Ruski sud osudio novinara Evana Gershkovicha na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu

novilist - prije 6 sati - link

Američki novinar Evan Gershkovich osuđen je na ruskom sudu na 16 godina zatvora koje će služiti u kaznenoj koloniji visoke sigurnosti zbog optužbi za špijunažu, nakon tajnovitog suđenja koje su njegov poslodavac, njegova obitelj i Bijela kuća proglasili “prijevarom”, javlja BBC.

Novinar Wall Street Journala (WSJ) prvi je put uhićen u ožujku prošle godine tijekom posjeta sigurnosnih službi gradu Jekaterinburgu, oko 1.600 kilometara istočno od Moskve.

Tužitelji su ga optužili da radi za Središnju obavještajnu agenciju (CIA), a te optužbe Gershkovich, Wall Street Journal i SAD odlučno poriču.

To je prva presuda američkom novinaru za špijunažu u Rusiji od završetka Hladnog rata prije više od 30 godina.

Ostaje 15 dana za žalbu

Obje strane na suđenju imaju 15 dana za žalbu na presudu, kazao je sudac.

Suđenje je započelo prošlog mjeseca, a ročišta održana zadnja dva dana prvotno su bila zakazana za kolovoz. Tužitelji su tražili 18- godišnju zatvorsku kaznu.

Međutim, u neočekivanom potezu, ročište je pomaknuto na četvrtak, a sudac je presudu donio kasno u petak poslijepodne.

U optužnici za podizanje optužnice tužitelji su optužili  Gershkovicha (32) da je djelovao “po uputama CIA-e” kako bi prikupio “tajne informacije” o tvornici koja proizvodi tenkove u regiji Sverdlovsk.

Novinar je uporno opovrgavao optužbe, a u priopćenju objavljenom u četvrtak list Wall Street Journal je suđenje nazvao “sramotnom prijevarom”, a njegovo pritvaranje “nečuvenim”.

Uskoro razmjena zatvorenika?

 

Washington optužuje Rusiju da ga drži kao “pregovarački čip”, koji će se koristiti za moguću razmjenu zatvorenika s ruskim državljanima u stranim zatvorima.

Moskva zna da je SAD spreman na razmjenu kako bi oslobodio vlastite građane, a poznato je da su predstavnici dviju zemalja razgovarali o takvoj razmjeni.

Ruski promatrači kažu kako bi brzo osuđivanje moglo značiti skoru razmjenu. Prema ruskoj pravosudnoj praksi, razmjena općenito zahtijeva da presuda već bude na snazi.

Objava Ruski sud osudio novinara Evana Gershkovicha na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

presuda (29)Rusija (427)Svijet (1637)