Vijećnici “ribali” Filipovića oko POS-a: Obećali ste 1.000 stanova, a dobili smo samo loš Martinkovac

novilist - prije 8 sati - link

Teu Mićić Badurinu (PGS) na sjednici Gradskog vijeća Rijeke zanimalo je tko će snositi odgovornost za loše izvedene radove na POS-ovim zgradama na Martinkovcu i što gradska agencija koja je investitor čini kako bi se nedostaci otklonili, a neprofesionalnost izvođača i drugih aktera u gradnji sankcionirala.

Gradonačelnik: Problemi postoje

Gradonačelnik Filipović priznao je da problemi na Martinkovcu postoje.

Foto galerija: Gradsko vijeće Rijeke Foto: Sergej Drechsler

– Pokrenut je cijeli niz radnji kako bi se otklonili nedostaci. Odgovornost je na izvođaču radova i on je veliki broj prijavljenih nedostataka otklonio.

Ali ima i specifičnih situacija. Jednoj stanarki je zbog obima potrebnih radova ponuđeno plaćanje najma za isti stan dok se radovi ne izvedu, ali ona je to odbila.

Nadzor je odabran na javnom natječaju, a izvođač ne bježi od odgovornosti. Svi problemi bit će riješeni u garancijskom roku, obećao je Filipović.

Obećanje o tisuću stanova

Ivu Rinčić (Nezavisna) zanimalo je što gradonačelnik ima reći o činjenicu da je u kampanji obećao gradnju tisuću stanova, a predao je ključeve samo za projekt Martinkovac koji je započeo još njegov prethodnik Vojko Obersnel.

Dodala je da je najavljena izgradnja 30 stanova na Zametu po projektu društveno poticane stanogradnje, da sve kasni već sedam mjeseci, a nakon što je poništen natječaj za izvođača radova, kasnit će se još najmanje pola godine.

– Gradonačelnik Filipović sada javno tvrdi da su se okolnosti promijenile, iako na listi za kupnju ima 800 zahtjeva. Unatoč tome on najavljuje da će se stanovi kada se izgrade dati u najam, a pitanje je li pitao ljude s liste što o tome misle, kazala je Rinčić.

Umjesto prodaje, dugoročni najam

Gradonačelnik Filipović naglasio je da se priuštivo stanovanje ne može riješiti bez državne strategije jer samo 12 posto javnog novca ostaje regionalnoj i lokalnoj samoupravi, a 88 posto ide u državnu blagajnu.

– Kupnja POS-ovih stanova s obzirom na okolnosti gubi smisao. Država određuje cijenu stana, a mi na natječajima dobivamo ponude za izvođače koje su značajno veće od naših izračuna.

Kada realiziramo taj projekt, stanove nećemo prodavati, već ćemo ih davati u dugoročni najam. Natječaj ćemo ponoviti jer su pristigle ponude preko 40 posto veće od iznosa koji je natječajem predviđen.

To nije bila laka odluka, ali izabran sam da bih odluke donosio, bile one lake ili ne. Priuštivo stanovanje mora biti prioritet lokalnoj samoupravi, ali i društvu u cjelini, poručio je Filipović.

Objava Vijećnici “ribali” Filipovića oko POS-a: Obećali ste 1.000 stanova, a dobili smo samo loš Martinkovac pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

grad rijeka (108)gradsko vijeće rijeka (13)Marko Filipović (37)rijeka (1292)Rijeka & Regija (1274)