Gradsko vijeće uvelo Zonu 3 na opatijskim parkiralištima

riportal - prije 7 sati - link

Gradski su vijećnici na jučerašnjoj 30. sjednici prihvatili novu Odluku o određivanju javnih parkirališta pod naplatom i Izmjene i dopune Općih uvjeta usluga parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama. 

Novom je Odlukom uvedena Zona 3 s uvjetima za parkiranje prilagođenim potrebama  lokalnog stanovništvaStanari koji gravitiraju ulicama u kojima se uvodi Zona 3 plaćat će povlaštenu – stanarsku parkirnu kartu koja će i dalje koštati 4 eura mjesečno, a za sve ostale korisnike cijena parkinga će biti 5 eura po satu. 

Pilot projekt Zone 3 uvodi se na četiri lokacije:

  • u većem dijelu Ulice Andrije Štangera (od restorana Valle Losca do restorana Evergreen s izuzetkom sedam parkirnih mjesta ispred Doma Liburnija koji će i dalje ostati u zoni 0 i za koje neće vrijediti povlaštena – stanarska parkirna karta
  • na novom parkiralište na Novoj cesti, preko puta Hotela Adriatic na Punta Kolovi koje je u izgradnji
  • na dijelu Ulice Jurja Dobrile od okretišta do Stubišta dr. Vande Ekl, uključujući i parkiralište kod kbr.13 istog stubišta
  • u Ulicu Eugena Kumičića (od raskrižja s Ulicom Svetog Florijana do raskrižja s Novom cestom)

Ukoliko se predloženi model pokaže uspješnim u primjeni, postao bi praksom i na drugim opterećenim parkirnim površinama pod naplatom. Svi građani Opatije koji koriste opciju „1000 sati“ svoja dva sata dnevno mogu bez naknade iskoristiti i u novoj Zoni 3. Važna je izmjena i uvođenje odobrenja za parkiranje vozila osoba s invaliditetom kojima se omogućuje parkiranje na otvorenim javnim parkiralištima na mjestima koja nisu posebno obilježena kao mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom do dva sata tijekom dana. Ovime se Opatija, kao jedan od prvih hrvatskih gradova, usklađuje s Direktivom za uspostavu europske iskaznice i europske parkirne karte za osobe s invaliditetom.

Vijećnici su prihvatili i Prijedlog odluke o sufinanciranju cijene utroška vode za stanovnike naselja Vela Učka i Gornje selo (Mala Učka) u 2024. godini. Grad Opatija će preuzeti sufinanciranje 50 % varijabilne cijene  utroška vode, najviše do 36 kubičnih metara po članu kućanstva godišnje kao i 50 % fiksnog dijela cijene vodnih usluga za utrošak do 1,5 m3 vode mjesečno, odnosno 18 kubika godišnje. Uvjet za ostvarivanje prava na potporu je prebivalište na području Vele ili Male Učke. Korisnici će trebati podnijeti zahtjev za sufinanciranjem do 31. listopada ove godine. Potpora će se isplaćivati jednom godišnje, prema podacima isporučitelja vode po završetku poslovne godine, a primijenit će se na cijelu 2024. godinu.

Na sjednici je usvojen Rebalans Proračuna za 2024. godinu koji je povećan za gotovo 6,7 milijuna eura ili 21%.  Novi Proračun iznosi 38.433.738 eura. Rebalansom je predviđeno povećanje prihoda zbog prijenosa viška iz prethodne godine u iznosu od 6,6 milijuna eura koji je većim dijelom namijenjen za nastavak investicija pokrenutih prošle godine. Povećavaju se planirani prihodi od poreza na dohodak u iznosu od 1,5 milijuna eura, što ukazuje na činjenicu da su plaće Opatijaca u prosjeku porasle. Istovremeno, smanjenju se planirani prihodi od prodaje imovine za 320 tisuća eura, prihodi od komunalnog doprinosa za 882 tisuće eura te prihodi od koncesija i naknada za dozvole na pomorskom dobru za 425 tisuća eura.

Grad Opatija odlukom jučer usvojenom na Gradskom vijeću uvodi novu populacijsku mjeru, sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje. Financijska naknada od 2 tisuće eura odobrit će se građanima Opatije, podnositeljima zahtjeva koji su iscrpili sve zakonske mogućnosti za postupak medicinski pomognute oplodnje na teret HZZO-a te onima čiji postupak medicinski pomognute oplodnje nije moguće financirati na teret HZZO-a.

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na čestici u Parku Angiolina od 83 m2 u vlasništvu Grada Opatije, koji je nužan za posljednje pripreme projektne dokumentacije koju Parkovi d.o.o. pripremaju za projekt revitalizacije rasadnika u Perivoju Angiolina. Krajem godine projekt će biti kandidiran na natječaj Urbane aglomeracije Rijeka. Kroz projekt će biti obnovljena zapuštena lokacija rasadnika Vile Angioline koja će ponuditi nove sadržaje, poput čajane te izložbeni prostor posvećen opatijskim vrtlarima.

Očekuje se i skoro rješavanje pitanja izgradnje parkirališta iznad opatijskog groblja. Prihvaćanjem Prijedloga odluke o prihvaćanju prava građenja na k.č. 1301/1 k.o. Volosko vijećnici su dali zeleno svjetlo za rješavanje imovinskopravnih odnosa s HEP-om na lokaciji iznimno važnoj za posjetitelje gradskog groblja. Grad je sklopio sporazum s HEP-om kojim obje strane daju uzajamno prava građenja na neodređeno vrijeme bez naknade jer je riječ o budućoj gradnji parkirališta na tri čestice Grada Opatije i jednoj čestici HEP-a.

Vijećnik Domagoj Tramontana je na sjednici vijeća izvijestio da daje ostavku na mjesto predsjednika Kluba nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću. Novi Klub nezavisnih vijećnika sada čine: Marinko Blečić koji je imenovan predsjednikom Kluba, Vladimir Brnečić i Igor Sablić.

S mjesta članice Odbora za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravna pitanja razriješena je Biserka Lunaček na vlastiti zahtjev, a imenovana Naranča Kovačević. Gradski su vijećnici imenovali i sutkinju porotnicu Županijskog suda u Rijeci Liviju Škrinjar.

The post Gradsko vijeće uvelo Zonu 3 na opatijskim parkiralištima appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

gradsko vijeće (9)Opatija (305)parking (5)RIJEKA I PGŽ (990)