Vlasti u Federaciji BiH zbog inflacije odobrile isplatu 1.419 eura neoporezive pomoći

novilist - prije 4 sata - link

Vlada Federacije BiH odobrila je u četvrtak isplatu neoporezive pomoći zaposlenima u tome entitetu od 1419 eura u sljedećih pola godine, kao potporu za ublažavanje posljedica inflacije i rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Vlasti u Federaciji BiH su potkraj prošle godine donijele uredbu kojom su motivirale poslodavce da isplate pomoć od oko 1300 eura, na što nisu plaćali doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te druge naknade.

U međuvremenu su se očekivale izmjene poreznih zakona kojima bi plaće porasle, a poslodavci bili rasterećeni. No, to se nije dogodilo pa je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela novu uredbu o isplati pomoći radnicima

Prema toj uredbi, poslodavac može isplatiti najviše 1419 eura pomoći ili manji iznos, odjednom ili u najviše šest rata uz redovite plaće.

Pravo na isplatu pomoći imaju svi zaposleni, o čemu poslodavac mora izvijestiti Poreznu upravu Federacije BiH.

“S aspekta pravednosti, mjera ima za cilj povećanje socijalne pravde, posebno uzimajući u obzir zaposlene s najnižim primanjima”, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Prema podacima Porezne uprave, oko 190 tisuća radnika u tome entitetu prima plaću od oko 400 eura, a potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi oko 1450 eura.

Objava Vlasti u Federaciji BiH zbog inflacije odobrile isplatu 1.419 eura neoporezive pomoći pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

BiH (255)inflacija (112)Novosti (1260)poskupljenja (6)Svijet (1620)