IDS: Deratifikacija Istanbulske konvencije? Ne, vrijeme je da dobijemo konkretan proračun za njenu provedbu

novilist - prije 5 sati - link

Klub žena IDS-a ustvrdio je u četvrtak da politički narativ o porukama molitelja i deratifikaciji Istanbulske konvencije zabrinjava jer takvi prijedlozi predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskim pravima, pravima žena i borbi protiv nasilja u obitelji.

Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé je u priopćenju istaknula da podržava pravo na slobodu vjeroispovijesti i izražavanja za sve građane, međutim jednako je važno osigurati da se prava žena i pitanja rodne ravnopravnosti ne zanemaruju.

“Naša borba za jednakost ne umanjuje prava drugih, već teži stvaranju društva u kojem svi mogu živjeti dostojanstveno i bez straha od diskriminacije ili nasilja.

Upravo bi deratifikacija Istanbulske konvencije značila stoljetno vraćanje unatrag svih postignuća u zaštiti prava žena i borbi protiv nasilja u obitelji”, rekla je Možé dodavši kako konvencija ne donosi samo zakonske obveze, već i podršku u edukaciji, prevenciji i zaštiti žrtava nasilja.

Stoga bi oduzimanje tih alata značilo ostavljanje tisuća žena bez adekvatne zaštite i podrške. Zato nikako nije vrijeme za deratifikaciju Istanbulske konvencije već za konkretan akcijski plan za njezinu provedbu, kao i proračun koji će to pratiti.

IDS-ov Klub žena pozvao je građane i građanke, političke stranke i civilno društvo da se ujedine u borbi za očuvanje i unapređenje rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, zaštiti žena i ženskih prava te slobodi pojedinca koju jamči Ustav.

“Ne smijemo dopustiti da se umanjuje vrijednost naših prava i sloboda. Klub žena IDS-a nastavit će se boriti za ravnopravnost, pravdu i dostojanstvo svih žena i protiv svih oblika nasilja, te se zalaže za uključivanje tih tema u obrazovni sustav i javne politike”, poručila je Možé.

Objava IDS: Deratifikacija Istanbulske konvencije? Ne, vrijeme je da dobijemo konkretan proračun za njenu provedbu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3240)IDS (24)istanbulska konvencija (8)klečanje (4)klečavci (11)klečitelji (4)Novosti (1258)