Kamala Harris: Učinit ću sve da porazim Trumpa

novilist - prije 7 sati - link

Američka potpredsjednica Kamala Harris poručila je u nedjelju da će učiniti sve što je u njezinoj moći da porazi Donalda Trumpa, prihvaćajući potporu predsjednika Joea Bidena nakon njegova povlačenja iz utrke 2024.

Njezina izjava uslijedila je nešto više od dva sata nakon što je Biden objavio da se povlači iz predsjedničke utrke nakon tjedana u kojima je rastao pritisak demokrata zabrinutih za njegove izglede da osvoji drugi mandat.

“Počašćena sam što me predsjednik podržava i moja je namjera zaslužiti i osvojiti ovu nominaciju”, rekla je.

Demokrati će održati nacionalnu konvenciju sljedećeg mjeseca u Chicagu kako bi službeno izabrali stranačkog kandidata za predsjedničke izbore u studenom.

“Ovim nesebičnim i domoljubnim činom predsjednik Biden čini ono što je radio tijekom svoje životne službe: stavlja američki narod i našu zemlju iznad svega”, rekla je Harris.

Završila je napomenom da je do izbora ostalo još 107 dana.

Podržali ju i Clintoni

Harris je, nakon Bidena, dobila snažnu potporu još jednog bivšeg američkog demokratskog predsjednika – Billa Clintona.

Bill Clinton i bivša državna tajnica Hillary Clinton dali su joj podršku da naslijedi Joea Bidena na mjestu predsjednika riječima da im je “čast pridružiti se predsjedniku u podržavanju potpredsjednice Harris”.

“Učinit ćemo sve što možemo da je podržimo”, rekli su Clintonovi u zajedničkoj izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, nakon što je Biden odustao od utrke 2024. i rekao da želi da ga naslijedi njegova zamjenica.

“Proživjeli smo mnoge uspone i padove, ali ništa nas nije učinilo zabrinutijim za našu zemlju od prijetnje koju predstavlja drugi mandat [Donalda] Trumpa”, poručili su Clintonovi.

Predsjednik Barrack Obama odao je priznanje Bidenu, ali nije se izjasnio po pitanju potpore kandidaturi Kamale Harris, prenosi BBC.

Stižu poruke demokrata

CNN prenosi da je zastupnik Ted Lieu, potpredsjednik Kluba demokrata u Zastupničkom domu, prvi član demokratskog vodstva u Zastupničkom domu koji je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris kao nasljednicu predsjednika Joea Bidena.

“Prije četiri godine bio sam prvi član Kongresa koji je podržao Kamalu Harris”, napisao je kalifornijski zastupnik u izjavi. “Čast mi je ponovno podržati @KamalaHarris za predsjednicu.”

Nakon Lieua i voditelj Bidenove kampanje zastupnik Jim Clyburn, dugogodišnji saveznik i prijatelj predsjednika Joea Bidena, podržao je potpredsjednicu Kamalu Harris za predsjednicu.

“Ponosan sam što slijedim njegovo vodstvo u podršci njezinoj kandidaturi – da ga naslijedi kao kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednika 2024.”, napisao je Clyburn u izjavi.

Što dobivaju odabirom Harris?

Demokratska stranka bi se odabirom Kamale Harris, potpredsjednice Joea Bidena koji je u nedjelju odustao od utrke za još jedan mandat u Bijeloj kući, kockali vjerujući da crna političarka može nadići rasizam, seksizam i svoje ranije greške te pobijediti republikanca Donalda Trumpa.

Biden je u nedjelju objavio da odustaje od kampanje za predsjedničke izbore u studenom, no da ostaje na predsjedničkoj funkciji do kraja mandata. U odvojenoj objavi na platformi X podržao je Harris.

„Moja prva odluka kao nominiranog kandidata stranke 2020. bila je odabrati Kamalu Harris kao potpredsjednicu. A to je bila najbolja odluka koju sam donio”, napisao je i dodao da daje „punu podršku” Kamali na putu prema Bijeloj kući.

Odluka 81-godišnjeg predsjednika stigla je nakon tjedana pritiska od drugih demokrata i donatora koji su strahovali da on nema dovoljno mentalne i fizičke snage odraditi još jedan četverogodišnji mandat.

U više od dva stoljeća demokracije američki birači izabrali su samo jednog crnog predsjednika, a nikad se nisu odlučili za ženu, zbog čega se čak i crni glasači pitaju ima li ona dovoljno snage da to uspije.

„Hoće li njezin spol i rasa biti tema? Apsolutno”, rekla je za Reuters LaTosha Brown, suosnivačica zaklade Black Voters Matter (Crni glasači su bitni).

Harris bi u slučaju nominacije čekali i drugi izazovi: imala bi samo tri mjeseca za kampanju i ujedinjenje stranke. No mnogi demokrati su pozitivni oko njezine šanse.

Harris (59) je dva desetljeća mlađa od Trumpa te je predvodnica u stranci po pitanju prava na pobačaj, što je iznimno važno pitanje mladim biračima i progresivnoj bazi demokrata. Njezini zagovornici tvrde da bi mobilizirala te birače, konsolidirala crnu podršku i vodila snažnije polemike od Bidena o kaznenim procesima protiv Trumpa.

Njezina kandidatura bila bi u suprotnosti s Trumpom i njegovim potpredsjedničkim kandidatom J.D. Vanceom, dvojicom bijelaca, smatra Brown.

„Oni su za mene prikaz američke prošlosti. Ona je prikaz američke sadašnjosti i budućnosti”, kazala je.

Kako stoji u anketama?

Iako proteklih tjedana dobiva pohvale jer je čvrsto stala uz Bidena, dio demokrata skeptičan je zbog njezine prve dvije godine na potpredsjedničkoj funkciji, smatrajući da se tijekom njih nije pokazala u najboljem svjetlu.

U hipotetskom okršaju Harris i Trump su sredinom srpnja imali svaki po 44 posto podrške, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa, provedena odmah nakon pokušaja atentata na Trumpa.

Republikanski kandidat u istoj je anketi vodio s 43 posto u odnosu na Bidenovih 41.

Iako Harris ima nisku podršku, ona je ipak viša od Bidenove. Prema agenciji Five Thirty Eight, 38,6, posto Amerikanaca podržava rad Harris, a 50,4 posto ne. Bidenov rad pak podržava njih 38,5 posto, dok mu se protivi 56,2 posto ispitanika.

„Ako smatrate da postoji konsenzus među stanovnicima koji žele da Joe Biden ode, a da će onda podržati Kamalu Harris, griješite”, napisala je demokratska zastupnica Alexandra Ocasio-Cortez na Instagramu.

„Nema sigurne opcije”, dodala je.

Rasa i spol su i prednost?

SAD je 2008. izabrao Baracka Obamu, jedinog crnog predsjednika dosad. Jedina žena koja je bila glavna kandidatkinja velike stranke bila je Hillary Clinton koja je 2016. izgubila protiv Trumpa.

Pobornici Harris, koja bi postala i prva predsjednica azijskog podrijetla jer joj je majka Indijka, smatraju kako je ona već pokazala da može nadići napade na njezin identitet te da je spremna za više.

„Amerika ima povijest rasizma i seksizma, pa sam siguran da će to biti faktor u toj raspravi, dio njezine kampanje”, rekao je Jamal Simmons, njezin bivši pomoćnik.

No postoji i druga strana, tvrdi on: crni birači bili bi mobilizirani ako Harris postane službena kandidatkinja, kao i žene, uključujući neke koje žale što 2016. nisu podržale Clinton.

„Činjenica je da će joj rasa i spol biti i prednost, da će se mnogi Afroamerikanci uključiti u njezinu kampanju”.

Harris je prepoznatljivija od drugih demokratskih kandidata koji su se spominjali kao zamjena Bidenu, guverner Kalifornije Gavin Newsom i guvernerka Michigana Gretchen Whitmer.

„Iako ona ima grešaka i nedostataka kao i svi, mi smo s njima upoznati, pa možete graditi jasnu kampanju. Ostali kandidati su potpune nepoznanice”, kazao je Simmons.

Loš početak mandata

Jedan drugi demokratski zastupnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, Reutersu je rekao da je za Harris od rase i spola veći problem njezin dosadašnji rad.

Tijekom početka mandata ona je često mijenjala suradnike te nije pokazala veliki napredak po pitanju zaštite biračkih prava i pitanja migranata iz Srednje Amerike.

“Mislim da je stvar s rasom samo dodatni faktor, onaj koji dodatno otežava”, rekao je bivši zastupnik.

„Bilo koji odabir bio bi kockanje, ali sviđaju mi ​​se izgledi s drugim kandidatom, čak i ako to znači da je na vrhu liste Kamala.”

Trump je već ranije napadao Harris. Govorio je da je „čuo” da ona ne može biti kandidatkinja za potpredsjednicu iako je rođena u Oaklandu u Kaliforniji, a na skupu u Michiganu u subotu rugao se njezinom smijehu.

„Jeste li ikad vidjeli kako se smije? Ona je luda”, rekao je tada.

Trump je tvrdnjom o lažnom mjestu rođenja ranije napadao i Obamu, rođenog na Havajima, podržavajući teorije da je on rođen u Keniji ili drugdje.

Tada je četvrtina Amerikanca te čak 45 posto republikanaca povjerovalo da je Obama rođen izvan SAD-a.

Objava Kamala Harris: Učinit ću sve da porazim Trumpa pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

američki predsjednički izbori (24)joe biden (190)KAMALA HARRIS (9)Novosti (1272)sad (246)Svijet (1669)