Nova HNL sezona stiže s okusima Italije. Moglo bi biti uzbuđenja na svim poljima

novilist - prije 5 sati - link

ZAGREB Premda prognoze nikada nisu zahvalne, pogotovo u ovo doba godine, kada se ljetni prijelazni rok tek zahuktava, teško se oteti dojmu da bi nadolazeća sezona mogla servirati uzbuđenja na svim poljima, kako u Europi, tako i na obje strane SuperSport HNL-a. Doduše, Dinamu nitko ne može oduzeti status prvog favorita za novi naslov prvaka, ali ostatak Velike četvorke ne miruje i sasvim sigurno ima svoje argumente za ozbiljne ambicije.

Što se tiče borbe za očuvanje statusa u elitnom razredu hrvatskog nogometa, više nama momčadi koja, poput Rudeša na početku prošle sezone, vjeruje da se s kadrom iz SuperSport Prve NL, uz dva-tri pojačanja, može uspješno nositi sa starosjediocima HNL-a. Kako sada stvari stoje, sve projekcije raspleta na tom kraju ljestvice nude isključivo neizvjesnost u neograničenim dozama.

Šestorka

Daleko najveću promjenu u novoj sezoni definitivno predstavljaju nova stručna rješenja. Hajduk i Osijek su jedini klubovi HNL-a koji su mijenjali trenere, a njihov izbor je pao na čuvenog Gennara Gattusa i nešto manje poznatog Federica Coppitellija. Budući da je na klupi Istre 1961 već neko vrijeme Paolo Tramezzani, savršeno je jasno da nam stiže nova sezona s okusima Italije.

Da ne bude zabune, treneri iz inozemstva nisu nikakva novost u elitnom razredu hrvatskog nogometa. Štoviše, prije nešto manje od dvije godine postojalo je razdoblje u kojem je čak šest, od, naravno, deset klubova imalo stranca na klupi. Početkom tog rujna 2022. godine, kada je u Rijeku stigao Talijan Serse Cosmi, Hajduk je vodio Litavac Valdas Dambrauskas, Osijek Austrijanac Rene Poms, Istru 1961 Gonzalo Garcia, Šibenik Austrijanac Damir Canadi, a Goricu Makedonac Igor Angelovski.

Zatim, najtrofejniji trener u povijesti Rijeke je Slovenac Matjaž Kek, dok je njegov sunarodnjak Marijan Pušnik proveo pola sezone na Poljudu. Dinamo su svojedobno vodili Argentinac Osvaldo Ardiles i Bugarin Ivajlo Petev, čiji je zemljak Krasimir Balakov sjedio na klupi Hajduka, baš kao i Talijan Edoardo Reja. Naravno, tu nije kraj popisa stranih trenera u Hrvatskoj. Bilo ih je dosta, ali nikada se nije dogodilo da trojica iz iste zemlje istodobno vode klubove iz HNL-a, i, to, povrh svega, dva iz Velike četvorke koji igraju u Europi.

Prijelazni rok

Nije tajna da stručnjake iz Italije prati glas pedantnih majstora svih taktičkih finesa modernog nogometa. Štoviše, odjeci nedavnih pripremnih utakmica Hajduka i Osijeka donijeli su puno komplimenta za Gattusa i Coppitellija. Opet, opće je poznato da su takve stvari uobičajene za ovo doba godine, kada treneri svih klubova traže svoje dobitne igračke kombinacije. Prema tome, savršeno je jasno da će tek prve natjecateljske utakmice pokazati jesu li Gattuso i Coppitteli opravdali očekivanja.

Potpuno isto vrijedi i za sve ostale, počevši od Sergeja Jakirovića i Željka Sopića. Na primjer, za razliku od Hajduka, Dinamo i Rijeka nisu bilježili pozitivne rezultate na pripremnim utakmicama s jačim suparnicima, ali to nema preveliku težinu. Prije svega, sve momčadi su još uvijek u procesu formiranja, s naglaskom na uklapanje novopridošlih igrača, a, uz to, nije na odmet ponoviti da ljetni prijelazni rok traje još šest tjedana. Tko zna, možda u tom razdoblju klubovi Velike četvorke razvesele svoje navijače nekim »kapitalcem«…

U svakom slučaju, idući četvrtak i druga pretkola kupova pod kapom UEFA-e sigurno će donijeti prve opipljive pokazatelje svega što su tijekom priprema napravili Sopić, Gattuso i Coppitelli. Rijeka u Europskoj ligi ide u goste rumunjskom drugoligašu zvanom Corvinul Hunedoara, dok Hajduk i Osijek na svom terenu dočekuju HB Torshavn s Farskih Otoka, odnosno estonsku Levadiju.

S obzirom na raspon igračke kvalitete po klubovima, zdrav razum sugerira da bi se za članove Velike četvorke plasman u ili pri vrhu HNL-a trebao podrazumijevati sam po sebi, a to znači da bi međunarodna natjecanja trebala činiti ključnu razliku. Osim toga, prvenstvo se igra na duge staze, a Europa je sada najaktualnija. Bez uspjeha u Europi okusi Italije neće predstavljati bogznakakav začin hrvatskog klupskog nogometa.

Objava Nova HNL sezona stiže s okusima Italije. Moglo bi biti uzbuđenja na svim poljima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

nogomet (2239)Sport (9448)SuperSport HNL (35)