Njemački državljanin u Bjelorusiji osuđen na smrt strijeljanjem

novilist - prije 7 sati - link

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u petak da je njemački državljanin u Bjelorusiji osuđen na smrt i da Berlin intenzivno komunicira s vlastima u Minsku vezano uz njegovu sudbinu.

Bjelorusija, zemlja saveznica Rusije, jedina je zemlja u Europi koja i dalje provodi smrtnu kaznu.

Njemačko ministarstvo nije imenovalo svoga državljanina, no ranije u petak bjeloruska organizacija za ljudska prava Viasna rekla je da je njemački državljanin Rico Krieger osuđen na smrt strijeljanjem u Bjelorusiji na temelju optužbi za terorizam i plaćeničku aktivnost, navodeći anonimne izvore.

U priopćenju objavljenom na svojoj web stranici, Viasna je rekla da je Krieger u pritvoru od studenog 2023. godine i da je osuđen u lipnju 2024. godine.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navodi da zajedno s veleposlanstvom u Minsku “pruža konzularnu podršku osobi u pitanju i intenzivno surađuju s bjeloruskim vlastima u njegovo ime”.

Bjelorusko ministarstvo pravosuđa, koje nije izvijestilo o tome slučaju, nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Viasna je rekla da su optužbe povezane s regimentom Kalinouski, skupinom protuvladinih bjeloruskih egzilanata koji se bore u Ukrajini.

Regimenta Kalinouski u izjavi je demantirala da je Nico Krieger bio pripadnik pukovnije.

Prema Kriegerovom LinkedIn profilu, radio je u njemačkom Crvenom križu od 2021. godine kao tehničar hitne medicinske pomoći. Također je navedeno da je radio u američkom veleposlanstvu u Berlinu kao zaštitar između 2014. i 2017. godine.

Viasna je objavila svoje priopćenje na isti dan kad je Evan Gershkovich, američki novinar Wall Street Journala, u Rusiji osuđen na 16 godina zatvora, na temelju optužbi za špijunažu za koje njegov poslodavac i Bijela kuća kažu da su lažne.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači je dao naslutiti da je otvoren za razmjenu Gershkovicha za Vadima Krasikova, ruskog obavještajnog agenta koji služi zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog ubojstva bivšeg čečenskog borca za nezavisnost u Berlinu 2019. godine.

Još uvijek je nejasno postoji li veza između slučajeva Kriegera i Gershkovicha.

Objava Njemački državljanin u Bjelorusiji osuđen na smrt strijeljanjem pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Bjelorusija (12)Njemačka (314)Novosti (1270)rat u Ukrajini (360)Svijet (1635)