Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

dulist - prije 5 sati - link

Maxa Emanuela Cenčića nazivaju jednim od najfascinantnijih i najsvestranijih opernih pjevača na svijetu, a u jubilarnoj festivalskoj sezoni ovaj se dobitnik nagrade Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu 61. Igara vraća na festivalsku pozornicu u atrij Kneževa dvora u subotu 20. srpnja s početkom u 21:30 sati, gdje će izvesti najbolje od barokne glazbe uz ansambl Latinitas Nostra, kojeg je utemeljio priznati dirigent Markellos Chryssicos, jedan od najvećih grčkih stručnjaka za ranu glazbu.

Osim što je vrstan glazbenik baršunasta glasa, Max Emanuel Cenčić je i umjetnički direktor Parnassus Arts Productionsa. Cenčićevim djelovanjem ponovno je otkrivena posljednja opera Leonarda Vincija “Artaserse”, a snimljena izvedba upravo njegove produkcije bila je nominirana i za Grammyja.

Na programu pod nazivom Händel – Porpora ove subote u Dvoru izvest će najljepše operne arije velikih skladatelja Nicole Antonija Porpore, Antonija Vivaldija i Georg Friedrich Händela.

Pressefoto ChryssicosManios

Pjevačko obrazovanje Maxa Emanuela Cenčića počelo je u zboru Bečki dječaci, a solističku karijeru je počeo kao sopran, 1992. i nastavio kao kontratenor, od 2001. Više od 40 godina je na sceni i redovito surađuje s ponajboljim dirigentima. Za svoje brojne albume dobio je niz diskografskih nagrada. Međunarodno je priznati operni redatelj i, od 2020., umjetnički ravnatelj Festivala barokne opere u Bayreuthu. Chryssicosovi nedavni angažmani uključuju Menottijevu operu Amahl and the Night Visitors s Armoniom Ateneom, Rossinijevu Stabat Mater s Grčkim nacionalnim zborom i praizvedba opere Vizije i čuda Dimitrisa Maragopoulosa.

Markellos Chryssicos studirao je čembalo u klasi Margarite Dalmati u Ateni i povijesne izvođačke prakse u Parizu, Salzburgu i Ženevi. Izgradivši bogat repertoar, u rasponu od ranih madrigala do Rossinijevih opera, Chryssicos je osnovao ansambl Latinitas Nostra, čijim je zaštitnim znakom učinio neobična glazbena uparivanja.

Cijeli program 75. Dubrovačkih ljetnih igara dostupan je OVDJE.

pročitaj cijeli članak

Kultura (834)