„Leica format“ Daše Drndić u Art-kvartu „Benčić“: Obnova predstave o Rijeci za kraj Riječkih ljetnih noći

riportal - prije 6 sati - link

Ovogodišnje Riječke ljetne noći, ljetnu sezonu riječkog „Zajca“, zaključit će dvije izvedbe predstave o Rijeci, „Leica format“ Daše Drndić u adaptaciji Gorana Ferčeca i u režiji Franke Perković. Predstava je obnovljena u novom prostoru, a verzija za ljetnu pozornicu u  Art-kvartu „Benčić“ doživjela je, naravno, i neke preinake u odnosu na onu izvođenu na pozornici „Zajca“, a na programu je u petak i subotu, 19. i 20. srpnja s početkom u 21.30 sati.

Uprizorenje ove emotivne priče s autobiografskim elementima, koju je Daša Drndić u svom romanu ispisala između fakcije i fikcije, spajajući prošlost i sadašnjost, svjedoči o kompleksnom odnosu Daše i Rijeke, grada u kojem je provela dio svog života, i o tome kako se istodobno može i voljeti i kritički sagledati.

„Radi se o pogledu osobe koja je svojevrsni „autsajder“, a njen pogled otvara pravi dijalog između grada i građana. Njezin način komunikacije bio je odrješit, ali ne i isključiv. Ona postavlja pitanja, provocira pozivajući tako na odgovor. A čini to jer joj je istinski stalo. Želi da stvari budu bolje, da se mijenjaju, provocira razgovor koji bi omogućio promjenu. Važno je ne smetnuti s uma da je Daša Drndić odabrala baš Rijeku. Bilo je gradova u kojima je mogla živjeti, ali ona se odlučila za Rijeku i to jako puno govori“, naglasila je redateljica Franka Perković istaknuvši kako je zapravo riječ o ljubavnoj priči Daše i Rijeke sa svime onime što ljubav podrazumijeva.

„Ako je Rijeka u devedesetima imala predstavu ‘Vježbanje života’ namijenjenu sebi, ili u dvijetisućitima raspjevani spektakl ‘Karolinu Riječku’, onda će ‘Leica format’ vjerojatno negdje u vječnosti pomiriti taj grad i Dašu Drndić“, napisao je kritičar Bojan Munjin za „Novosti“, a Denis Derk pak za „Večernji list“: „Franka Perković je pokazala kako se toplo može režirati predstava koja je lako mogla skrenuti u vulgarnu eksploataciju kompleksnog odnosa između Daše i Rijeke, a onda i u brutalnu dekonstrukciju mita o Rijeci kao neupitnom gradu rocka, tolerancije i različitosti.“

Glavnu ulogu, ulogu Nje tumači Tanja Smoje, prvakinja Drame, kojoj je ova uloga uz brojne pohvale i laskave ocjene kritike donijela i Nagradu publike za najbolju žensku ulogu sezone.

U predstavi uz nju, u više uloga, igraju i Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Elena Brumini, Sabina Salamon, Tomislav Krstanović, Ivna Bruck, Edi Ćelić, Denis Brižić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Giuseppe Nicodemo, Romina Tonković, Serena Ferraiuolo, Ana Marija Brđanović, Mario Jovev, Andrea Tich, Petar Baljak, Andreja Brozović Adžić Kapitanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Tino Trkulja. 

Dramaturginja je Nataša Antulov, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Barbara Bourek, a skladatelj Josip Maršić. Oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, oblikovateljica videa Judita Gamulin dok je suradnica za scenski pokret Ivana Kalc.

The post „Leica format“ Daše Drndić u Art-kvartu „Benčić“: Obnova predstave o Rijeci za kraj Riječkih ljetnih noći appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Art kvart Benčić (9)rijeka (1289)RIJEKA I PGŽ (991)