Orban: “Trump i Fico su napadnuti zbog protivljenja ratu, te snage su toliko uznemirene i organizirane”

novilist - prije 4 sata - link

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban u petak je rekao da su bivši američki predsjednik Donald Trump i slovački premijer Robert Fico obojica napadnuti zbog “proturatnih stajališta”.

Fico je sredinom ožujka u pokušaju atentata pogođen s četiri metka, dok je Trump u pokušaju atentata 13. srpnja lakše ranjen u uho.
“Svi ti napadi su usmjereni na političare koji se protive ratu i zagovaraju mir”, rekao je Orban za državni radio Kossuth.

“Proratne snage su toliko uznemirene, napete, potiče ih se i toliko su organizirane da pokušavaju s pozornice, iz središta političkog života, ukloniti one snage koje zagovaraju mir”, dodaje Orban.

On je ranije izjavio da je Trump preživio napad jer “Bog ima s njim plan” promicati mir.
Njegov ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je rekao da Mađarski gleda na mogući drugi Trumpov mandat kao “šansu za mir” u Ukrajini.

Orban je u dobrim odnosima s Trumpom od njegove pobjede na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

Nakon sastanka s Trumpom prije tjedan dana, nedugo nakon što je sudjelovao na samitu NATO-a u Washingtonu, Orban je podijelio fotografiju njihovog susreta u Trumpovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi na platformi X uz opis: “Mirovna misija 5.0 (…) Razgovarali smo o načinima kako postići mir. Dobra vijest dana: on će to riješiti!”.

Objava Orban: “Trump i Fico su napadnuti zbog protivljenja ratu, te snage su toliko uznemirene i organizirane” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

mađarska (58)Novosti (1274)Svijet (1630)viktor orban (74)