Četverostrukim programom u Mošćeničkoj Dragi nastavljen Jerry Ricks blues festival, večeras na rasporedu Kastav

novilist - prije 5 sati - link

 

 

MOŠĆENIČKA DRAGA Četverostrukim programom jučer je nastavljen ovogodišnji Jerry Ricks blues festival. Peta stanica bila je Mošćenička Draga, a uvertira koncertnoj večeri bilo je otvorenje izložbe Nikše Ćorića pod nazivom ‘Blues Legends’ na kojoj su izloženi portreti blues legendi poput Rory Gallaghera, Jimija Hendrixa, Stevie Ray Vaughana, JJ Calea, Tine Turner, Janis Joplin…Izložba, Nikša Ćorić, Mošćenička Draga, "Blues Legends", 2024. 

 

Zagrijavanje dlanova brojnoj publici na samom početku priuštio je australski glazbenik Gwyn Ashton koji je nastup otvorio u formi ‘one man banda’, da bi mu se na posljednje dvije pjesme pridružila i violinistica.  

 

– Predstavili smo se s autorskim materijalom, odsvirali smo nekoliko pjesama s novog albuma. To je ‘one man band’ album i sad putujem svijetom te ga promoviram, kratak je po završetku svirke bio Gwyn Ashton. 

 

U blues folk maniri predstavila se Petra Bornerova s bandom koji čine članovi familije, a za ovu priliku nastupili su pojačani s basistom iz WBAND-a. 

 

– Zadovoljni samo. Iako smo bili malo u stresu jer nismo imali puno vremena za tonsku probu. Ali mislim da je bilo ok, sa sjajnom publikom koju smo imali. Inače sviramo kao trio, jer putujemo kao obitelj, uživamo na godišnjem, putujemo i sviramo, ali ovaj put sam poveo prijatelja benda s nama. Trudim se povezati ljudi, pa tako dovodim hrvatske bendove u Češku, a češke i slovačke bandove u Hrvatsku. Svirali smo mješovit repertoar. Preferiramo autorski materijal, ali večeras nismo imali baš vremena. Osjetili smo da publika želi plesati pa smo svirali malo više obrada. Festivalu želim sve najbolje jer je predivan. Svaki koncert je na lijepom mjestu. Volim Hrvatsku, volim Istru. Nedavno smo bili u Makarskoj, ali kad sam se vratio ovdje, rekao sam da je ovo moj drugi dom, poručio je Tomáš Bobrovniczký iz Petra Bornerova banda. 

 

Završetak večeri pripao je američkoj klavijaturistici, gitaristici i pjevačici Katie Henry koja je na draškoj rivi nastupila posljednja i time zaključila još jednu uspješnu festivalsku večer.

Katie Henry

 

– Jako mi je drago što sam ponovo s vama. Godina je proletjela strašno brzo i sad smo na ovoj predivnoj lokaciji i vrlo sam uzbuđena. Mislim da će biti kao lani. Ništa bolje ne povezuje ljude od glazbe. I podijelit ćemo taj trenutak zajedno. Odsvirat ćemo pjesme s moja tri albuma te omiljene obrade, poručila je Henry. 

 

Večeras je u Kastvu na rasporedu koncert Mike Sponza Big Banda te finske gitaristice Erje Lyytinnen s bandom, dok je završnica festivala zakazana za 21. srpnja na maloj Ljetnoj pozornici uz slovačko – češki WBAND te Charlie And The Superbad News feat. Sir Waldo Weathers na saksofonu za kojeg vrijedi istaknuti da je bio dugogodišnji saksofonist legendarnog kralja funka – James Browna.

 

– Zaljubila sam se u blues s osamnaest godina. Kada sam počela svirati gitaru, blues ljestvice bile su prve koje sam naučila. Kasnije sam također imala priliku posjetiti Mississippi, rodno mjesto bluesa, i to je imalo ogroman utjecaj na mene. Za mene je blues stanje uma, emocija, osjećaj, sirov zvuk električne gitare i melankoličan ton glasa.  Planiramo sastaviti energičan blues show u interakciji s publikom i naravno, bit će puno glasne gitare! Svirat ćemo pjesme s mojih prethodnih studijskih albuma, ali možda ubacimo i koju pjesmu Jimija Hendrixa, poručila  je Erja Lyytinen u brojim intervjuima za hrvatske medije.

Objava Četverostrukim programom u Mošćeničkoj Dragi nastavljen Jerry Ricks blues festival, večeras na rasporedu Kastav pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (537)Jerry Ricks Blues Festival (5)Opatija (311)Ostalo (129)