Zagrebački disco pop trio Ki Klop objavio je debitantski album: Ugodna zabava i opuštanje uz klasične i tipične disco ritmove

novilist - prije 9 sati - link

Sve je usmjereno na gibanje, lagani ples i kretanje. Duboki basovi usmjereni stvaranju ritma dominiraju, gitare funky peckanjem slijede taj diskoidni ritam, vokali su prigušeni i u funkciji poticanja tog plesnog ozračja, synth je na istom tom valu općeg laganog gibanja, a i tekstovi su gotovo isključivo vezani uz uspješne ili neuspješne ljubavne veze i odnose te zabavu na mjestima idealnima za disko podij.

Sve to nudi »Otopljeni disko«, debitantski album zagrebačkog disco pop tria Ki Klop, album koji će u ovim ljetnim danima sigurno naći svoje slušatelje uz obalu Jadrana, pa i šire, jer po svim odrednicama predstavlja dobar temelj za ugodnu zabavu i opuštanje uz pulsiranje klasičnih i tipičnih disco ritmova.

Hedonistički pristup

Najbolji trenuci ovog albuma vezani su uz one pjesme u kojima se spominje naslov albuma. U temi »Sezona izgubljenih pasa« uz lagani funky ritam slušamo sjajan tekst: »Kada me diraš ispod pasa, topi se disko oko nas, pod utjecajem tvoga glasa plešem, ulazim u trans. Dok me tako gledaš, izgubljen sam kao pas. Guraš se uz mene, ne da mi se pričat«, da bi potom u sljedećoj, a to je naslovna »Topi se disko oko nas«, uslijedio nastavak te priče i ritma uz pomalo manično ponavljanje stihova »Nema zraka, ali plešem« čime je i tekstom i glazbom sjajno oživljeno erotsko ozračje disko okupljališta.

Taj hedonistički pristup uočljiv je u glazbi i u svim ostalim pjesmama, ali ne tako uspješno i u tekstovima koji zaostaju za spomenute dvije sjajne pjesme koje već sada mogu biti proglašene klasikom domaće disco glazbe.

Naravno, to ne znači da su ostale pjesme loše. Naprotiv, kroz »S prozora« i »Jesi li…« vrlo dobro je iskazana nesigurnost, čak i strah zbog neuzvraćene ljubavi. »Volim kako izgledaš« dobar je primjer macho upucavanja (»Možeš pričat’, ali znam da ja se tebi dopadam«), a »Usne od cirkona« dojmljivo iskazuju ljutnju i bijes zbog neostvarenja erotskh namjera.

Vrlo su zanimljive i završne, mračnije od prethodnih, »Klimaks« u kojoj su gitare više okrenute rocku nego u ostalim pjesmama te završna, više od pet minuta duga »Outro« koja uz završni žustar plesni ritam nudi recitaciju o košmaru koji završava buđenjem u rukama ljudoždera.

EP iz 2023.

Album je snimljen za izdavača Mudri brk, a u pratećem materijalu piše kako Ki Klop čine Luka Žigolić, Jakov Ramničer i Laura Tandarić. Javnosti su se predstavili u kolovozu 2023. godine EP-jem »U dućanu ćilima« kojim su prezentirali moderni indie pop s primjesama soft rocka i electro disca.

Singlovima »Duh u ormaru«, »Amsterdam« i »S prozora« te prvim samostalnim koncertom u punom klubu Močvara najavili su sonički preokret i svoju umjetničku viziju, a prvijenac »Otopljeni disko« fizičko je utjelovljenje tog zagrebačkog disko pop mutanta.

Jakov Ramničer i Luka Žigolić autori su glazbe i tekstova svih pjesama, miks su napravili zajedno s Dominikom Kisićem, a Filip Motovunski (FM Mastering) potpisuje master albuma – poručuju iz Mudrog brka koji uz Jeboton potpisuje izdavanje »Otopljenog diska«.

Objava Zagrebački disco pop trio Ki Klop objavio je debitantski album: Ugodna zabava i opuštanje uz klasične i tipične disco ritmove pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (536)Mozaik (689)