Ubio je svoju djevojku, ali Kasacijski sud poštedio ga je doživotnog zatvora: “Patio je od stresa uslijed pandemije”

novilist - prije 6 sati - link

 

Slučaj Lorene Quarante, koju je ubio njezin dečko Antonio De Pace 31. ožujka 2020., ponovo je u središtu pozornosti zbog utjecaja pandemije covida na sudski slučaj. Lorenu, studenticu medicine koja je nila pri kraju studija, De Pace je zadavio u stanu u mjestu Furci Siculo na Siciliji gdje su živjeli zajedno oko godinu dana. Nakon ubojstva, muškarac je dva puta pokušao samoubojstvo prije nego što je pozvao policiju, javlja portal Gente ‘dItalia.

“Pomilovan”

Kasacijski sud nedavno je proglasio stres povezan s pandemijom relevantnim čimbenikom u odobravanju olakotnih okolnosti Antoniju De Paceu. Naime, u dramatičnom razdoblju u kojem se svjetsko stanovništvo suočilo s nepoznatom opasnošću, De Pace je navodno počeo patiti od psihičkih smetnji koje su se razvile u tjeskobu. Ovo emocionalno stanje pogoršala je pandemija, ometajući dostupnost odgovarajuće psihološke i zdravstvene podrške kako bi se ublažile smetnje. Uslijed svega toga Kasacijski sud je djelomično poništio presudu Prizivnog suda u Messini, koji je bio izrekao doživotnu kaznu zatvora Antonju De Paceu za teško ubojstvo. Odluka je poništena samo zbog neuzimanja u obzir okolnosti koje su izazvale De Paceovo stanje nemira.

Čeka se nova presuda

Sada će Žalbeni sud u Reggio Calabriji morati formulirati novu presudu, uzimajući u obzir ove olakotne okolnosti. Iako je odgovornost optuženika  jasna, ako se olakotne okolnosti uzmu u obzir, De Paceu bi mogla biti značajno smanjenja kazna. Ovaj slučaj naglašava utjecaj pandemije na mentalno zdravlje i njezinu ulogu u sudskim postupcima, naglašavajući složenost situacija u kojima ekstremni stres može utjecati na postupke ljudi i sudske odluke.

Objava Ubio je svoju djevojku, ali Kasacijski sud poštedio ga je doživotnog zatvora: “Patio je od stresa uslijed pandemije” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

covid (22)italija (154)Svijet (1644)ubojstvo (162)