Butković obišao radove na državnoj cesti DC100 na Cresu, najavio “napad” na drugu dionicu

novilist - prije 6 sati - link

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zajedno s predstavnicima Hrvatskih cesta, posjetio je gradilište na državnoj cesti DC100 na otoku Cresu i upoznao se s dinamikom odvijanja radova.

Na otoku su ministra Butkovića i suradnike dočekali gradonačelnici Cresa i Malog Lošinja, Marin Gregorović i Ana Kučić, te predstavnici izvođača, građevinskog poduzeća Mikić iz Omišlja.

Što je do sad učinjeno?

Silvana Sorić, rukovoditeljica riječke Poslovne jedinice Hrvatskih cesta upoznala je ministra Butkovića s do sada dovršenim radovima na rekonstrukciji dionice Porozina – Dragozetići te izvanrednog održavanja dionice Porozina ukupne duljine oko šest kilometara i vrijednosti 4,1 milijun eura. Uz rekonstruiranu prometnicu ugrađena je vodovodna, elektroenergetska i telekomunikacijska mreža te postavljena autobusna stajališta.

– Prošli tjedan smo bili na obnovi ceste Pasjak-Rupa, danas smo na Cresu gdje su radovi na šest kilometara ceste završeni u lipnju i nastavljamo dalje s obnovom.

Činjenica je da je ovaj dio ceste DC100 u lošem stanju što znaju svi koji su njome prošli pa je ovaj projekt vrlo bitan za otoke Cres i Lošinj, rekao je ministar Butković te se zahvalio Hrvatskim cestama i Gradu Cresu na suradnji.

“Napad” na drugu dionicu

Ministar je najavio „napad“ na drugu dionicu od Belog do Predošćice do kraja godine, s rokom dovršetka radova od 12 mjeseci, a procijenjena vrijednost trase duge četiri kilometara je 3,2 milijuna eura.

Nakon toga ostaje još najzahtjevnija, srednja dionica između Dragozetića i Belog duga 5,5 kilometara za koju je u tijeku imovinsko-pravna priprema, a planira je se započeti po završetku radova između Belog i Predošćice, dakle najranije krajem 2025. godine.

Već za listopad ministar je najavio početak 3,2 milijuna eura vrijednih radova na izgradnji treće trake za pristanište Merag u duljini od 1600 metara, te radova na susjednom otoku 3,6 kilometara duge i 7,2 milijuna eura vrijedne dionice od Malog do Velog Lošinja.

Na novinarsko pitanje neće li se reducirati planirani radovi zbog najavljenog rebalansa državnog proračuna ministar Butković je odgovorio da su neupitni svi započeti projekti, kako oni koji su već ugovoreni tako i oni za koje su pokrenute javne nabave.

Uvijek će se naći novca za važne projekte

Podsjetio je da se za velike infrastrukturne projekte ne koriste samo sredstva iz državnog proračuna već i europska sredstva.

– Uvijek će se naći način za realizaciju važnih projekata i nema straha da će se od bilo čega odustati, zaključio je ministar Butković i najavio da će se u budućnosti najviše ulagati u obnovu željeznice.

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata na otoku prokomentirao je i creski gradonačelnik Gregorović.

– I ovaj projekt pokazuje da su državi otoci bitni i da se na njima živi, a živi se ne samo ljeti nego kroz cijelu godinu. Ova cesta olakšava život prije svega domicilnom stanovništvu te rasterećuje dio prometa ne samo na Cresu i Lošinju nego i na Krku.

Zato je iznimno važno da preostale dionice budu realizirane u što kraćem roku kako bi život na otocima bio ugodan te da svi koji borave na otoku mogu osjetiti njegove blagodati bez da pate u gužvama, zaključio je Gregorović i pohvalio korektnu suradnju s ministarstvom mora.

Objava Butković obišao radove na državnoj cesti DC100 na Cresu, najavio “napad” na drugu dionicu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cres (46)hrvatske ceste (6)oLEG bUTKOVIĆ (72)Otoci (256)Rijeka & Regija (1272)