Svjetski čelnici hvale Bidenovu odluku: “Velika gesta velikog predsjednika”

novilist - prije 7 sati - link

Svjetski čelnici u nedjelju hvale mandat američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu odluku da odustane od kandidature za još četiri godine u Bijeloj kući.

Biden je u nedjelju objavio da ipak neće biti kandidat demokrata na izborima u studenom. Potom je podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Harris kao protukandidatkinju bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, kandidatu republikanaca.

Njemački kancelar Olaf Scholz na platformi X napisao je da je Biden „postignuo puno: za svoju državu, za Europu, za svijet”.

„Zahvaljujući njemu transatlantska suradnja je bliska, NATO je snažan, a SAD nam je dobar i pouzdan partner. Njegova odluka da se ne kandidira opet zaslužuje priznanje”, objavio je Scholz.

Možda i najteža u njegovom životu

Novi britanski laburistički premijer Keir Starmer na istoj je platformi napisao je da „poštuje Bidenovu odluku te da se raduje daljnjoj suradnji tijekom ostatka njegovog mandata”.

„Znam da je, kako je činio tijekom cijele iznimne karijere, predsjednik Biden svoju odluku donio na temelju onog što vjeruje da je najbolje za američki narod”, dodao je Starmer.

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez na X-u je pohvalio „hrabru i dostojanstvenu” Bidenovu odluku.

„Zahvaljujući njegovoj odlučnosti i vodstvu SAD je nadišao ekonomsku krizu nakon pandemije te ozbiljan napad na Kapitol, bivajući i primjer podrške Ukrajini protiv Putinove i ruske agresije”.

„Velika gesta od velikog predsjednika koji se uvijek borio za demokraciju i slobodu”, naglasio je Španjolac.

Premijer Irske, iz koje Biden vuče podrijetlo, zahvalio je američkom predsjedniku na „globalnom vodstvu i prijateljstvu”.

„Joe Biden, na svim funkcijama koje je obavljao, uvijek je bio neumoran glas i strastveni radnik za mir na Irskom otoku. Naša država mu zbog toga neizmjerno duguje”, napisao je Simon Harris.

Poljski premijer Donald Tusk napisao je kako je Biden „više puta donosio teške odluke koje su Poljsku, Ameriku i svijet činile sigurnijima, a demokraciju i slobodu snažnijima”.

„Znam da ste bili vođeni istim principima kad ste objavili posljednju odluku. Možda najtežu u vašem životu”, objavio je Tusk.

Rusi “oprezno prate”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je za medij SHOT rekao kako su američki izbori i dalje tek za četiri mjeseca, što je „period u kojem se mnogo toga može dogoditi”.

„Moramo biti strpljivi i oprezno pratiti što se događa. Naš prioritet je specijalna vojna operacija”, rekao je Peskov, referirajući se na rusku agresiju na Ukrajinu.

Na Bidenovu odluku već je reagirao i sam Trump. Republikanac ga je prozvao „najgorim predsjednikom u povijesti”, pa je najavio da će lakše pobijediti Kamalu Harris nego njega.

Čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer priopćio je kako Biden „nije samo odličan predsjednik” nego i „istinski nevjerojatno ljudsko biće”.

„Njegova odluka svakako nije bila laka, no još je jednom stavio svoju zemlju, stranku i našu budućnost na prvo mjesto”.

„Joe, danas si pokazao da si istinski patriot i velik Amerikanac”, stoji u priopćenju demokrata.

Bivša čelnica američkog Zastupničkog doma, veteranka Demokratske stranke Nancy Pelosi, Bidena je također prozvala „patriotom” koji uvijek stavlja svoju zemlju na prvo mjesto.

„Njegova ostavština vizije, vrijednosti i vodstva čini ga jednim od najuspješnijih predsjednika u američkoj povijesti”, napisala je Pelosi i dodala da je Bog „blagoslovio Ameriku njegovom veličinom i dobrotom”.

Hrvatski političari zasad nisu javno reagirali na Bidenovu odluku, kao ni saveznici njegovog dosadašnjeg protukandidata Trumpa poput mađarskog premijera Viktora Orbana.

Objava Svjetski čelnici hvale Bidenovu odluku: “Velika gesta velikog predsjednika” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

američki predsjednički izbori (24)joe biden (190)Novosti (1272)sad (246)Svijet (1669)