Grad Kastav povećao subvencije za klince

novilist - prije 5 sati - link

Za razliku od drugih gradova gdje su sjednice gradskog vijeća često i na rubu incidenta, Kastav je grad gdje je jedino tema o radnim bilježnicama, koja uopće nije bila točka dnevnog reda, potaknula manju raspravu, dok su sve točke dnevnog reda izglasane bez rasprave, tek s manjim obrazloženjima.

Naime, grad Kastav će i ove godine financirati radne bilježnice za sve učenike koji polaze osnovnu školu, a imaju prebivalište u gradu Kastvu. Prvašići već tradicionalno dobivaju 55 eura, učenici od 2. do 4. razreda dobit će 30 eura, polaznici 5. i 6. razreda 60 eura, a učenici 7. i 8. razreda 80 eura.

Učenike Osnovne škole »Milan Brozović« obrasci za subvenciju radnih bilježnica čekat će na školskim klupama i oni neće morati priložiti dokaz o kupnji radnih bilježnica. Učenici koji pohađaju druge škole, izvan Kastva, ispunit će obrazac na web stranici Grada Kastva te ga uz priloženi račun za kupnju radnih bilježnica i potvrdu o upisu djeteta u školu poslati na: info@kastav.hr.

Navedeni iznos, ovisno o razredu koji polazi, isplatit će im se na tekući račun roditelja naveden na obrascu. Naime, neki učenici imaju izborne predmete, a neki nastavnici traže druge radne bilježnice, pa se zapravo ta tema pokazala više kao roditeljska tema uz kavu, a na kraju i da 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Kastva, zadnja prije ljetne pauze, ne bi ekspresno završila.

KD Kastav – Viškovo

Na sjednici je izglasana Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima na području Grada Kastva, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti te Odluka o III. izmjenama i dopunama Odluke o grobljima.

Riječ je o tome da će novo komunalno društvo Kastav – Viškovo preuzeti uslužnu komunalnu djelatnost – ukop pokojnika unutar groblja te komunalnu djelatnost održavanja groblja. Provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a u roku od 30 dana nitko od građana nije dao niti jedan prijedlog niti komentar. Odluka će se primjenjivati od početka rujna.

Izglasana je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« Kastav od roditelja – korisnika usluga, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o sufinanciranju boravka djece s prebivalištem na području Grada Kastva u predškolskim ustanovama, te Izmjene i dopune Odluke o sufinanciranju djelatnosti dadilja na području Grada Kastva.

Grad Kastav će i ove godine, na radost roditelja, povećano subvencionirati boravak djece s područja grada Kastva u vrtićima i jaslicama, kako u »vrtićkoj mreži Grada Kastva«, tako i izvan Kastva. Radi se o iznosima koji su povećani sa 150 na 220, s 90 na 150, s 95 na 150 i s 230 na 345 eura, zavisno o dužini boravka djece u vrtiću, kao i mjestu boravka.

Siguran grad

– Sva su djeca koja zadovoljavaju uvjete upisana u vrtiće i jaslice, rekao je gradonačelnik Matej Mostarac, te je objasnio kad je slučaj o dadiljama, da je većinom riječ o izboru roditelja i da se radi o svega desetero djece za koju se nada da će se i ona priključiti u redoviti predškolski program.

Kad je riječ o Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Kastva za 2024. godinu, te Izmjenama i dopunama Programa građenja komunalne infrastrukture na području grada Kastva za 2024. godinu, riječ je o tehničkim stvarima zbog naknadno odabranih projekata, kretanja cijena na tržištu te osnovnih proračunskih načela da proračun mora biti uravnotežen, pa je i ta odluka uz manja obrazloženja izglasana.

U izvještaju o stanju sigurnosti na području Grada Kastva za travanj 2024. godine, policija je u svojoj statistici potvrdila da je Kastav siguran grad, te da je u tom periodu bilo svega par kaznenih djela poput krađe bicikla, goriva i provale u trgovinu, a od poziva policiji – tridesetak.

Radilo se o narušenim međususjedskim odnosima, koji nisu imali karakter čak ni za prekršajnu prijavu.

Objava Grad Kastav povećao subvencije za klince pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

kastav (50)rijeka (1289)Rijeka & Regija (1269)