Stručnjak za kibernetičku sigurnost: Ovo je podsjetnik koliko smo digitalno ovisni

narod - prije 4 sata - link

sigurnostsigurnost

Ovo je kvalitetan podsjetnik koliko smo digitalno ovisni i povezani te koliko jedna pogreška na jednom izvoru može napraviti globalni problem, rekao je za HRT stručnjak za kibernetičku sigurnost Alen Delić, komentirajući IT kvarove koji su pogodili računalne sustave diljem svijeta.

“Svakako nije sve u redu ako ljudi ne mogu ući u svoje avione, ako ne mogu na operaciju, poslati poštu ili nešto treće – ne možemo govoriti da je sve u redu”, upozorio je.

Naglasio je kako se “ne može složiti s kompanijom koja se nedavno oglasila i tvrdi da se ovdje ne radi o pitanju sigurnosti”.

Kako je moguće da se rješenja ne testiraju prije primjene?

“Ovdje je svakako izazov što mi doista govorimo i suzdržavamo se od imenovanja kompanije o kojoj se radi. Mislim da je i običnom korisniku poznato da se sigurnosni software treba automatski ažurirati i to je nešto što nas štiti. Ovo će nama kao struci u idućim danima, tjednima i mjesecima staviti na stol jednu temu o kojoj ćemo razgovarati, a to je promjena dobre sigurnosne prakse”, rekao je.

>Upozorenje policije: Nipošto ne odgovarajte na ovaj mail!

“Upravo zbog tog ažuriranja i greške koja je nastala, sada imamo veliki problem. Ono što će se još razgovarati je pitanje kako je moguće da rješenje nije bilo dovoljno testirano prije nego što je ušlo u produkcijsku okolinu”, naglasio je.

“Uvijek se ovakve stvari mogu dogoditi i one će se događati u budućnosti. Moramo biti svjesni da sigurnost nikad nije 100 posto”, zaključio je.

Ustvrdio je kako se u cijelom procesu na nekoliko mjesta mogla dogoditi ljudska greška. “Netko je mogao popravljati prethodnu grešku, a napraviti još veću”, kazao je.

Računalna sigurnost ima utjecaj na mnoga područja

Govoreći o tome koliko će trajati proces otklanjanja grešaka, naglasio je kako posljedice mogu biti dugoročne.

“Vidjet ćemo, treba razdvojiti što se dosad radilo ručno. Žao mi je kolega u različitim kompanijama koji su došli na posao u petak ujutro i moraju se baviti ovim problemom koji je nastao zbog treće strane. Oni su morali sami dolaziti do rješenja. U narednim satima i danima ćemo imati neka druga rješenja”, istaknuo je.

>Analiza Ryana Andersona: Kriza slobode na Zapadu (I. dio)

“Ustvrdio je kako će se posljedice osjećati kasnije jer “nije pitanje samo kada će računalo na npr. checking-desku početi raditi” u zračnoj luci.

“Ako nije radilo tri sata, kada ga poprave, mi imamo posljedice da neki avion nije otišao na destinaciju. To košta aviokompanije da plate ljudima smještaj. To je slojevito i povezano. Zato posljedice traju i teško je reći koliko će vremena trebati da se saniraju“, zaključio je.

Objava Stručnjak za kibernetičku sigurnost: Ovo je podsjetnik koliko smo digitalno ovisni pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3244)Izdvojen članak (42)kibernetička sigurnost (18)