U kina dolazi svojevrsni nastavak “Twistera”, klasika iz devedesetih

novilist - prije 7 sati - link

Filmovi katastrofe (tzv. „disaster genre“), koji adrenalinom zaokružuju ljudske priče usred kakvih prirodnih katastrofa, bilo tornada, poplava, potresa, tsunamija ili vulkanskih erupcija, omiljena su žanrovska konstanta svekolike publike od vremena pa do danas.

Naravno, tu su filmovi katastrofe poput neizostavnog Armagedona, Žestokog udara, filma Dan poslije sutra, 2012., Geostorm, a nikako ne smijemo zaboraviti ni klasike devedesetih godina – „Danteov vrh“ i „Twister“.

Upravo je potonji film u režiji Jana de Bonta jedan od klasika koji uprizoruje destrukcijsku moć tornada, a zaradivši 495,7 milijuna američkih dolara film je bio i komercijalan uspjeh.

Valja spomenuti da je taj film bio jedan od prvih u kojem su korišteni kompjutorski generirani efekti (CGI) za postizanje realističnosti tornada. Sada, dvadeset i osam godina od prvoga filma, od producenata filmova “Jurski svijet”, “Bourne” i “Indiana Jones”, u kina dolazi svojevrsni nastavak originalnog filma iz 1996. godine, pod nazivom „Twister 2“ / “Twisters“.

U režiji Leeja Isaaca Chunga, scenarista i redatelja filma “Minari”, koji je bio nominiran za Oscara dolazi naslov u kojemu glume za Zlatni globus nominirana Daisy Edgar-Jones, (“Where the Crawdads Sing”, “Normal People”) i Glen Powell (“Anyone But You”, “Top Gun: Maverick”) dvije suprotne strane koje se okupljaju kako bi pokušali predvidjeti ogromnu snagu tornada.

A scenarij za film potpisuje također zvjezdana ekipa – Mark. L Smith, Joseph Kosinski (red. filma Top Gun: Maverick) i Michael Crichton (Jurski park, Twister, Hitna služba,…).

Prema službenom sinopsisu filma, u središtu je radnje filma Kate Cooper (Edgar-Jones), bivša lovkinja na oluje koja je tijekom studija lovila razorni tornado, a sada proučava uzorke oluje na sigurnom u New Yorku. Nakon što je njezin prijatelj Javi opet dovuče na otvorene ravnice da testira revolucionarni novi sustav praćenja, sreće se s Tylerom Owensom (Powell), šarmantnom i bezobzirnom zvijezdom društvenih medija, koji, uz moto “što opasnije to bolje” uživa u objavljivanju svojih avantura u lovu na oluje sa svojom razuzdanom ekipom.

Kako se sezona oluja pojačava, oslobađaju se zastrašujući i neviđeni fenomeni, a Kate, Tyler i njihovi konkurentski timovi nađu se točno na stazama višestrukih olujnih sustava, koji se skupljaju iznad središnje Oklahome, u borbi za svoje živote.

Kako u svome tekstu za Variety ističe Owen Gleiberman, u vrijeme kad je sniman prvi film je bilo snimaka oluje i specijalnih emisija o tome, no ne kao što je taj sadržaj danas prisutan, što automatski postavlja i jedan viši standard i za novi film.

Naglašavajući da tornada izgledaju kao nekakva bića, čudovišta u obliku vremenskih pojava, odnosno kao prirodna inkarnacija nadnaravnog, novinar ističe kako je novi “Twister” prenio dobar dio tog osjećaja, a sama činjenica da je prvi film snimljen prije 28 godina svjedoči o tome koliko je tehnologija digitalnih efekata brzo napredovala. Za razliku od svog prethodnika, ističe, novi je film više fokusiran na pomalo ambiciozne ciljeve likova o uništenju, umjesto promatranje te prirodne sile.

U filmu “Twister 2” također glume Anthony Ramos, nominiran za Zlatni globus (“In the Heights”) kao Javi, Brandon Perea (“Nope”), dobitnica Zlatnog globusa Maura Tierney (“Beautiful Boy”) i Sasha Lane (“American Honey”), s Davidom Corenswetom (nadolazeći “Superman: Legacy”), Darylom McCormackom (“Peaky Blinders”), Kiernan Shipkom (“Chilling Adventures of Sabrina”) i Nikom Dodanijem (“Atypical”). Film je trenutno u našim kinima.

Objava U kina dolazi svojevrsni nastavak “Twistera”, klasika iz devedesetih pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (224)kino (12)Mozaik (689)