Povećava se kapacitet LNG terminala na Krku, evo što će graditi

riportal - prije 7 sati - link

U petak, 19. srpnja u Ministarstvu gospodarstva potpisan je Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta „Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal”. Sporazum su potpisali ministar Ante Šušnjar i predsjednik Uprave društva Plinacro d.o.o. Ivica Arar, a potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva.

U cilju proširenja kapaciteta LNG terminala, projektom je predviđen daljnji razvoj  plinskog transportnog sustava kojim će se plin s terminala transportirati prema drugim državama. Plinovod Omišalj-Zlobin spojit će se s plinovodima Zlobin-Bosiljevo, Bosiljevo-Sisak i Kozarac-Sisak te će činiti glavni evakuacijski plinovod koji povezuje LNG terminal na Krku sa zemljama srednje i istočne Europe i s Ukrajinom. Također, predviđena je i izgradnja plinovoda Lučko-Zabok kojim će se povećati protok plina s LNG terminala prema Sloveniji. Izgradit će se četiri plinovoda ukupne duljine od 216 km, a ukupna vrijednost projekta iznosi 533 milijuna eura bez PDV-a.

Tom prigodom, ministar Šušnjar je istaknuo kako je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku ključno za pozicioniranje Hrvatske kao međunarodnog energetskog čvorišta.

„Realizacijom projekta će se dodatno osigurati energetska neovisnost Republike Hrvatske, kao i kontinuitet te sigurnost opskrbe prirodnim plinom kućanstava i poslovnih subjekata na teritoriju RH, ali i drugih članica Europske Unije. Ovakvi projekti idu u prilog pozicioniranja Hrvatske kao međunarodnog energetskog čvorišta, a važno je naglasiti i razvoj buduće dekarbonizirane infrastrukture kojom će, između ostalog, svi veći interkonekcijski i transportni plinovodi biti spremni za transport vodika u budućnosti”, zaključio je ministar Šušnjar.

Predsjednik Uprave Plinacro-a Ivica Arar rekao je da se projekt izgradnje plinovoda financira iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost za „Jačanje plinske infrastrukture te da je riječ o izgradnji četiri plinovoda: Zlobin – Bosiljevo duljine 58 kilometara, Bosiljevo – Sisak duljine 101 kilometar, Kozarac – Sisak duljine 21 kilometar i  Zabok – Lučko duljine 36 kilometara kojima će se omogućiti povećanje kapaciteta LNG-terminala na otoku Krku i transport 6,1 milijardu kubika plina godišnje prema hrvatskim potrošačima, te prema Mađarskoj i Sloveniji.

„Zahvaljujući na vrijeme poduzetim pripremnim aktivnostima i ishođenim građevinskim dozvolama sa zadovoljstvom mogu istaknuti da smo već započeli izgradnju plinovoda Zlobin Bosiljevo te da pokrećemo javne natječaje za cijevi, opremu I radove za preostala tri plinovoda. S naše strane učinili smo sve potrebno da se, unatoč izuzetno kratkim  planiranim rokovima izgradnje poslovi privedu kraju sredinom 2026. godine.” -istaknuo je predsjednik Uprave Arar.     

Sporazum stupa na snagu danom stupanja na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju ovoga projekta strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

The post Povećava se kapacitet LNG terminala na Krku, evo što će graditi appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

RIJEKA I PGŽ (990)