Informatički stručnjak o kvaru koji je paralizirao svijet: ‘Stotine tisuća servera i računala sada treba ručno zaustaviti’

riportal - prije 5 sati - link

Tvrtka CrowdStrike pustila je u distribuciju ažurirani antivirusni softver koji je doveo do globalnog tehnološkog kaosa. Tvrtka je naknadno objavila uputstvo kako riješiti problem pa će idući dani biti posvećeni upravo tome

Informatički stručnjak Marko Rakar komentirao je za RTL ogroman kvar koji je doveo do pada računalnih sustava diljem svijeta.

Podsjetimo, tvrtka CrowdStrike pustila je u distribuciju ažurirani antivirusni softver koji je doveo do globalnog tehnološkog kaosa. Tvrtka je naknadno objavila uputstvo kako riješiti problem pa će idući dani biti posvećeni upravo tome.

“Pad sustava dogodio se kada je antivirusni softver CrowdStrike Falcon, koji brine o sigurnosti računalnih sustava, dobio update (ažuriranje, op.a.) koji je nažalost proizveo grešku koja tjera servere i mnogobrojna računala širom svijeta – dakle, milijuni računala su zahvaćeni – u kontinuirani reset. Dakle, računalo se resetira, pokuša se ponovno pokrenuti, onda se resetira ispočetka i tako bude zarobljeno u petlji iz koje ga treba izvući”, pojasnio je Rakar, dodajući da je tvrtka izdala novu verziju softvera tako da se, uz malo sreće, ova greška više neće širiti, ali “problem ostaju stotine tisuća servera i računala koje sada treba ručno zaustaviti”.

“Ulogirati se u njih, ručno popraviti grešku i onda ih pustiti da nastave dalje. Dakle, očekujemo da se prvi servisi već sada vraćaju online međutim, trajat će danima, tjednima dok apsolutno sve ne bude popravljeno”, kaže Rakar.

The post  Informatički stručnjak o kvaru koji je paralizirao svijet: ‘Stotine tisuća servera i računala sada treba ručno zaustaviti’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (517)pad (26)