FOTO U Crikvenici otvorena luka Podvorska s više od 330 komunalnih vezova

novilist - prije 5 sati - link

CRIKVENICA – Završen je preko 1,5 milijuna eura vrijedan projekt dogradnje i rekonstrukcije luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Podvorska u Crikvenica, a luku su simboličnim presijecanjem vrpce danas otvorili potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić. Radovi su sufinancirani sredstvima PGŽ-a, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ŽLU-a Crikvenica, a obuhvaćali su rekonstrukciju postojećeg gata, izgradnju novog gata, izradu sidrenog sustava te održavanje obalnog zida luke. Temeljem provedenog postupka javne nabave radove je izvodila zajednica ponuditelja BSK COMMERCE i ING-GRADNJA.

Najveća luka

Kako je pojasnio Kružić, projekt se odvijao u dvije faze, a obuhvaćao je rušenje postojećeg gata u dužini od 160 metara i gradnju novog, zamjenskog gata, kao i gradnju još jednog novog gata u dužini nešto većoj od 80 metara. Odrađena je i kompletna sanacija obalnog zida i platoa u dužini od preko 400 metara.

– Rekonstrukcija i dogradnja luke Podvorska još je jedan od uspješno realiziranih projekata koje je vodila Županijska lučka uprava Crikvenica, nakon projekata dogradnje luke Crikvenica, Selce i Perčin u Jadranovu. Značajno je istaknuti da je luka Podvorska najveća luka kojom upravlja ŽLU Crikvenica, a koja u ovom trenutku ima nešto više od 330 komunalnih vezova namijenjenih gospodarstvu i domicilnom stanovništu, kazao je Kružić, zahvalivši Ministarstvu i PGŽ-u na sufinanciranju radova, kao i svima onima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Dodao je i da je ŽLU Crikvenica ponosna na projekte koji slijede.

– Za koji dan krećemo s raspisom javne nabave za projekt izgradnje obalnog zida u luci Jadranovo, a koji obuhvaća preko 130 metara novog zida. Tu su i dva velika projekta, od kojih jedan planiramo prijaviti na europska sredstva, odnosno na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a tiče se luke Omorika. Njime bismo dobili 110 novih komunalnih vezova. Tu je i veliki projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Črni mul, koji planiramo koncesionirati i na taj način dobiti nove komunalne i nautičke vezove, istaknuo je ravnatelj ŽLU-a Crikvenica.

Lice i naličje

Oleg Butković je kazao kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji sa ŽLU-om Crikvenica, u Crikvenici napravilo velike iskorake po pitanju gradnje lučke infrastrukture.

– Ovaj projekt financijski nije toliko velik kao prethodni u Crikvenici, a tu prvenstveno mislim na europski projekt uređenja središnje luke u Crikvenici od prije nekoliko godina, ali je itekako značajan jer osigurava dodatne komunalne vezove za koje postoji velika potražnja, izjavio je Butković te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji.

Dodao je kako sufinanciranje Ministarstva iznosi 1,1 milijun eura, podsjetivši kako je ciklus ulaganja u lučku infrastrukturu, izgradnju novih luka i rekonstrukciju, započeo prije nekoliko godina, i to najviše zahvaljujući europskim sredstvima, ali i onim nacionalnima.

– Vrijednost svih projekata diljem cijele hrvatske obale iznosi preko 400 milijuna eura. Mi smo zemlja koja je okrenuta moru, živi od mora i zato ovakvi projekti ne predstavljaju samo sigurnost u luci i nove vezove, već su oni lice i naličje svakog primorskog mjesta, zbog kojih ona izgledaju ljepše i ugodnije za život, istaknuo je Butković, naglasivši i kako je Ministarstvo raspisalo novi javni poziv u vrijednosti od 120 milijuna eura za nove projekte po pitanju lučke infrastrukture.

Kazao je i da je, uz Dubrovačko-neretvansku županiju, Primorsko-goranska županija ona županija koja je u prošlom financijskom razdoblju realizirala najviše projekata.

Nova vizura

Župan komadina rekao je da se u zadnjih nekoliko godina u Primorsko-goranskoj županiji izgradilo puno novih lukobrana i luka, zahvaljujući dobroj suradnji Ministarstva, lučkih uprava i same Županije.

– PGŽ je projekt sufinancirala u iznosu od oko 320 tisuća eura. Kad pogledamo cijelu našu obalu, sve lučice i luke diljem naše županije, kako na otocima, tako i u priobalju, onda je jasno da je riječ o jednoj novoj vizuri kojom potpuno mijenjamo izgled naših turističkih mjesta i pritom širimo postojeće komunalne i nautičke vezove, rekao je Komadina.

Otvorenju dograđene i rekonstruirane luke Podvorska prisustvovali su i zamjenica župana Marina Medarić, vršiteljica dužnosti gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a Izabela Linčić Mužić, predstavnici izvođača radova i projektanata. Otvorenje luke svojim su nastupom uljepšale članice klape Sv. Jelena iz Dramlja, kao i vrtićarci iz crikveničkog Dječjeg vrtića Radost.

Objava FOTO U Crikvenici otvorena luka Podvorska s više od 330 komunalnih vezova pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (120)Novi Vinodolski & Crikvenica (178)oLEG bUTKOVIĆ (72)Rijeka & Regija (1278)