Poništena koncesija za plažu u Crikvenici: “Ništa drugo nismo mogli nego krenuti ispočetka”

novilist - prije 5 sati - link

Na današnjoj, 29. sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, poništen je postupak davanja koncesije nad glavnom gradskom plažom u Crikvenici.

Usvojen je naime prijedlog rješenja o odbijanju ponuda u postupku davanja koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže gradsko kupalište Grad Crikvenica.

Izglasana je i odluka o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže Gradsko kupalište Grad Crikvenica.

Foto galerija: Županijska skupština PGŽ Foto: Sergej Drechsler

O tome je govorila Sandra Uzelac, predsjednica Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru u Primorsko-goranskoj županiji, a nadovezao se Nedo Pinezić ispred županijskog Odbora za turizam, koji je, kaže, razmatrao prijedlog resornog odjela i uz sva obrazloženja došao do zaključka da nije moguće nego poništiti cijeli postupak i krenuti ispočetka.

– U turizmu naše županije su dva oka u glavi: jedno je Opatija, a drugo Crikvenica. To su dvije rivijere, ponos našeg kraja.

Prijedlog je da svoju ingerenciju Županija nad glavnom gradskom plažom u Crikvenici ustupi Gradu Crikvenici jer ako se ponovo raspiše natječaj, opet možemo doći u istu situaciju s tužbama i odugovlačenjem, a destinacija stagnira, kaže Pinezić.

Pinezić: Neka Crikvenica postupi kao Opatija

Naveo je da je jedan sudionik natječaja bio konzorcij KD-a Murvica i hotelskog poduzeća Jadran Crikvenica, a drugi “Teta Filumena”.

– Nisu zadovoljeni formalni uvjeti raspisani u pozivnom natječaju zbog čega nije bilo moguće drukčije zaključiti nego poništiti ovu priču.

Prijedlog je da se prije raspisivanja novog natječaja konzultira dakle s Gradom Crikvenica i da se Crikvenica eventualno odluči na onaj potez koji je Opatija učinila, a to je da na sebe preuzme ingerenciju ishodovanja lokacijske dozvole, planiranja tog prostora i u konačnici, uz cijelo vrijeme suradnje sa stručnim službama županije, raspisivanja natječaja za investitore koji bi trebali sljedećih 20 godina upravljati tom plažom, opisao je Pinezić.

Bojan Kurelić iz Akcije mladih rekao je da će biti nešto grublji pa ono što se do sada događalo nazvati običnom svinjarijom, dok je Mario Alempijević rekao kako su godine prošle da shvatimo da smo pogriješili i sad dajemo Gradu to nazad.

– Riješili smo tako da se izuzmemo. Turizam u PGŽ-u ne funkcionira na više razina, predsjednica TZ-a ne želi reći svoja primanja, ne okrećemo se avio-gostima, i onda još nemamo plaže.

Nadam se da će novo povjerenstvo biti ekspeditivno, jer ovo znači da ni ove godine nema plaže, ali da onda sve crne rupe koje će se još javljati probamo riješiti u zimskom periodu i za iduću sezonu budemo primjer, rekao je Alempijević.

Uzelac je rekla da je ovo povjerenstvo formirano početkom godine i čim je dobilo predmet pristupilo mu se u razumnom roku.

– Raspravili smo i donijeli prijedlog odluke kako je danas u najboljem interesu sve obustaviti. Naravno da je puno ljepše vidjeti kada je nešto uređeno nego zapušteno, ali koncesija je na 20 godina, a to je dug period da bi se bez dublje analize sagledalo kome se daje, kaže Uzelac.

Jama Sovjak i smrdljiva Marišćina

Turizam je bio tema dobrog dijela aktualnog sata sjednice koja je održana u dvorani Rektorata, no vijećnike su zaokupljale i druge teme.

Tako se Kurelić osvrnuo na obilježavanje 25 godina Fiumanke, te je rekao da ga čudi što se predstavnici PGŽ-a nalaze na brodu pod stranom zastavom, slovenskom, i to poduzetnika koji, kazao je, prema nekim informacijama, ima problematično poslovanje. Isto tako, plovilo je registrirano za osam osoba, a bilo ih je 12, tvrdi.

– Moram priznati da je i nas iznenadila zastava, no mi nismo imali kontakt s vlasnikom brodice, nego smo je iznajmili od organizatora, kaže zamjenica župana Marina Medarić.

Josip Katalinić iz Mosta kazao je da Marišćina smrdi već 13. ljeto po redu, a problem je i jama Sovjak u centru Viškova koja se 30 godina punila raznim otrovnim kemikalijama da bi se krenulo u sanaciju.

– I naravno, na hrvatski način, i ovaj je projekt već opterećen aferom. No, zabrinjava me dinamika projekta. Imam provjerene informacije da izvođač još ne zna gdje će s otpadom koji je izvadio i sumnjam da se možda namjerno odugovlači.

Očekujem da se Županija uključi u monitoring. Zna li se gdje će se otpad voziti na spaljivanje, pitao je Katalinić.

Sanjin Vranković, pročelnik za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, kazao je da su dobili informaciju da je to pitanje riješeno, ali će ga opet postaviti pa izvijestiti.

Već na aktualcu se Boris Miklić (HDZ) osvrnuo na točku o poništenju postupka koncesije plaže u Crikvenici, te dodao je da je pohvalno da se ide na ponovni postupak, ali neka se pokuša s novim prijedlogom ići najkasnije u veljači 2025. da bi se mogla pripremiti sezona.

Franjo Butorac (PGS) upozorio je da plaće iz državnog proračuna rastu te pitao planira li se povećati i plaće u županijskim ustanovama jer ćemo, kaže, “doći u situaciju da nemamo ambicija prema izvrsnosti nego zapošljavati one koji nemaju gdje pa će pristati na male plaće u Županiji.”

Turizam u padu

– Plaće su u upravi stajale godinama, ovo zadnje što smo intervenirali je bilo par puta po par posto, dizali koeficijente onima koji imaju manje plaće, a pročelničke ne mogu po zakonu prijeći dužnosničke. Tu smo limitirani odlukama Vlade

Istina, nekad smo bili atraktivni. Vidjet ćemo što će Vlada donijeti pa ćemo biti pametniji, kaže župan.

Ivanu Pećnik Kastner (HDZ) zanimalo je hoće se li ići u nabavu fiksnog mamografa u Delnicama, a Komadina kazao da ako je pola iznosa osigurano, nema problema da se osigura još 50 posto i da “naše Goranke imaju mamograf”.

Nezavisni Boris Popović rekao je da se u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci povećao broj turista i noćenj, no u našoj je županiji zabilježen pad od 3 posto ili oko sto tisuća noćenja manje.

– Zabrinjava i da u top-deset destinacija nema nijedne iz PGŽ-a. Šest ih je iz Istre, a ostalo su tzv. avio-destinacije, Dubrovnik, Split, Zadar, Zagreb.

Vezano za zračne luke, Split je samo za vikend imao 119.000 putnika, a naša zračna luka cijele godine neće ih toliko imati.

To je samo potvrda da zaostajemo u svemu, kazao je, dok je Marko Boras Mandić pitao zašto se bolje na promovira žičara na Platku, kad smo je već napravili.

– To je atrakcija za koju nitko ne zna da postoji. Nedopustivo je da nije u funkciji turizma na Kvarneru, kaže.

Sonja Šišić, pročelnica za kulturu i sport kaže da se broj posjetitelja povećava, a da se od promocije na plažama i trajektima odustalo zbog vrlo visokih cijena zakupa.

Natpisi pak koji reklamiraju Postojnsku jamu (koju je spomenuo Boras Mandić, da se kod nas reklamira slovensko, a naše ne), rekla je da je to sve unaprijed zakupljeno, po nekoliko godina.

Nezavisni Davor Štimac kaže da je u Splitu vidio 15 aviona u sat vremena, a na Krku ni tri aviona dnevno.

“Idu tri aviona, možda tri vlaka, a čak ni na autobusnom kolodvoru ne vidim puno autobusa. Osim autom, kod nas ne možete doći”, veli.

Odgovorio mu je župan Komadina.

– Puno je toga u oku promatrača. Napravili smo istraživanje zadovoljstvom kvalitete života građana i zanimljivo je da su građani PGŽ-a zadovoljniji svojim životom u PGŽ-u, nego građani Hrvatske životom u Hrvatskoj ili građani EU-a životom u EU.

No, buking je krenuo nakon prvenstva, a Nijemci su nam najveći gosti, kaže Komadina.

Promet zračne luke kao iz vremena Frankopana, pa može i ime

Sanjin Vrkić iz HDZ-a primijetio je da se zračne luke zovu imenima važnih ličnosti, pa bi se, kaže, trebalo raspraviti i o nazivu zračne luke na Krku, a govorilo se da dobije ime po hrvatskom plemiću i krčkom knezu Krsti Frankopanu…

Župan Komadina mu je odgovorio da se, koliko je njemu poznato, zračna luka zove Zračna luka Rijeka.

– Što se mene tiče, može se zvati po Frankopanima, ionako ima promet k’o iz vremena Frankopana. No, možemo ići i u javni natječaj i naći ime koje će zadovoljiti sve, odrezao je Komadina.

Izglasano financiranje specijalizacija doktiora medicine

Na sjednici je bilo 19 točaka, sve su usvojene, dio njih i jednoglasno. Usvojen je tako i prijedlog odluke o financiranju provedbe projekta “Energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci” (osigurano je dodatnih 2 milijuna eura), prijedlog programa javnih potreba u kulturi PGŽ za 2025., prijedlog odluke o rasporedu sredstava za financiranje specijalizacija doktora medicine u Domu zdravlja PGŽ i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ, prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje plaže u Uvali Scott i druge.

Financiranje specijalizacija izazvalo je manju polemiku. Naime, predložen je i usvojen raspored proračunskih sredstava u iznosu od 387.179,36 eura Domu zdravlja za financiranje 17 specijalizacija u 2024. NZJZ-u PGŽ-a raspoređeno je pak 154.000 eura za financiranje četiri specijalizacije.

Borisa Bačića iz HDZ-a zanimalo je koliko je doktora specijalista financirano za potrebe županije napustilo županiju. Jer, veli, ako ih je veći broj otišao, postavlja se pitanje opravdanosti financiranja.

Franjo Butorac iz PGS-a kaže da je protiv toga da netko ne može napustiti radno mjesto, ali “za uloženi novac nešto se mora odraditi”.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar odgovorila je da ne postoji mogućnost da se ljude zakonski obveže da ostanu.

– Možemo se nadati njihovom ostanku, odnosno možemo im davati bolje uvjete. Činjenica je da je tržište otvoreno i svi imaju slobodu izbora, kazala je.

Objava Poništena koncesija za plažu u Crikvenici: “Ništa drugo nismo mogli nego krenuti ispočetka” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (119)pgž (129)Primorsko-goranska županija (32)rijeka (1293)Rijeka & Regija (1274)