Gradonačelnik Dubrovnika otvorio park uz poklič ZDS. Branitelji u deliriju, pljeskao mu i Medved. Jovanović zgrožen

novilist - prije 12 sati - link

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković (HDZ) u Cisti Velikoj otvorio je Spomen park Mate Vučak Čigra. Park je posvećen palom borcu 4. gardijske brigade HV-a, koji je u Domovinskom ratu služio u 3. imotskoj bojni.

Govor na svečanosti Franković je završio pozdravom “Za dom spremni”, a gradonačelniku su pljeskali okupljeni branitelji, ali i potpredsjednik Vlade Tomo Medved te drugi HDZ-ovi dužnosnici.

“Dvije rečenice nikad neće biti staromodne i pozivat će nas na ono što je ključne, a to je da budemo spremni obraniti svoju Domovinu. A te dvije rečenice i s time ću završiti su: ‘Bog i Hrvati’ i ‘Za dom spremni’”, poručio je Franković.

Snimka govora proširila se internetom, a isječak je objavio i Velimir Bujanec, voditelj emisije “Bujica”, osuđen za plaćanje usluga prostitutki kokainom.

“Očito je da u HDZ-u ima ljudi koji se pomalo oslobađaju kompleksa kakve su im godinama nametali jugolijevi mediji, Milorad Pupovac i samozvani politički ‘higijeničari’”, poručio je Bujanec.

Bujanec je pod istragom policije bio i zbog snimke na kojoj pjeva ustaške pjesme. Njegovu Z1 televiziju Vijeće za elektroničke medije kaznilo je zabranom emitiranja programa u udarnom večernjem terminu “Bujice”.

Razlog je bio u tome što se Bujanec nije htio ograditi od ZDS pozdrava HOS-a, kada mu se u emisiju uživo javio gledatelj i pozdravio sa “Za dom spremni”.

Na Frankovićev istup reagirao je saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović, koji zgroženo poručuje da je ZDS ustaški pozdrav kojem nema mjesta u javnom prostoru.

“Današnjim sramotnim istupom i ustaškim pokličem na kraju svog govora saborski zastupnik i dubrovački gradonačelnik Mato Franković uznemirio je javnost, jer se radi o nedvosmislenim simbolu mržnje, prijetnje, straha i netrpeljivosti prema drugim narodima.

Taj ustaški pozdrav ima jednoznačno obilježje fašizma jer je korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH). Očekujem žurno postupanje DORH-a!”, poručio je Željko Jovanović u objavi na društvenim mrežama.

Objava Gradonačelnik Dubrovnika otvorio park uz poklič ZDS. Branitelji u deliriju, pljeskao mu i Medved. Jovanović zgrožen pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Dubrovnik (60)hdz (640)Hrvatska (3263)mato franković (4)Novosti (1274)sdp (232)Velimir Bujanec (10)