Nagrada za životno djelo Grada Crivkenice Rudolfu Smoljanu

novilist - prije 8 sati - link

Crikvenički vijećnici su na posljednjoj, 30. sjednici Gradskog vijeća Crikvenice, jednoglasno usvojili odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Crikvenice za 2024. godinu. Nagradu za životno djelo Grada Crikvenice tako će na svečanoj sjednici 14. kolovoza primiti Rudolf Smoljan, i to za iznimna postignuća i značajan doprinos u području komunalnog gospodarstva.

Nagrada Grada Crikvenice za životno djelo sastoji se od povelje, novčane nagrade i ukrasne zlatne igle – broša s reljefom grba Grada Crikvenice.

Godišnje nagrade dobit će Trio Crikvenica za područje znanosti, kulture, odgoja i obrazovanja, Dječji vrtić Radost Crikvenica za projekt “Inkluzija” u području zdravstva, socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti, Judo klub “Hero Judo Academy” za područje sporta i tehničke kulture te Udruga za pomoć pri zbrinjavanju napuštenih životinja “Sretne šapice” za područje uprave, gospodarstva i zaštite okoliša.

Javna priznanja

Kako je pojasnio predsjednik Komisije za dodjelu priznanja Gracian Čop, za Nagradu Grada Crikvenice za životno djelo zaprimljeno je dva prijedloga na temelju javnog poziva. Klub članova vijeća SDP-PGS predložio je Branka Brnčića, dok je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović predložila Rudolfa Smoljana.

Kako je Matošić Gašparović pojasnila u pisanom obrazloženju podnesenom za prijavu kandidata, Rudolf Smoljan u svom profesionalnom radu često je nazivan “vizionarom” zbog svojih ideja, predanog rada i želje za napretkom komunalnog sektora i gospodarstva grada Crikvenice.

“Svrstao je Crikvenicu u sam vrh Hrvatske po pitanju gospodarenja otpadom, uveo novine koje su prezentirane i cijenjene na razini Republike Hrvatske, ali i na svjetskoj razini. Izniman doprinos dao je radu velikog broja sportskih društava u kojima je aktivno bio uključen kao član uprava i skupština: NK Crikvenica, STK Crikvenica, RK Crikvenica i ŽRK Murvica.

Bio je dugogodišnji predsjednik Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine koja broji čak više od 1.000 članova u osam podružnica. U svom profesionalnom i volonterskom radu ostvarivao je iznimnu suradnju sa svim udrugama, institucijama i građanima grada Crikvenice”, stoji u dijelu obražloženja.

Kad je riječ o godišnjim nagradama Grada Crikvenice, zaprimljeno je osam prijedloga na temelju javnog poziva. Iz područja znanosti, kulture odgoja i obrazovanja zaprimljena su tri prijedloga. OŠ Vladimira Nazora predložila je Jasminu Manestar, šestero gradskih vijećnika predložilo je Dinu Jurić, dok je Klub članova vijeća SDP-PGS predložio Trio Crikvenica.

Većinom glasova članova Komisije za dodjelu priznanja prijedlog za godišnju nagradu iz ovog područja pao je na Trio Crikvenica. Iz područja zdravstva, socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti zaprimljena su dva prijedloga – Dječji vrtić Radost za projekt “Inkluzija” i Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine.

Potonji je predložio Centar za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić”, a dobitnika godišnje nagrade, Dječji vrtić Radost, predložila je grupa građana na čelu sa Žarkom Stilinom. Iz područja sporta i tehničke kulture zaprimljena su također dva prijedloga.

Judo klub “Hero Judo Academy” predložio je Klub vijećnika SDP-PGS, dok je šestero gradskih vijećnika predložilo Košarkaški klub Crikvenica. Udruga za pomoć pri zbrinjavanju napuštenih životinja “Sretna šapica” bila je jedini prijedlog iz područja uprave, gospodarstva i zaštite okoliša, i to onaj šestero gradskih vijećnika.

Ugostiteljske terase

Vijećnici su prihvatili i prve izmjene i dopune Plana lokacija za postavljanje ugostiteljskih terasa. Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Vjekoslava Glavan, predmet izmjene je ugostiteljska terasa ispred ugostiteljskog objekta na Šetalištu Ivana Jeličića u Selcu (bivši bistro i bar Rosemarin), koja je bila predviđena prijašnjim planovima lokacija, ali je ukinuta zbog nepoštivanja obvezne površine zakupa terase utvrđene istim Planom lokacija.

Ponovno uvrštenje u Plan lokacija terasa se predlaže na zamolbu vlasnika objekta unutar kojeg posluje navedeni lokal, ovoga puta iznajmljen novom zakupniku “Stella di Mare Selce”, koji se bavi ugostiteljskom djelatnošću.

Uz zahtjev je dostavljena izjava vlasnika objekta, ovjerena kod javnog bilježnika, kojom se obvezuje da će s novim zakupnikom raskinuti ugovor o zakupu u roku od tri dana u slučaju njegova nepoštivanja. Vršiteljica dužnosti Crikvenice je kazala kako je to praksa za koju smatra da bi bilo dobro da zaživi u budućnosti.

– Voljela bih da ovo postane praksa kod svih zakupnika terasa, jer često imamo slučajeva gdje se vlasnici kod eventualnih kršenja odredbi ugovora prave kao da to nema veze s njima, pojasnila je Matošić Gašparović.

Druga izmjena Plana lokacija terasa odnosi se na zamolbu za formiranjem nove terase na lokaciji Strossmayerovo šetalište 55b.

Jednoglasno je usvojena i Strategija upravljanja imovinom Grada Crikvenice za razdoblje od 2024. do 2030. godine. Riječ je o dokumentu koji bi trebao biti u funkciji učinkovitog, djelotvornog i transparentnog upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Grada Crikvenice.

Objava Nagrada za životno djelo Grada Crivkenice Rudolfu Smoljanu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (124)Novi Vinodolski & Crikvenica (179)Rijeka & Regija (1262)