Završen preko 1,5 milijuna eura vrijedan projekt dogradnje i rekonstrukcije luke Podvorska

riportal - prije 5 sati - link

Završen je preko 1,5 milijuna eura vrijedan projekt dogradnje i rekonstrukcije luke otvorene za javni prijevoz lokalnog značaja Podvorska u Crikvenici. Simboličnim presijecanjem vrpce, luku su otvorili potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina i ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić.

Radovi, sufinancirani sredstvima Primorsko-goranske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ŽLU Crikvenica obuhvaćali su rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog gata, izradu sidrenog sustava te održavanje obalnog zida luke. Temeljem provedenog postupka javne nabave radove je izvodila zajednica ponuditelja BSK COMMERCE d.o.o. i ING-GRADNJA. Luka Podvorska dobila je novih tridesetak komunalnih vezova, saniranu cjelokupnu infrastrukturu od gatova do obalnog zida čime je usluga koja se pruža korisnicima vezova na najvišoj mogućoj razini.

Prilikom otvorenja župan Komadina osvrnuo se na činjenicu da je Primorsko-goranska županija imala spremne prostorne planove i projekte te spremno dočekala sredstva Europske unije i Ministarstva.

“Mislim da smo primjer dobre suradnje naših Lučkih uprava, Ministarstva i same Županije. Primorsko-goranska županija također je sufinancirala ovaj projekt s iznosom od oko 320 tisuća eura. Rekonstrukcijom smo dobili novi parter luke, a kada gledate našu obalu, sve lučice i luke županije, kako na otocima tako i u priobalju, radi se o potpuno novoj vizuri i izgledu naših turističkih mjesta“, rekao je župan.

Ministar Butković pohvalio je suradnju sa ŽLU Crikvenica navodeći da su posljednjih godina napravljeni veliki iskoraci u gradnji lučke infrastrukture na tom području. Naglasio je da ovj projekt nije financijski velik, međutim, značajan je jer je osigurao dodatne komunalne vezove za kojima postoji velika potražnja. Ulaganja u lučku infrastrukturu diljem hrvatske obale je investicijski ciklus koji je krenuo prije koju godinu zahvaljujući ponajviše europskim sredstvima i čija je ukupna vrijednost preko 400 milijuna eura, naglasio je ministar i zaključio da, osim što unapređuju sigurnost i omogućuju nove vezove, ovakvi projekti su i lice i naličje svakog primorskog mjesta u pribalju i na otocima.

Ravnatelj Kružić istaknuo je da je, nakon projekata dogradnje luka Crikvenica, Selce i Perčin u Jadranovu, rekonstrukcija luke Podvorska još jedan od uspješnih projekata koje je vodila ŽLU Crikvenica.

Pojasnio je da se rekonstrukcija odvijala u dvije faze. Prva je obuhvaćala rušenje postojećeg gata dužine 160 metara i izgradnju zamjenskog te gradnju novog gata u dužini od otprilike 80 metara kao i kompletnu sanaciju obalnog zida i platoa u dužini od 400 metara. Uz zahvalu Ministarstvu i PGŽ-u, Kružić je istaknuo i da je luka Podvorska najveća luka kojom upravlja ŽLU s kapacitetom od nešto više od 330 komunalnih vezova kao i da ova lučka uprava ima spremne i nove projekte, izgradnju obalnog zida u luci Jadranovo te dogradnju i rekonstrukciju luka Omorika i Črni mul kojima će se osigurati dodatni komunalni i nautički vezovi.

Otvorenju luke Podvorska prisustvovali su zamjenica župana Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Crikvenice koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić te predstavnici izvođača radova i projektanata, a u prigodnom programu nastupila je Klapa Svete Jelene.

The post Završen preko 1,5 milijuna eura vrijedan projekt dogradnje i rekonstrukcije luke Podvorska appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (120)pgž (130)projekt (18)RIJEKA I PGŽ (991)