U kina stigao film “Domaćinstvo za početnike”, žanrovski zaokret prema napetoj obiteljskoj drami

novilist - prije 8 sati - link

Postoji li netko tko nije gledao seriju „Modern Family“ ili pak njezin pandan „Shameless“ (američku verziju)?

Valja svakako istaknuti kako je potonja serija adaptacija istoimene britanske serije Paula Abbotta, koja prati svakodnevicu američke disfunkcionalne radničke klase, zaista osvojila srca gledatelja diljem svijeta, o čemu svjedoče i brojne sezone, koje su nažalost zaključene u travnju 2021. godine.

Naravno, ono što je posebno privuklo gledatelja jest galerija različitih i osebujnih likova koji su u svom životnom kaosu ipak uspijevali koliko-toliko održati balans. Upravo zanimljiva i nesvakidašnja priča o jednoj obitelji koja bi mogla rezonirati s publikom očekuje nas u kinima, a radi se o makedonskom filmu istaknutog redatelja Gorana Stolevskog („Nećes biti sama“) „Domaćinstvo za početnike“/ „Domakinstvo za pocetnici“/ „Housekeeping for Beginners“.

S obzirom na prijašnji film Stolevskog, koji je bio uspjeh, folk horor “Nećeš biti sama” (2022.), njegov novi film „Domaćinstvo za početnike“ žanrovski je zaokret prema napetoj obiteljskoj drami, a radi se o uratku koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, na kojem je osvojio nagradu Queer Lion, i koji je bio makedonski kandidat za Oscara. Također, film je prikazan i na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, kao i na ovoogdišnjem Pula Film Festivalu, koji je nedavno završio.

Radnja filma donosi priču o Diti (Anamaria Marinca – “4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana”), koja nije nikada htjela biti majka, no nakon smrti svoje djevojke Suade prisiljena je preuzeti brigu o njezine dvije kćeri, maloj neposlušnoj Miji i buntovnoj tinejdžerici Vanesi, a u pomoć joj priskače dugogodišnji prijatelj Toni (Vladimir Tintor). Jasno je, takva neprirodna tvorevina, zajednica zvana obitelj, značit će i karakterna sukobljavanja, usprkos kojima postaju jedna neobična obitelj.

U svom tekstu za The Guardian, Micheal Sun novi film Stolevskog opisuje kao dinamičnu dramu smještenu u suvremeno Skoplje, no i kao odmak od redateljevih prethodnih radova. Kako ocjenjuje, redatelj je majstor u integriranju društvenih aktualnosti u priču, što ostvaruje bez klišeja, a također smatra da montaža održava energiju i autentičnost.

I Jeannette Catsoulis za New York Times piše kako je film „Domaćinstvo za početnike“ „duboko iskren i povremeno radostan“ te na jedan veseo i kaotičan način govori i da je obitelj ponekad poput „last-minute“ obroka, pa se mora stvoriti od onoga što nam je pri ruci. Film je trenutno u našim kinima.

Objava U kina stigao film “Domaćinstvo za početnike”, žanrovski zaokret prema napetoj obiteljskoj drami pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (225)kino (13)Mozaik (685)