momčad i idemo prema sve mlađim igračima. Trebat će stoga neko vrijeme da se dođe do najviše razine kada se obnovi momčad. To, međutim, nikoga nije briga kada su u pitanju rezultati, mi pred sobom imamo dva velika natjecanja, Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo, a na njima u načelu moramo ostvariti rezultat. U svemu tome, jako je pozitivno što naši mladi igrači, oni koji dolaze, redom igraju u dobrim momčadima. Time dižu kvalitetu i u tome vidim veliku prednost u ovoj tranziciji.

Stručni stožer

U vrijeme razgovora Dagur Sigurdsson bio je okružen suradnicima, olimpijskim i svjetskim zlatnicima, pomoćnikom Denisom Špoljarićem, »ministrom obrane«, te trenerom vratara Valterom Matoševićem.

– Nije bilo nikakvih iznenađenja, imam jako dobar stručni stožer. S Denisom Špoljarićem sam i ranije surađivao, stoga je naše upoznavanje bilo još lakše i brže – kaže Sigurdsson.

Teška skupina

Postulate rukometa svaki stručnjak provodi na svoj način, ima posebnu filozofiju igre, svoj rukometni moto, tako i Sigurdsson, koji će te želje nastojati ostvariti s Hrvatskom.

– U sadašnje vrijeme u načelu gotovo pa da više i nema nepoznanica kao prije deset, petnaest godina. Moderni se rukomet igra strašno brzo u ritmu »naprijed, natrag«, u obrani se igra »6-0« ili »5-1«. Fizički su svi, naravno, maksimalno spremni da je to ludnica, inzistira se na brzom odlasku u napad i brzom vraćanju. I ja inzistiram na tome, to se vidjelo i na posljednjim utakmicama, bilo je brze tranzicije. Najvažnije mi je izbalansirati ekipu, da nađem prave igrače na pravim mjestima, da ih ispravno iskombiniram. Disciplina i trening su nešto o čemu nemamo što razgovarati.

Hrvatska olimpijski turnir u skupini A otvara 27. srpnja protiv Japana (14 sati), reprezentacije koju je Sigurdsson, koji je s Njemačkom osvojio zlato na Europskom prvenstvu 2016. godine, a iste je godine osvojio i broncu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, također bio odveo na Olimpijske igre.

– Japan ima jaku momčad, ne smijemo pritom zaboraviti da su pobijedili Portugal, to im je bio najvažniji susret u povijesti. Stoga moramo biti jako oprezni. Isto tako je i u posljednjoj utakmici s Hrvatskom odigrao neriješeno. Uglavnom, itekako su jaka ekipa, bez lažne skromnosti, u tome i ja imam prste. S njima moramo odigrati vrlo oprezno i pametno. Naglasak je na mudroj igri, vrlo su brzi.

Sveti Ilija je poslao gromove, žedna zemlja na Kvarneru je nakon duge suše dočekala kišu. I hrvatska rukometna javnost, navikla na uspjehe proteklih desetljeća, žedna je novih medalja, puno očekuje od nastupa rukometaša na Igrama. Ide se, međutim, stepenicu po stepenicu, utakmice u skupini su vrlo zahtjevne. Nakon Japana slijedi susret sa Slovenijom (29. srpnja, 11 sati), Njemačkom (31. srpnja, 11 sati), Švedskom (2. kolovoza, 14 sati) te Španjolskom (4. kolovoza, 21 sat).

– Skupina je vrlo teška. Možemo sve pobijediti, ali primarni cilj koji moramo ostvariti je plasman među osam najboljih momčadi, odnosno plasman u četvrtfinale. Poslije toga su sva vrata otvorena i sve se onda može očekivati – zaključio je Dagur Sigurdsson.

Dobra suradnja s našim listom

Disciplina je bila skoro pa opipljiva tijekom priprema rukometaša u Opatiji u svakom segmentu, tako i u komunikaciji. Nije bilo kao nekada, kada je samo tako netko odgovarao na novinarske upite, tražilo se odobrenje tim menadžera Ivice Maraša. Primjetno je stoga bilo da u raznim medijima igrači baš i nisu davali izjave i intervjue, osim za službenu web-stranicu HRS-a. Novom listu su, međutim, na raspolaganju bili praktički svakodnevno, spomenuti Ivica Maraš, zapaženi suigrač Ivana Balića i Petra Metličića u splitskim danima, nekad i kolega novinar, bio je ključna spona u svemu tome, praktički je po želji dovodio igrače pred diktafon dajući si mnogo truda. Sve je od sebe dao i Riječanin Boris Konjuh, više nego dobar domaćin reprezentacije u Opatiji.

Objava Sigurdsson na kraju opatijskih priprema: “Četvrtfinale je naš primarni cilj, a onda su sva vrata otvorena” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska rukometna reprezentacija (45)Rukomet (151)Sport (9480)