KBC Rijeka isporučen prvi novi linearni akcelerator vrijedan preko 3 milijuna eura

riportal - prije 6 sati - link

Riječ je o tehnološki naprednom radioterapijskom sustavu za pružanje visoko učinkovitog liječenja raka zračenjem

Jedan je iz niza od 21 uređaja na razini Hrvatske za koje je Vlada Republike Hrvatske osigurala 85 milijuna eura.

„Onkološki bolesnici koji se liječe radioterapijom dobili su prvi od tri nova linearna akceleratora u KBC-u Rijeka, a koje je ova Vlada osigurala za pacijente iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Riječ je o jednom u nizu 21 linearnog akceleratora za cijelu Hrvatsku ukupne vrijednosti 85 milijuna eura. Time provodimo jedan od ključnih reformskih ciljeva – osnažujemo javni zdravstveni sustav kroz jedinstvenu radioterapijsku mrežu institucija te tako dodatno unaprjeđujemo dostupnost zdravstvene skrbi i omogućujemo jednako kvalitetnu terapiju našim pacijentima u svakom dijelu Hrvatske“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da se u području onkološke skrbi, uz linearne akceleratore, osigurao i novi PET/CT i nadogradnja postojećeg linearnog akceleratora u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, novi PET/CT u KBC-u Osijek, a u široj perspektivi provedbe reformskih mjera uspostavljene su i Nacionalna onkološka mreža, Nacionalna baza onkoloških podataka, onkološke uputnice te se provodi niz drugih aktivnosti u sklopu donesenog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine.

Isporučeni linearni akcelerator u KBC-u Rijeka potpuno je digitalni uređaj vrijedan preko 3 milijuna eura.

Riječ je o tehnološki naprednom radioterapijskom sustavu za pružanje visoko učinkovitog liječenja raka zračenjem. Pored svih standardnih opcija ove kategorije medicinske opreme, ovaj uređaj sadrži i stereotaksijsku radioterapiju (SBRT) s priborom te osigurava izrazito preciznu, slikovno vođenu terapiju zračenjem najnovije generacije za liječenje tumora i lezija u različitim dijelovima tijela.

Nakon ove današnje isporuke, slijedi planski proces integriranja svih komponenti uređaja, njihovog povezivanja, usklađivanja i testiranja te stavljanja u punu funkciju od strane stručnjaka iz područja medicinske fizike i radioterapije. Potrebne edukacije osoblja već su provedene na vrijeme i u najvećem dijelu završene, te se preostali dio edukacija, a do početka pune implementacije i puštanja u rad ovog linearnog akceleratora, nastavljaju putem digitalnih platformi te boravcima djelatnika KBC-a Rijeka u europskim onkološkim centrima izvrsnosti koji primjenjuju ovakvu opremu, a isti služe kao centri za trening.

Spomenuti isporučeni linearni akcelerator smješten je u novoizgrađenom prostoru, a koji je projektiran i izgrađen u ekstenziji prostora Klinike za tumore KBC Rijeka sukladno svim specifičnostima i zahtjevima ove moderne medicinske tehnologije.

Novoizrađeni prostor vrijednosti gotovo 1,4 milijuna eura počeo se graditi 22. siječnja 2024. te je dovršen u planiranim rokovima za ugradnju ovog prvog linearnog akceleratora. Postojeća dva linearna akceleratora u KBC Rijeka, planski će se rashodovati u trenutku kada novi prvi linearni akcelerator bude u punoj funkciji te će se postojeći prostori, gdje su bili smješteni stari akceleratori, adaptirati i u njih smjestiti preostala dva nova dodatna linearna akceleratora koji su svaki u vrijednosti od 2,5 milijuna eura.

Prema navedenom, KBC Rijeka će po završetku obnove radioterapijske opreme kroz Vladin program ukupno dobiti tri linearna akceleratora zajedničke vrijednosti više od 8 milijuna eura u što nisu uračunata sredstva koja se ulažu u izgradnju i obnovu prostora za njihov prihvat.

„Isporuka prvog od tri linearna akceleratora i ukupna obnova radioterapijske opreme koja je u KBC-u Rijeka njime započela od iznimne je funkcionalne kao i materijalne vrijednosti. Ona predstavlja jedan od najvećih iskoraka u suvremenoj kliničkoj praksi našeg regionalnog zdravstvenog sustava koji zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu zdravstva na ovaj način donosi najviši standard, kvalitetu i dostupnost novih metoda onkološkog liječenja“, istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.

Tom se prilikom ravnatelj posebno zahvalio timu Ministarstva zdravstva te osobno ministru prof. dr. sc. Viliju Berošu, dr. med. na intenzivnom radu i suradnji dodajući da su se upravo u simboličnom trenutku isporuke tog dugo željenog, najsuvremenijeg uređaja za zračenje materijalizirali svi trenuci rada na ostvarivanju ovog velikog cilja i otvorile perspektive šireg značaja ovog sjajnog uspjeha za cijelu zajednicu.

The post KBC Rijeka isporučen prvi novi linearni akcelerator vrijedan preko 3 milijuna eura appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

kbc rijeka (37)rak (102)RIJEKA I PGŽ (991)Vili Beroš (34)